Ronnie Tober Leeftijd | Ronald Edwin Tober is een Nederlandse zanger, bekend van het vertegenwoordigen van Nederland op het Eurovisie Songfestival 1968 met het nummer “Morgen”. Ronnie Tober emigreerde op driejarige leeftijd naar de Verenigde Staten, naar Albany in de staat New York en groeide daar op.

Ronnie Tober Leeftijd
Ronnie Tober Leeftijd

Hij ging daar naar de West Albany School en Colonie Central High School. Ronnie Tober trad op in twee bewerkingen, in de rol van Tony in de musical “The Swain” en als Billy Jester in “Little Mary Sunshine”. Op 29 september 1960, tijdens de campagne Kennedy versus Nixon, werd Ronnie Tober gevraagd door Assemblyman Samuel Stratten van de staat New York, voor Senator JohnF.

Kennedy te zingen. Tevens vroeg solo Dean Park Taylor, Ronnie voor Nixon te zingen op 30 september 1960. Hij zong voor beiden.Toen Ronnie Tober in 1963 voor het eerst op de Nederlandse tv verscheen in Willem Duys’ De Vuist, had hij een grote voorsprong op zijn leeftijdgenoten.

De 18-jarige zanger zag er goed uit, had een geweldige stem en kwam rechtstreeks uit Amerika. Met zijn uitstekende Nederlandse uitspraak – afgewisseld met een fascinerend Amerikaans accent – won hij incontinent de sympathie van het tv-kijkend publiek. Ronnie scoorde meerdere successen en werd een bekende persoonlijkheid in het publieke uitgaanscircuit.

Op 27 december 2003 werd hij tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau doorH.M. Koningin Beatrix dit onderscheiding ontvangen hij tijdens zijn 40-jarig artiesten jubileum in theater Orpheus in Apeldoorn.

In april 2006 kwam Ronnie Tober met de single “De Wandelexpress”. Deze titel is gekozen vanwege Ronnie’s deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse 2006. In 2007 kwam de tweede vierdaagse op de markt met de titel “Loop met ons mee”. In dat jaar gehaald Tober door vier dagen 40 km.

te lopen zijn eerste Vierdaagse kruisje. In 2008 prevarieerde zong Ronnie het “Wij lopen de vierdaagse”.Tober trouwde op 24 februari 1998 met Jan Jochems, met wie hij sinds 1968 een relatie heeft. In 1999 kreeg Tober blaaskanker en kreeg hij chemotherapie.

Ronnie Tober Leeftijd
Ronnie Tober Leeftijd

Op 27 december 2003, tijdens zijn 40e keer in de showbusiness, werd Tober door Koningin Beatrix der Nederlanden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tober’s naam staat ook op de Wall of Fame in de Zuiderkerk in Amsterdam.

Ronnie Tober had zich verheugd op het vieren van zijn 75e verjaardag. Hij en zijn man Jan Jochems hadden hiervoor al hun dierbare musketiers uitgenodigd.’ Er zouden talloze medewerkers komen,’ vertelt Ronnie aan Story. ‘Omdat ik met velen van hen een speciale band heb. Mijn eigen familie woont in Amerika.

Nu is het gemakkelijk om met hen in contact te komen, maar in de jaren zestig en zeventig was bellen vroeger een hele klus. Dat moest je eerst aanvragen en uiteindelijk kreeg je na vele dagen contact. In die tijd had ik veel uitwisselingen met mijn collega’s en sommigen van hen begon ik steeds meer als familie te zien. Zoals Rita Corita.

Ik was achttien keer oud toen ze voor me zorgde. Mijn voorvader was net overleden en daar was ik zo verdrietig over. Dat nam ze ter harte en tot aan haar dood in 1998 zag ik haar als mijn Nederlandse mama. Op een gegeven moment is ze inderdaad verhuisd naar Beekbergen, waar we toen woonden, om dicht bij mij en Jan te zijn.

Ik voel ook zo’n familieband met Sjoukje Dijkstra. Je zou kunnen zeggen dat ik haar als mijn Nederlandse familie beschouw. Natuurlijk heb ik mijn zussen in Amerika, met wie ik om de dag skype. Maar Sjoukje is ook heel bijzonder voor mij.’

Vanwege de nimbusbesmetting moet Ronnie zijn musketiers missen. ‘Ik denk dat het een eng idee is hoe het zou kunnen gaan. Jan en ik zitten allebei in de dreigingsgroep voor het krijgen van deze besmetting. Hij kreeg een beroerte en ik had blaaskanker.

We zijn hier allebei goed van hersteld, maar vanwege onze hoge leeftijd is het nog steeds een overbodige bedreigingsfactor. En als ik op tv zie dat mensen inderdaad geen afscheid kunnen nemen van hun maat die in woeste zorg ligt. Vreselijk! Ik kan het niet verdragen te veronderstellen dat het overgaan op Jan en mij.

Ronnie Tober Leeftijd
Ronnie Tober Leeftijd

n 2002 heeft Tober de Ronnie Tober Foundation geïnnoveerd om mensen met een experimentele handicap te helpen door middel van artistieke en muzikale workshops. In 2007 haalden Tober, zijn manlief en hun musketiers € op voor zijn stichting door de Internationale Vierdaagse Nijmegen te voltooien.