Selma Poutsma Leeftijd | Selma Poutsma is een Nederlandse shorttrackster en longbaanschaatsster die internationaal concurreert. Van de jaren 2014 tot 2018 waren ze gevestigd in het land van Frankrijk.

Selma Poutsma Leeftijd
Selma Poutsma Leeftijd

Poutsma begon zijn reis naar de Franse Pyreneeën toen hij 15 jaar oud was. Het was altijd haar doel geweest om naar een ander land te skaten en tegelijkertijd de taal van dat land te leren.

Ze was in staat om op hoog niveau te strijden in de atletiek en tegelijkertijd waardevolle levenservaring op te doen. Ze vertegenwoordigde Frankrijk zelfs in internationale wedstrijden, waar ze lid was van het Franse estafetteteam dat een bronzen medaille behaalde op de Europese kampioenschappen.

Ze kwam dicht bij de kwalificatie voor de Olympische Spelen, maar uiteindelijk kwam het Franse team net niet voor de kwalificatie.

Daar is ze nu tevreden mee omdat ze anders het Franse staatsburgerschap had moeten krijgen, waardoor ze Nederland niet zo vlot zou kunnen vertegenwoordigen als ze had gewild.

Poutsma stond vijf jaar geleden voor de beslissing: meedoen met Jong Oranje of op avontuur in Frankrijk. Hij koos voor het laatste. Ze nam de beslissing om op avontuur te gaan.

Omdat ik alleen reisde, vond ik het een spannende kans en ook een geweldige leerervaring.” “Ik ging naar een kostschool waar iedereen onder de 18 was, en dat viel helemaal niet tegen.” heeft even de tijd genomen om eraan te wennen, de taal leren, nieuwe kennissen maken en je op je gemak voelen in je nieuwe omgeving.

“Maar af en toe kijk ik naar de beelden en denk ik: dat was heel leuk! “Ik waardeerde het landschap, de ervaring en de mogelijkheid om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten.”

Zodra ze haar diploma had, de Franse shorttrackatleet besloot dat het tijd was om te stoppen met de rest van haar escapade. De actrice erkent dat ze ook “heimwee” had.

Selma Poutsma Leeftijd

In de zomer van 2014 verhuisde Poutsma naar het internaat Lycée Pierre de Coubertin in Font-Romeu-Odeillo-Via, waar ze haar opleiding zou voortzetten. Ze vertegenwoordigt Frankrijk sinds 2015 op internationale shorttrackwedstrijden.

Tussen 2015 en 2018 werd ze viervoudig Frans kampioen bij de junioren op nationaal niveau. Tijdens het seizoen 2017/18 behaalde ze ook de titel van Frans nationaal kampioen bij de senioren elite.

Selma maakte op zestienjarige leeftijd zijn internationale debuut bij het Franse nationale team en nam deel aan het WK, het EK en het Wereldkampioenschap.

In haar eerste seizoen bij de nationale ploeg (2015/16) eindigde ze als zesde op de 500 meter op het WK en won ze een bronzen medaille op de estafette op de Olympische Spelen.

Daarna won ze een bronzen medaille op de estafette op de Europese kampioenschappen kortebaanschaatsen 2018 in Dresden, waar ze twee jaar eerder samen met de Fransen Nederland in de halve finale versloeg.

Door een penalty in het allerlaatste WK, na een ongeval van de Hongaarse estafetteploeg, liep de Franse estafetteploeg net naast de kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Gehoopt wordt dat Selma Poutsma en Xandra Velzeboer succesvol zouden zijn. De twee tiener shorttrack atleten maken vrijdag hun WK-debuut bij het Nederlands Elftal in Dordrecht, onder leiding van topfavoriet Suzanne Schulting in de competitie.

Jaren zijn verstreken sinds Schulting werd geprezen als de belichaming van het Nederlandse shorttrackracen. Begrijpelijk gezien haar status als regerend wereldkampioen allrounder en verdedigend olympisch winnares op de 1.000 meter.

De 23-jarige Friezin won eind januari haar derde Europese allroundtitel op rij en is daarmee de meest succesvolle vrouwelijke atlete van Europa. Schulting neemt met minder dan het wereldkampioenschap in de World Cup in Dordrecht geen genoegen. Dit geldt vooral gezien de afwezigheid van een groot aantal andere kanshebbers.

Maar wie zijn de jonge vooruitzichten die dit weekend hun eerste WK-ervaring zullen opdoen onder de voogdij van Schulting, en die misschien al een kans maken om goud te winnen in Brazilië? Het is tijd om dingen op gang te brengen.

Poutsma is in 2018 verhuisd naar de gemeente Utrecht om een ​​opleiding te volgen. Een korte overstap naar het roeien volgde voordat ze terugkeerde naar het RTC Midden onder leiding van Niels Kerstholt, en sinds 2019 komt ze ook uit voor het Nederlandse shorttrackteam.

Als resultaat van het winnen van bronzen medailles op de nationale kampioenschappen shorttrack van 2019 en 2021, eindigde ze als tweede op de 1000 meter op de Europese kampioenschappen kortebaan in 2021.

Selma Poutsma Leeftijd
Selma Poutsma Leeftijd

in Gdask en als derde op de 500 meter op de wereldkampioenschappen shorttrack 2021 Kampioenschappen in Dordrecht, waar ze ook een wereldkampioenschap won met de Nederlandse vierkoppige estafetteploeg. In januari 2022 behaalde ze haar tweede landstitel en haar eerste Nederlandse allroundkroon.