Rob Keuls Leeftijd | Yvonne Keuls is een onderwijzeres en een schrijfster uit Nederland. De werken van de auteur zijn alom geprezen en hebben zich ontwikkeld tot klassiekers van de Nederlandse literaire canon.

Rob Keuls Leeftijd
Rob Keuls Leeftijd

Haar moeder, Yvonne Keuls (1931), verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Nederland en begon al op jonge leeftijd met schrijven. Korte verhalen over gebeurtenissen die indruk op haar hebben gemaakt en haar hebben geraakt.

De basis is gelegd en ze zal deze methode in de toekomst gebruiken om haar succesvolle romans te schrijven. Ze heeft ook een aantal literaire prijzen ontvangen als erkenning voor haar werk als een gerespecteerd schrijver.

Na haar promotie in 1967 was Yvonne een van de eerste Nederlandse schrijvers die lezingen gaf in scholen, boekhandels en bibliotheken.

Door haar ervaringen daar ontwikkelt ze een interesse voor de problemen waar jongeren mee te maken hebben, die ze onderzoekt in haar succesvolle romans als het rotte leven van Floortje Bloem en de moeder van David S.. De moeder van David S. is in vertaling verschenen in meer dan 14 verschillende landen.

Ze voltooide haar lerarenopleiding en ging in 1952 werken op een basisschool in Den Haag. Ze trouwde in 1954 met Rob Keuls, toen ze 22 jaar oud was, en als gevolg van hun huwelijk werd ze ontslagen .

Binnen vijf jaar was ze getrouwd en stichtte ze een gezin met drie zonen. Ze was niet tevreden met het gewoon thuis zitten, dus besloot ze haar talenten goed te gebruiken en begon te schrijven.

Ze bewerkte de romans Reve en Couperus voor televisie, maar kreeg niet de voldoening die ze van de ervaring had gehoopt.Keuls concentreerde zijn inspanningen als dertiger op het verlenen van hulp aan verslaafden en mishandelde kinderen.

In 1972 richtten zij samen met veertien andere vrouwen het kindercentrum ‘Jongeren Opvang Sentrum’ (JOS) op. Na een jaar bezweek het bedrijf echter onder de druk van zijn eigen succes en werd het faillissement uitgesproken.

Haar hele leven heeft ze een groot aantal misbruikte kinderen opgevangen en voor hen gepleit in de rechtbank, onder wie Marnix Rueb, die door zijn eigen vader was mishandeld. Haar roman Gemmetje Victoria gaat over een van haar pleegkinderen, Gemmetje Victoria, die een diepe indruk op haar heeft gemaakt.

Rob Keuls Leeftijd

Met de publicatie van haar sociale roman Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel in 1985, beleefde ze een ommekeer in haar leven.

Keuls is ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds actief betrokken bij nieuwe projecten en is lid van de Pelita Foundation, een Nederlands-Indië platform dat hij oprichtte.

De bel gaat in het oude huis van Yvonne Keuls in Den Haag en luidt het begin van een nieuwe dag. Elke keer baant de schrijver zich voortvarend een weg naar de voordeur.

Een envelop met daarin exemplaren van haar nieuwe boek wordt bezorgd door een pakketbezorger; een dochter komt de autosleutels ophalen voor een APK; en een kleindochter toont trots haar verlovingsring. Rob, de echtgenoot van Keulen, laat zich niet storen door de bedrijvigheid in huis.

De schrijfster wordt op 17 december negentig jaar, maar ze straalt de vitaliteit uit van een vrouw van zeventig jaar. Bovendien blijft ze schrijven; onlangs verscheen haar 98e titel, de roman Gemmetje Victoria.

Haar woonkamer, die is versierd met familiefoto’s, memorabilia en kunstwerken, dient als een etalage voor haar boeken. “Ik ben trots op elk boek”, zegt ze. “Er is ook Gemmetje”, zegt de verteller.

Haar meest recente boek is een sociale roman, een genre waar Keulen in de loop der jaren bekend om is geworden. Die boeken zijn geschreven in de jaren zeventig, nadat zij en een groep gelijkgestemde vrijwilligers een opvangcentrum opende voor probleemjongeren die nergens anders terecht konden voor hulp.

Het groeide uit tot de meest bekende schuilplaats in de Nederlandse literatuur, grotendeels dankzij het succes van de bestseller Jan Rap en zijnmaat.

Rob Keuls Leeftijd
Rob Keuls Leeftijd

In 1980 was Keuls regelmatig te zien in de NCRV-quiz Zo Vader, Zo Zoon en zijn varianten en hij was een van de juryleden. Ze was op het moment van het interview nog een relatief onbekende schrijfster. In de jaren tachtig was ze panellid bij het panelprogramma van de NCRV, Daar zeg je het, daar ga je.

You may also like...