Renate Groenewold Relatie | Renate Titzia Groenewold is een voormalig schaatsster uit Nederland die ook als schaatsleraar heeft gewerkt. Naast lid van de schaatsploeg TVM maakte Groenewold ook deel uit van de hockeyploeg van de DSB Wielerploeg. Daarvoor werkte ze als coach bij Team Corendon , waar ze tussen 2011 en 2014 samenwerkte met Peter Kolder.

Renate Groenewold Relatie
Renate Groenewold Relatie

Het interieur van de woning van Marije Joling in Assen is ingericht. Ze draagt ​​de lauwerkrans van haar eerste Nederlandse kampioenschap allround en er lijkt een glimlach op haar gezicht gebeiteld.

Als gevolg hiervan maakt Renate Groenewold, de manager van het team, zich grote zorgen. “De Olympische Spelen zullen volgend seizoen plaatsvinden. Er kan onmogelijk nog een seizoen komen. We zullen ooit met een deadline moeten komen. Het is duidelijk dat als het niet klaar is, we openhartig moeten zijn.

Ik verafschuw verliezen, maar als dit niet werkt, hebben we pech. Het houdt me ‘s nachts wakker en ik ben er letterlijk 24 uur per dag mee bezig.”

Volgens Groenewold heeft de ploeg het afgelopen seizoen al de nodige aanpassingen gedaan. “In augustus meldden ze zich voor het eerst als groep op trainingskamp. Normaal zou dat eind mei zijn.”

In 2004 bereikte ze het hoogtepunt van haar professionele prestatie toen ze het Wereldkampioenschap Allround in Hamar, Noorwegen won. Hierdoor werd ze de eerste Nederlandse wereldkampioen sinds 1974. Groenewold nam acht keer deel aan de Wereldkampioenschappen Allround, waarvan drie keer.

Zes keer eindigde ze in de top tien van het klassement. Naast het winnen van de Wereldbeker in 2004, stond ze ook op het podium tijdens de Wereldbekerceremonie van 2001, waar ze als derde eindigde in het algemeen klassement. Ze won afstandsmedailles in alle jaren dat ze ook op het podium stond, wat een zeldzaamheid was.

Renate Groenewold Relatie
Renate Groenewold Relatie

In 2001 won ze op de Wereldkampioenschappen goud op de 1500m en zilver op de 5000m. Het jaar daarvoor had ze op de Wereldkampioenschappen goud gewonnen op de 3000m en zilver op de 1500m en 5000m.

Tijdens de Olympische Spelen won ze twee zilveren medailles, werd ze in 2004 wereldkampioen allround en won ze wereldtitels op de ploegenachtervolging (2008) en de 3000 meter in 2009. (2009).

Na haar actieve loopbaan richtte Groenewold bij Team Op=Op Voordeelshop haar eigen damesteam op, was onder meer assistent-bondscoach en coach van Team Corendon. Toen ze in 2014 klaar was met haar tijd op de ijsbaan, ging ze aan de slag als commercieel directeur bij Uwtools.nl. Groenewold werkt momenteel als zelfstandig vitaliteitscoach voor een aantal vooraanstaande sporters, maar ook in het bedrijfsleven als bedrijfsadviseur.

Met Sport Knowhow XL sprak ze uitgebreid over haar schaatscarrière, het schaatsen toen en nu, en haar wens om mensen vitaler te maken via sport en bewegen.

Het dames schaatsteam Team Op=Op Voordeelshop, dat ze in 2011 oprichtte, is inmiddels uitgegroeid tot haar coach als coach. Toen het team van Team Corendon in maart 2016 uit elkaar ging, keerde ze terug naar de kudde. Zij is gedurende het seizoen 2016/2017 coach geweest van Uwtool.nl en sinds het seizoen 2015/2016 manager van Team Victorie.

In 2016 resulteerde een inbraak in de diefstal van al haar gouden medailles. Het was de International Skating Union (ISU) die de vijf medailles liet repliceren, en Groenewold kreeg de medailles nog een keer in maart 2017, dit keer tijdens de World Short Track Speed ​​Skating Championships.

Renate Groenewold Relatie
Renate Groenewold Relatie

Met ingang van 26 oktober 2018 is ze door de International Skating Union aangesteld om te dienen als vertegenwoordiger van een coach in de Technical Committee van de International Skating Union.Groenewold is ook in dienst van het timmer- en aannemersbedrijf van haar broer in Stadskanaal, waar ze met haar gezin woont.

You may also like...