Wopke Hoekstra Cv | Ze is een Nederlandse politica die sinds 2020 de leider is van het CDA (CDA). Ze was voorheen de leider van de CDP. Van 2017 tot 2022 was hij minister van Financiën in het derde kabinet van premier Mark Rutte, onder leiding van premier Mark Rutte.

Wopke Hoekstra Cv
Wopke Hoekstra Cv

PROFIELWopke Hoekstra is aangesteld als de volgende lijsttrekker van het CDA. Er zijn jaren verstreken waarin hij binnen de partij in hoog aanzien stond als een gedroomde kandidaat en een man die een einde kon maken aan het bewind van de VVD.

Als voorzitter (praeses) van studentencorps Minerva tijdens zijn rechtenstudie in Leiden gaat hij na het behalen van zijn diploma aan de slag bij Shell in Duitsland. Daarna zal hij een master in bedrijfskunde (MBA) behalen aan het prestigieuze INSEAD in Fontainebleau voordat hij partner wordt bij McKinsey-consultants.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het CDA hem op jonge leeftijd van 35 jaar al in de Eerste Kamer heeft benoemd. Dit is geschikt voor ministerieel gebruik.

Maar het is die ene dag in juli 2016 die de meest blijvende indruk maakte op iedereen op het feest. Hoekstra, eerder dit jaar benoemd tot secretaris van het nieuwe verkiezingsprogramma, luidt de bel aan de top van de organisatorische hiërarchie van de partij. Hij zal een versnelling terug moeten schakelen.

Zijn twee jaar oude kind werd gediagnosticeerd met een levertumor en werd geopereerd. Daarna is het een moeilijke periode om het ziekenhuis in en uit te gaan. Het CDA is misschien teleurgesteld, maar zijn vaste partner, dr. Liselot, en hun vier kinderen hebben sinds hun afstuderen al om zijn aandacht gevraagd.

Om wijzigingen in ‘zijn’ programma te bespreken, keert hij pas in januari 2017 terug. Inmiddels is de toestand van zijn zoon verbeterd, al staat hij nog onder medisch toezicht.

Hoekstra werd geboren in Bennekom, Gelderland, en studeerde aan de Universiteit Leiden, waar hij van 1994 tot 2001 rechten studeerde en in 2001 een LLM-graad behaalde.

Hij studeerde ook een jaar geschiedenis aan deze universiteit en behaalde in 1997 zijn propedeusediploma. studies. Tijdens zijn studententijd aan de Universiteit Leiden was hij voorzitter van de broederschap Minerva.

Wopke Hoekstra Cv
Wopke Hoekstra Cv

Daarnaast studeerde hij van 2000 tot 2005 rechten en internationale politiek in Rome en behaalde in 2005 een MBA aan de INSEAD business school in Fontainebleau en Singapore.

Hij nam op 26 oktober 2017 het stokje over van Jeroen Dijsselbloem als minister van Financiën in het derde kabinet-Rutte en is sindsdien in dienst.

Tijdens zijn eerste ontmoeting met andere EU-ministers van Financiën in Brussel uitte hij scepsis over de hervorming van de eurozone en benadrukte hij dat in de eerste plaats begrotingsdiscipline in andere eurozonelanden vereist was.

In 2018 nog uitte Hoekstra zijn verzet tegen de hervorming van de eurozone tijdens een vergadering van de financiële raad van de Christen-Democratische Unie, waarin hij verklaarde dat “hervormingen die door Duitsland en Frankrijk zijn ondernomen zonder de steun van andere lidstaten of het publiek” “onaanvaardbaar” waren.

De Portugese premier António Costa noemde de opmerkingen van Hoekstra in maart 2020 “weerzinwekkend”, na een gespannen ontmoeting met nationale EU-leiders, waarin hij opriep tot een onderzoek naar het vermeende gebrek aan budgettaire capaciteit van Zuid-Europese landen om de COVID-crisis aan te pakken. 19 pandemie. Costa zei dat “deze terugkerende kleinzieligheid volledig ondermijnt wat de geest van de Europese Unie is.”

Toen Hoekstra op 31 oktober 2020 zijn aankondiging deed, maakte hij duidelijk dat de Nederlandse overheid KLM geen financiële hulp meer zou verlenen zolang de luchtvaartmaatschappij voor een periode van vijf jaar weigerde in te stemmen met financiële offers van al haar werknemers.

Bij de onderhandelingen met KLM hebben de Vereniging Nederlandse Luchtvaartpiloten en de Federatie van Nederlandse Vakbonden aangegeven niet akkoord te gaan met de door Hoekstra geëiste termijn van vijf jaar.

Wopke Hoekstra Cv
Wopke Hoekstra Cv

Na enkele dagen onderhandelen bereikten de partijen een akkoord over de randvoorwaarden, dat op 4 november door het Nederlandse kabinet werd aanvaard.

You may also like...