Willem Engel Vermogen | Hij is de initiatiefnemer van de actiegroep Virus Truth, die tegen het coronabeleid van de Nederlandse overheid is. En daarbovenop werkt Engel als dansinstructeur.

Willem Engel Vermogen
Willem Engel Vermogen

Als zoon van vastgoedontwikkelaar Cees Engel groeide Engel op in een huishouden van vier kinderen en tien stiefkinderen. Hij studeerde af aan de Universiteit van Michigan met een graad in financiën.

Na zijn afstuderen aan de apotheekschool en het starten van een promotieonderzoek naar spuitbussen, opende Willem Engel in 2008 een dansschool waar hij de Braziliaanse dans zouk leerde aan studenten van alle leeftijden.

Toen zijn dansschool als gevolg van de coronacrisis noodgedwongen moest sluiten, begon hij de aanbevelingen van het RIVM te onderzoeken en sprak hij zich uit tegen het coronabeleid van de Nederlandse regering.

Het was een interview op 29 mei met Café Weltschmerz dat het begin van zijn activisme markeerde, en het was dit interview dat hem inspireerde om de campagnegroep Virus Madness te starten, die uiteindelijk werd omgedoopt tot Virus Truth.

Wie denkt dat voorman van Virus Truth Willem Engel uitvoering geeft aan wat hij zelf belachelijke coronamaatregelen vindt, heeft het helemaal mis. Het aanvechten van de coronaregels is slechts de eerste stap op weg naar een groter doel.

Het feit dat “het hele systeem instort” is volgens hem prioriteit nummer één. En die koppige houding krijgt hij niet van een volslagen vreemde. De familie Engel is al tientallen jaren verwikkeld in een strijd tegen de regering. Zo stond pater Cees Engel zijn hele leven en bediening bekend als de ‘krottenkoning van Rotterdam’.

Willem Engel Vermogen
Willem Engel Vermogen

Willem Engel, het hoofd van de Virus Truth-beweging, kreeg van een vreemde niet de impuls om zich tegen de regering te verzetten. De familie Engel is al tientallen jaren verwikkeld in een strijd tegen de regering.

Het begon allemaal 45 jaar geleden, in 1976, toen vader Cees Engel in beroep ging tegen een termijn die hij had gekregen als dienstplichtige omdat hij zich onrechtmatig ziek had gemeld tijdens zijn militaire dienstplicht.

Cees Engel wordt in rechtszaak na rechtszaak verslagen, maar wint uiteindelijk bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, Frankrijk. Sindsdien wordt de zaak ‘Angel vs. Nederland’ geprezen als een keerpunt in de rechtsgeschiedenis, een gedenkwaardige uitspraak.

In zijn betoog beweert Engel dat er binnen de overheid corruptie bestaat, waardoor mensen lijden, en dat het sterftecijfer van COVID-19 vergelijkbaar is met dat van een gemiddeld tot ernstig griepseizoen.

De oversterfte tijdens de coronagolf die plaatsvond in het voorjaar van 2020, zoals gerapporteerd door het RIVM, was hoger dan de oversterfte tijdens de griepgolf die plaatsvond in de winter van 2017-2018, de dodelijkste griepgolf van het decennium met 9.444 doden, aldus het RIVM.

Er zijn een aantal mensen die hebben geprofiteerd van de pandemie, en Sywert van Lienden is daar zeker een van. Willem Engel, de door virussen geobsedeerde oprichter van Virus Truth, heeft met donaties aan de organisatie een stuk grond op het Spaanse eiland Fuerteventura gekocht voor 50.000 euro.

De transactie kwam aan het licht naar aanleiding van een rechtszaak die Engel destijds tegen ING had aangespannen. De bank had eerder dit jaar al eerder de rekening van Virus Truth gesloten, in de overtuiging dat de sekteleider in de toekomst nog meer contributiegeld zou kunnen gebruiken voor persoonlijk gewin.

Een tweet van Willem Engel op 4 augustus 2021, waarin werd gevraagd om filmopnamen en foto’s van GGD-medewerkers in gebieden waar zij zijn ingeënt tegen het coronavirus, werd beantwoord met een stortvloed aan reacties.

Willem Engel Vermogen
Willem Engel Vermogen

Naar aanleiding van dit onderzoek is de politie bij een bulletin box in Lekkerkerk ingegrepen tegen met camera’s bewapende personen. De volgende dag spande GGD Hollands Midden een rechtszaak aan tegen Engel, omdat hij hen zou hebben bedreigd.

Willem Engel Vermogen

30 Millonen Euros