Ranomi Kromowidjojo Zwanger – Ranomi Kromowidjojo is een Nederlandse zwemster die in Nederland woont. Er zijn in totaal drie maol gouden medailles uitgereikt op de Olympiese Spöllen en zes maol wereldkampioenen zijn geselecteerd.

Ranomi Kromowidjojo Zwanger
Ranomi Kromowidjojo Zwanger

Op dit moment vinden er twee Olympische proeven plaats op de 50 en 100 meter vri’je slag. Eerder in het jaar waren ze zilveren medaillewinnaars op de Olympische spöllen in de 4×100 m wisselslag in 2012.

Een besluit over de toekomst van Ranomi Kromowidjojo wordt pas genomen na de WK korte baan in Abu Dhabi, die eind volgende maand plaatsvindt. Ze wil nadenken of ze doorgaat tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs of dat ze net als Femke Heemskerk met pensioen gaat tijdens haar vakantie, die de komende maanden zal plaatsvinden.

“Ik doe in ieder geval mee aan het WK in Abu Dhabi”, zei de drievoudig Olympisch kampioen op de NOS-persconferentie. ‘En dan ga ik nog eens kijken.’ “Ja” en “nee” liggen nog niet op mijn lippen; geen van beide is “misschien”. Het moet aan de binnenkant zitten.

Na de Olympische Spelen in Tokio konden we relatief snel vooruit met de ISL. Ik moet er even tussenuit tijdens de vakantie. Neem daarna even de tijd om na te denken. Het gaat niet zozeer om rationeel denken, maar om de gevoelens die erbij betrokken zijn. Wat het ook is, wat het ook is, het is goed.”

Deze week worden in Eindhoven de halve finales en finales van de International Swimming League gehouden en de beste zwemmers van de wereld zijn neergedaald in de stad (ISL).

Net als Thom de Boer maakt Kromowidjojo deel uit van de Iron Squad. Vanwege de nieuwe coronaregels wordt het evenement de komende weken zonder publiek gehouden in zwemstadion Pieter van den Hoogenband. Volgens Kromo “is het mogelijk dat er nog publiek is bij de finale op 3 en 4 december, maar dat moeten we afwachten.”

Er zijn nog maar tien dagen tot de start van de Olympische Spelen in Tokio. Ranomi Kromowidjojo, een zwemster, heeft de potentie om nog een keer goed te scoren. De drievoudig Olympisch kampioene uit Sauwerd kijkt de komende weken uit naar haar vierde optreden in de meest prestigieuze zwemcompetitie ter wereld.

Ranomi Kromowidjojo Zwanger

Dat doet ze in de podcast van RTV Noord Kleedkamer Noord, waarin ze alle Groningse deelnemers bespreekt tot de Spelen in augustus beginnen. Kromowidjojo introduceert de serie en deelt haar ervaringen in Tokyo, Suriname en natuurlijk haar relatie met Groningen.

Ranomi Kromowidjojo nam de beslissing om haar droom na te jagen om de beste zwemster ter wereld te worden toen ze ongeveer 15 jaar oud was. Ze trainde verder in het oude Helperbad in Groningen, een ‘klotsbad’ met antieke tegels en stippellijnen dat jarenlang als haar thuis diende.

Kromowidjojo stopt na zestien jaar en vier olympische medailles met internationale competitie. Ze zet meteen een punt achter haar professionele leven omdat ze er alles uit heeft gehaald wat ze kon. Dat is maar goed ook “”Ik ga me nu concentreren op mijn sociale carrière”, zegt de 31-jarige zwemmer.

Kromowidjojo werd geboren in een tijd waarin mensen pionierden op weg naar de top. Om haar te leren over dvd’s en ‘zwembijbels’ moest haar jeugdcoach Jeanet Mulder naar de Verenigde Staten reizen.

De trainer las passages voor uit boeken die ze had meegenomen naar de training. Volgens de in het Groningse Sauwerd geboren zwemmer “was er nooit genoeg badwater”. ‘Alles werd door ons geaccepteerd.

15 minuten eerder, 15 minuten langer is een goede vuistregel voor het starten en eindigen. Af en toe vlak naast de baanzwemmers. En dat allemaal op een glooiende helling van 25 meter. Je hebt geen idee hoe ik op zo’n onwaarschijnlijke manier naar de Spelen ben gekomen.’

Het hebben van een vader die Surinaams was en een moeder die Nederlands was, belemmerde haar niet om snel in het water te zwemmen. Haar natuurlijke watersensatie werd voor het eerst opgemerkt toen ze een kind was.

Een grote hoeveelheid water werd automatisch door haar hand weggeduwd zodra ze het in het water plaatste. Ze had aanvankelijk geen idee hoe ze de top van de corporate ladder zou bereiken.

Ranomi Kromowidjojo Zwanger
Ranomi Kromowidjojo Zwanger

Ze geloofde dat tien uur training per week voldoende zou zijn om haar in haar tienerjaren naar Peking te krijgen. Toen Marcel Wouda, de bondscoach, dit hoorde, was hij er kapot van. Er werd een strategie bedacht om haar voor te bereiden op haar olympische debuut.