Yvonne Keuls Partner | Na haar promotie in 1967 was Yvonne een van de eerste Nederlandse auteurs die lezingen aanbood in scholen, boekwinkels en bibliotheken.

Yvonne Keuls Partner

Door haar ervaringen daar ontwikkelt ze een interesse voor de uitdagingen waarmee jonge mensen worden geconfronteerd, die ze onderzoekt in haar bestsellerromans zoals het rotte bestaan ​​van Floortje Bloem en de moeder van David S.. De moeder van David S. is in vertaling verschenen in meer dan 14 verschillende landen.

In 1969 begon ze met het bewerken van bekende klassiekers, zoals The Book of Little Souls en The Copper Garden, voor het podium. In haar eentje speelde ze ook in een aantal theaterproducties.

Yvonne Keuls is al meer dan vier decennia een veelgelezen en gerenommeerde romanschrijver. Van Madame My Mother, haar eerste boek, zijn wereldwijd meer dan 230.000 exemplaren verkocht.

Het boek won in 1999 de Publieksprijs voor beste roman. Madame K. Van Indisch Kid tot Haagse Dame, een ontroerende autobiografie, verscheen in 2001 en werd meteen een hit.

Yvonne wordt op 17 december geboren in Batavia, Indonesië, dat toen nog bij Indonesië hoorde. Haar vader schreef haar bij het registratiekantoor in onder de naam Yvonne, maar haar moeder noemde haar altijd Angin.

Omdat deze Maleisische term ‘wind’ betekent, maakte ze de scherpzinnige en mooie observatie dat de ‘wind de verhalen transporteert’.

De familie Bamberg begint aan een boottocht naar Nederland. Vanwege gezondheidsproblemen moet Yvonne’s vader, geboren in Nederland, terugkeren. Haar Indiase moeder heeft het moeilijk en voelt zich ontworteld; ze voelt zich niet meer thuis.

Het is moeilijk voor een gezin om zich aan te passen aan het leven in Den Haag nadat ze daarheen zijn verhuisd. Schoenen worden voor haar een werktuig van pijn wanneer ze aan haar voeten worden geplaatst.

Het uitbreken van de oorlog vindt plaats op 10 mei. Yvonne’s vader is joods en als gevolg daarvan staat zijn leven op het spel. Omdat ze niet in staat is om alle sporen die haar werk op haar heeft achtergelaten volledig uit te wissen,

Zodra ze thuiskomt, begint ze verhalen in een notitieblok te schrijven. Zo komt ze op het idee voor haar eerste verhaal, dat ze de titel Toen de mannen uit de hemel neerdaalden.

De schrijfster wordt op 17 december negentig jaar, maar straalt toch de vitaliteit uit van een vrouw van zeventig jaar. Bovendien blijft ze schrijven; haar 98e werk, de roman Gemmetje Victoria, is zojuist verschenen.

Yvonne Keuls Partner

Haar woonkamer, die is versierd met familiefoto’s, aandenkens en kunstwerken, dient als etalage voor haar boeken. “Ik ben trots op elk boek”, voegt ze eraan toe. “Er is ook Gemmetje”, zegt de verteller.

Haar meest recente werk is een sociale fictie, een genre waar Keulen door de jaren heen bekend om is geworden. Die romans zijn geschreven in de jaren zeventig,

toen zij en een groep gelijkgestemde vrijwilligers een toevluchtsoord opende voor probleemjongeren die nergens anders terecht konden voor hulp.

Het groeide uit tot het meest bekende toevluchtsoord in de Nederlandse literatuur, grotendeels dankzij het succes van de kaskraker Jan Rap en zijnmaat.

Hoewel de roman als eerste werd gepubliceerd, was er een verfilming en een toneelstuk die over de hele wereld werd gespeeld, Jan Rap en zijn metgezel. Mijn echtgenote en ik woonden alle premières bij”, zegt de actrice.

Als gevolg van het ‘uitschot’ dat ze op het podium van een Parijse theaterzaal hadden gezien, renden de modieuze vrouwen haastig naar de garderobe om hun spullen op te halen, wat een aardig gegrinnik opleverde.

Dat waren ze niet gewend”, herinnert Keuls zich grinnikend als hij terugdenkt aan de situatie.

In de voetsporen van Jan Rap zijn hele generaties opgegroeid met zijn opvolgers, zoals de moeder van David S. en het ellendige bestaan ​​van Floortje Bloem.

Yvonne Keuls Partner
Yvonne Keuls Partner

Al die meesterwerken laten haar een zwaard en een vuur hanteren. “Een pen kan veel; het is een verlengstuk van je persoonlijkheid. Het is belangrijk om ermee om te kunnen gaan, want als je het verkeerd gebruikt, kan het echt gevaarlijk zijn.”

You may also like...