Tom Egbers Vermogen – Tom Egbers is een Nederlandse journalist, presentator en schrijver.Egbers studeerde medio jaren tachtig af aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Koos Postema, zijn examinator, raadde hem aan bij de NOS en hij werd in 1984 aangenomen bij Studio Sport (NOS) als presentator.

Tom Egbers Vermogen
Tom Egbers Vermogen

Zijn vroege carrière op televisie was nogal stuntelig met talloze uitglijders en fouten. In die periode maakte hij ook interviews voor het weekblad Voetbal International. In 1990 stapte Egbers over naar de Veronica Omroep Organisatie, waarvoor hij het mediaprogramma Stop de Persen bedacht en presenteerde.

Sportpresentator Tom Egbers wil het rustig aan doen na zijn hartinfarct. Dus geen Studio Voetbal meer, meer vrije tijd. ,,Nu denk ik: je hebt ontzettend veel geluk gehad. Het is jouw plicht om ervan te genieten.”

Egbers vertelt vandaag voor het eerst en voor het eerst zijn verdieping in NRC.Volgende . Daarin zegt hij dat hij de angstige blik van zijn vrouw Janke Dekker, vlak voordat hij een trombolyse kreeg, nooit zal vergeten.

En hoe hij dacht ‘zou dit het einde zijn’, terwijl hij naar de lichten aan het plafond van het ziekenhuis keek terwijl hij op een brancard door de gangen werd geduwd.

Tom Egbers denkt dat er bij de NPO mensen rondlopen die te veel geld krijgen. Dat zegt de NOS-ster in de VARA-gids. Bij de NPO is altijd veel te doen aan hoge salarissen. Ongewassen dj’s gaan met tonnen geld naar huis en Jan Versteegh mag maandelijks met belastinggeld naar tropische oorden.

Tom Egbers Vermogen

“ Dat er mensen zijn die inderdaad teveel krijgen. Bij sommige omroepen krijgen jongens en meisjes tonnen geld, zonder dat ze dringende of speciale televisie maken.

Ook presenteerde hij de actualiteitenrubriek voor VeronicaNewsline en een muziekprogramma waarin hij Edisons presenteerde aan internationale artiesten. In 1992 keerde Egbers terug naar de NOS, nu ook om muziekprogramma’s en een interviewreeks met prominenten uit de mediawereldte presenteren.

Vanaf 1994 presenteerde Egbers Champions League-uitzendingen van de NOS. Hij is verslaggever en presentator bij wedstrijden van het Nederlands Elftal, op EK’s en WK’s. Op het EK van 2016 volgde hij het Belgisch voetbalelftal, omdat Nederland ontbrak.

In 2012 verscheen zijn boek Rory Storm, How the King of Liverpool Was Dethroned by The Beatles over Alan Caldwall, die beroemd was als sportman en muzikant bij The Hurricanes in Liverpool.

Tom is sinds 1991 getrouwd met theatermaker, actrice en presentatrice Janke Dekker. Het stel woont in Amsterdam en heeft twee kinderen, operazangeres Amy en student Rick. In 2019 beleefden Tom en zijn gezin een spannende periode.

Tijdens een vakantie in Griekenland kreeg Tom een ​​hartaanval. Hij overleefde dit en stapte tijdelijk terug uit Studio Sport om zich met zijn gezin volledig te concentreren op zijn herstel. Na afloop wilde hij er niet te veel over praten.

Egbers schreef het boek De Zwarte Meteoor, over de Zuid-Afrikaanse wondervoetballer Steve Mokone, die in 1957 voor zijn favoriete voetbalclub Heracles kwam spelen.

De Zwarte Meteor werd in 2000 verfilmd. In 2002 verscheen een vervolg op het boek, getiteld Twelve Stolen Years. Egbers’ korte verhalen “Roni” verschenen ook in de bundel Eeuwig Ajax en “Lapland” in de bundel Paradijs bij het dashboardlicht.

Tom Egbers Vermogen
Tom Egbers Vermogen

Het toneelstuk The Graduate is in het Nederlands vertaald door Tom Egbers. In 2012 verscheen zijn boek Rory Storm, How the King of Liverpool was Dethroned by The Beatles over Alan Caldwell, die beroemd was als sportman en muzikant bij The Hurricanes in Liverpool.