Vrouw Henk Angenent | Hendrik Cornelis (Henk) Angenent is een Nederlandse marathonschaatser die de Elfstedentocht won in 1997. Hendrik Cornelis Angenent is een Nederlandse marathonschaatser die de Elfstedentocht won in 1997. In 2003 nam hij deel aan de 10.000 m nationaal kampioen op de Long Baanschaatsen berg bereik.

Vrouw Henk Angenent
Vrouw Henk Angenent

Zijn persoonlijk record werd in datzelfde jaar neergezet en dat hield hij drie jaar vast voordat hij afstand deed van de titel van wereldrecordhouder. Hij is een spruitjeskweker, en hij komt uit Beroep. Vandaag tien jaar geleden won schaatser Henk Angenent de Elfstedentocht in Nederland. Daardoor werd hij gekroond tot winnaar van de zestiende en tot nu toe laatste excursie van ruim 200 kilometer in Friesland.

Henk Angenent schaatste voor de tweede keer de Elfstedentocht in zijn eentje. “Door deze ervaring heb ik veel meer respect voor de typische tourer.”Henk Angenent bekende na zijn helse avontuur, dat 24 jaar na de gebeurtenis plaatsvond. Op 4 januari 1997 werd hij verliefd op de skatetour die zijn leven zou veranderen.

Henk Angenent werd door zijn deelname aan de Ronde van Tours de bekendste spruitenteler ter wereld. Die dag bracht hem veel, maar veel herinneringen had hij er niet van. ,,Vierentwintig jaar geleden ging ik helemaal op in die competitie en lette niet op wat er gebeurde.

Na verloop van tijd bezocht ik verschillende locaties in Friesland, maar nooit op ijs, zoals de eerste keer. Ik wilde er gewoon een meer bewust gevoel van hebben.”

Hij is nu 54 jaar oud, maar hij lijkt nog steeds zo slim en in goede vorm te zijn als op die noodlottige januari-dag die zijn leven voor altijd veranderde. Henk Angenent won dinsdag 25 jaar geleden de laatste Elfstedentocht, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het evenement.

Hoe zit het met de man die op 4 januari 1997, aan het einde van de vijftiende Tour, zijn schaats net voor die van Erik Hulzebosch over de finish zette?

Op 18 oktober 2008 won hij op 40-jarige leeftijd de vijfde marathon om de KNSB Beker in Thialf, Duitsland. Het was slechts twee weken voor zijn 41e verjaardag en het was zijn vierde overwinning in Heerenveen in evenveel pogingen. Na zijn overwinning op die dag stond Angenent op de 14e plaats in het tussenklassement.

Vrouw Henk Angenent
Vrouw Henk Angenent

Angenent trok zich op 28 februari 2009 terug uit het schaatsen tijdens het NK Marathon op kunstijs vanwege terugkerende meniscusproblemen. Hij nam sinds 2007 deel aan de marathon. Yoeri Lissenberg behaalde de eerste plaats en hij eindigde als tweede.

Angenent was in 2009 te zien in Steven de Jongs speelfilm De Hel van ’63, waarin hij de titelrol vertolkte.Angenent liet zich niet misleiden door het succes van zijn team. “Ik ben een geweldig persoon, maar het is duidelijk niet zo interessant.” Ondanks dat je in de Randstad bent, is er een gevoel van onmetelijkheid dat alleen een Nederlander kan ervaren als hij naar het buitenland reist.

Voor zover het oog kan waarnemen, is Henk Angenent de enige eigenaar van de betreffende grond. Sinds 1920 is de boerderij in familiebezit gebleven en onaangetast door verstedelijking.

Zijn boerderij in Woubrugge wordt niet gedomineerd door de spruitjes waarmee hij sinds enkele jaren geassocieerd werd na zijn overwinning op de Elfstedentocht. Tien jaar later is de akkerbouw op de achtergrond geraakt ten gunste van de melkveehouderij en fokkerij.

Vrouw Henk Angenent
Vrouw Henk Angenent

De laatste is degene die hem het meest aangetrokken voelt. Hij is er bijna net zo goed in als in marathonschaatsen, wat een prestatie op zich is. Hij verkocht een paar jaar geleden een roodbonte stier en de stier is nog steeds winstgevend vanwege zijn prachtige sperma.

You may also like...