Ruud Lubbers Doodsoorzaak | Rudolphus Franciscus Marie “Ruud” Lubbers was een Nederlandse politicus, diplomaat en zakenman die van 1982 tot 1994 premier van Nederland was en van 2001 tot 2005 als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen voor de Verenigde Naties.

Ruud Lubbers Doodsoorzaak
Ruud Lubbers Doodsoorzaak

Hij werd geboren in Nederland en in Nederland opgegroeid. Hij was lid van de Katholieke Volkspartij (KVP), die uiteindelijk fuseerde met het CDA tot het CDA. Ruud Lubbers, oud-premier van Nederland, is vandaag overleden in zijn woonplaats Rotterdam.

Omdat hij al geruime tijd gezondheidsproblemen had, was hij steeds meer teruggetrokken in zijn openbare optredens. De begrafenis zal dinsdag plaatsvinden in Rotterdam.

Lubbers was de langste tijd premier van Nederland. Tussen 1982 en 1994 was het CDA-lid de leider van drie kabinetten, twee bij de VVD en één bij de PvdA.

Omdat Lubbers al geruime tijd depressief is, zijn de gesprekken met een psycholoog lastig geworden. Daardoor is hij volgens Privé zelfs opgenomen in een psychiatrische inrichting. Het gaat nu weer niet goed met hem. Het einde van zijn touw is bereikt. De situatie is “veel zorgwekkender dan we hadden verwacht”, vertelde een bron aan het tijdschrift. “Het is meer een mentale kwestie.”

Lubbers was van 1982 tot 1994 premier van drie verschillende regeringen en de leider van het CDA. Hij was instrumenteel om Nederland uit een ernstige economische crisis te trekken.

Zijn ‘no-nonsense’ benadering van politiek hielp hem een ​​zeer populaire politicus te worden. Onder zijn leiding bereikte het CDA twee keer een recordaantal van 54 zetels: in 1986 en 1989. In 1994 leed het CDA onder leiding van nieuwe partijleider Elco Brinkman een verlies van 20 zetels.

Dries van Agt, de zittende premier en leider, kondigde kort na de verkiezingen van 1982 abrupt zijn ontslag aan, en Lubbers werd gekozen als zijn de facto vervanger als leider en de facto premier.

Ruud Lubbers Doodsoorzaak
Ruud Lubbers Doodsoorzaak

Lubbers creëerde het Kabinet Lubbers I na de oprichting van het Kabinet in 1982, en hij werd op 4 november 1982 benoemd tot Minister-President van Nederland en trad de volgende dag in functie.

De manier waarop aan Ruuds politieke carrière een einde kwam, heeft volgens Privé sommigen in Den Haag doen geloven dat zijn depressie het gevolg is van die beslissing. Zijn imago was dat van een rokkenjager en hij werd ook bij verschillende gelegenheden beschuldigd van seksuele intimidatie.

Lubbers zou de billen van een 51-jarige VN-medewerker hebben vastgepakt en later werd ontdekt dat andere vrouwen die voor de UNHCR werkten ook vreselijke ervaringen met hem hadden. Zijn vrouw Ria is er altijd voor hem geweest.

Lubbers stopte gedeeltelijk met actieve politiek en begon te werken in de publieke sector als non-profitdirecteur, waar hij namens de regering zitting had in een aantal staatscommissies en raden.

Van februari 1995 tot december 2000 was hij onderscheidenlijk gasthoogleraar internationale betrekkingen en globalisering aan de Universiteit van Tilburg in Nederland en de John F. Kennedy School of Government aan de Harvard University in Cambridge, Massachusetts.

Lubbers werd in november 2000 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voorgedragen als de volgende Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, en hij diende als zodanig van 1 januari 2001 tot 20 februari 2005.

Na zijn pensionering bleef Lubbers betrokken bij de publieke sector en trad hij op als pleitbezorger , lobbyist eactivist voor humanitaire, instandhoudings-, milieu-, duurzame ontwikkeling- en klimaatveranderingsproblemen. Lubbers is lid van de National Academy of Sciences.

Ruud Lubbers Doodsoorzaak
Ruud Lubbers Doodsoorzaak

Lubbers heeft de leeftijd van 78 jaar bereikt. Volgens Schinkelshoek is hij “na een kort ziekbed” overleden.Iedereen wist dat het op dat moment niet goed ging met Lubbers. De heer Wim Kok was opvallend afwezig in twee afleveringen van het VPRO-televisieprogramma ‘Op zoek naar de ziel’, met interviews met oud-premiers Wim Kok, Dries van Agt en Jan Peter Balkenende.

You may also like...