Sonja Barend Leeftijd | Als Sonja de Groot is Sonja Maria Barend een populaire Nederlandse televisiepresentator die ook wel bekend staat als de ‘Koningin van de Talkshow’. Sonja Maria Barend is geboren in Nederland en daar opgegroeid. Ze waren op dat moment al meer dan een decennium op televisie.

Sonja Barend Leeftijd
Sonja Barend Leeftijd

Ze begonnen in 2006 met televisie te werken en hebben sindsdien niet meer achterom gekeken. De Sonja Barend Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste televisie-interview, is naar haar vernoemd.

Sonja Barend schrikt volgens haar van de manier waarop ouderen op televisie worden afgebeeld. In een interview met NRC stelt de beroemde tachtigjarige interviewer dat hij zelden mensen van zijn of haar leeftijd tegenkomt die een vol en levendig leven leiden.

“Alsof ouderdom een ​​spook was dat vermeden moest worden. Het is zeldzaam om aardige oude mensen naar hun leesclub te zien gaan, hun kleinkinderen op te halen van school of op weg te zijn naar het Stedelijk Museum in Nederland. Het lijkt alsof ze altijd in hun rolstoel, bingo aan het spelen en achterlijk gekleed.

Er is nooit een spelletje schaken geweest. De gedachte dat ik later kinderliedjes zal opzeggen terwijl ik een teddybeer tegen mijn borst houd, is geruststellend.”

In 1966 verscheen Barend voor het eerst op televisie als omroepster van de Nationale Televisie (NTS), waar hij de show “De jonge onderzoekers” presenteerde. Niemand anders presenteerde zij’s programma’s op de VARA, waaronder Uit Bellevue, Dagje ouder en Fenklup, die allemaal werden geregisseerd door Ralph Inbar, met wie zij een aanloop had op 5 december 1968.

Sonja Barend, die deze week tachtig jaar wordt, is ontegensprekelijk de regerende koningin van de talkshowwereld. Ze was de pionier van talkshows op televisie en wist jarenlang de aandacht van een groot publiek vast te houden. Sonja liet geen onderwerp onbesproken, maar wilde haar privéleven liever voor zichzelf houden.

Sonja Barend Leeftijd
Sonja Barend Leeftijd

Het enige wat je tegenwoordig hoeft te doen is de televisie aanzetten en je bevindt je midden in een chatprogramma. Vroeger waren de dingen heel anders. Sonja Barend was de enige presentator van een wekelijks chatprogramma, dat toen nog gewoon een talkshow werd genoemd, beginnend in het begin van de jaren zeventig en nog vele jaren voortdurend.

De populariteit van Sonja kwam deels voort uit het feit dat ze alle mogelijke – en vaak zeer persoonlijke – thema’s ter discussie stelde. Sonja’s programma was de dag na de uitzending vaak onderwerp van gesprek. Haar gasten zijn misschien heel open en eerlijk, maar zelf heeft ze heel weinig over haar persoonlijke leven gedeeld.

Sonja, die in 2006 na veertig jaar in de ether met televisie stopte, brak twee jaar geleden eindelijk de stilte met de publicatie van haar memoires.

Barend overtrof Mies Bouwman als de meest bekende vrouwelijke presentatrice van Nederland in de jaren zestig en zeventig, toen ze programma’s presenteerde die vooral gericht waren op entertainment en games. Haar programma’s bevatten een sterke nadruk op de publieke opinie en de actualiteit.

Ze heeft politieke, religieuze en sociale leiders ontvangen zoals kardinaal Simonis, evenals vele figuren uit de entertainmentwereld, waaronder de controversiële schrijver-moordenaar Richard Klinkhamer, die is uitgenodigd om te spreken.

Barend is ook in tal van tv-shows geweest, hoewel ze vooral bekend is van haar Sonja op…day-serie, die ze maakte. Hiermee zette ze een nog jonge traditie voort die was begonnen met Willem Duys’ Voor de Vuistroute, zij het met een kritischere en soms zichtbaar meer maatschappelijk betrokken benadering dan die van Duys.

Sonja Barend Leeftijd
Sonja Barend Leeftijd

Van 1997 tot 2002 was ze samen met Paul Witteman de presentator van de chatshow Barend & Witteman. Sonja, de meester en de leerling is een van haar recentere programma’s, en het is een favoriet van mij.

Sonja Barend Leeftijd

81 Years

You may also like...