Thomas Krol Vriendin | Thomas Krol is een langeafstandsloper uit Nederland. De wereldkampioenschappen werden in 2019 verreden op een afstand van 1500 meter, en hij won ook de wereldbekers op dezelfde afstand.

Thomas Krol Vriendin
Thomas Krol Vriendin

Na zijn afstuderen aan de Deventer High School, vertegenwoordigde hij de schaatsvereniging Sportief Oost Nederland op de Nederlands Kampioen. Zijn aanvraag voor KNSB Oost werd gedaan toen hij in de C-junioren zat en hij is tot en met het seizoen 2012 opnieuw voor de ploeg aangenomen.

Zijn expertise ligt op de korte en middellange afstanden van een situatie. De volgende dag schreef Krol zich in voor de opleiding Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam, met als doel de opgedane kennis direct over te dragen aan de Pilot Training School van KLS.

Krol won de 1500 meter op de Wereldkampioenschappen Afstanden in 2019 en nam dat jaar ook een zilveren medaille mee naar huis op de 1000 meter. In 2020 en 2021 kon hij voortbouwen op zijn eerdere prestaties. Krol won op het NK 2020 de 1000 en 1500 meter en werd uitgeroepen tot Nederlands kampioen overall.

Hij eindigde als tweede op de 1500 meter bij de wereldkampioenschappen enkelvoudige afstanden en als eerste in de teamsprint op de wereldkampioenschappen meervoudige afstanden. Het is dan ook de vraag of Thomas Krol Sven Kramer in zijn functie zal kunnen opvolgen.

Tijdens de WK-wedstrijden wist Krol nog twee medailles te verdienen: een gouden medaille op de 1000 meter en een bronzen medaille op de 1500 meter. Tijdens het NK Afstanden in 2021 wist hij zijn titels succesvol te verdedigen.

Het EK in 2021 leverde hem drie extra gouden medailles op, die hij mee naar huis nam. Hierdoor kunnen we gerust stellen dat Krol gemaakt is van uitzonderlijk sterk skatehout.

Thomas Krol Vriendin
Thomas Krol Vriendin

Het is ook het einde van Krol’s kleine pauze, aangezien de Olympische vlam aan de andere kant van de planeet wordt gedoofd. Vanaf zondag zijn hij en zijn teamgenoten van Team-Jumbo in Collalbo , waar ze een trainingsstage lopen in een ambtswoning.

En dit nadat hij net terug was van negen dagen fietsen in de Italiaanse Alpen, die hij omschreef als ‘geweldig’. ‘Toen we tien dagen geleden een pauze kregen, sprong ik in de auto en reisde naar Bormio, waar ik de volgende dagen met mijn vriendin een verheerlijkte paardrijvakantie in de bergen doorbracht. Want constant dezelfde circuits door het Kuinderbos bij Heerenveen fietsen maakt me doodmoe.”

Krol heeft besloten zijn weg naar de eremedaille op de Olympische Spelen in 2018 voort te zetten met het team van Beslist.nl, na zijn echte doorbraak op internationaal niveau en een bronzen medaille op het WK.

Krol kwalificeerde zich zonder veel moeite voor de eerste WK-cyclus op de 1000 en 1500 meter bij de KNSB Beker in Groningen, waar hij op beide afstanden derde werd, wat de voorwaarde was voor kwalificatie. De WK-wedstrijden verlopen daarentegen niet zo vlekkeloos als Krol had gewild.

Krol eindigt als achtste op de eerste 1000 meter in Harbin, dat is nog steeds respectabel, maar hij eindigt als negende op de 1500 meter, wat zijn sterkste afstand is. Daarna haalt hij niet eens de top tien in Nagano en eindigde hij respectievelijk als 14e en 16e.

Thomas Krol Vriendin
Thomas Krol Vriendin

Thomas Krol heeft een flinke doorbraak bereikt op de 1500 meter nadat hij vorig seizoen wereldkampioen werd in Inzell op de WK afstanden in dat evenement. Hij heeft zich zowel op de 1500 meter als op de 1000 meter voor het WK gekwalificeerd en is sinds de kwalificatie op beide afstanden verbeterd.

You may also like...