Ranomi Kromowidjojo Afkomst | Naast een gepensioneerde Nederlandse zwemmer is Ranomi Kromowidjojo ook een gemengd Nederlands-Javaanse Surinaamse zwemmer die voornamelijk meedoet aan sprint freestyle-evenementen.

Ranomi Kromowidjojo Afkomst
Ranomi Kromowidjojo Afkomst

Cathy Freeman is drievoudig Olympisch kampioen en won gouden medailles op de 4×100 m vrije slag estafette op de Olympische Spelen van 2008 en op de 50 m vrije slag en 100 m vrije slag op de Olympische Spelen van 2012. Ze is ook drievoudig wereldkampioen zwemmen.

Ranomi Kromowidjojo heeft het besluit genomen om per direct te stoppen met zwemmen. De drievoudig Olympisch kampioen wordt beschouwd als een van de meest succesvolle zwemmers die Nederland heeft voortgebracht.

In haar professionele tenniscarrière won ze 17 wereldtitels en 24 Europese titels. Ze was ook drievoudig Olympisch kampioen in de zwemcompetitie. Ze nam in haar carrière in totaal vier keer deel aan de Olympische Spelen.

Kromowidjojo maakte deel uit van het Nederlandse estafetteteam dat op de Olympische Spelen van 2008 in Peking goud won op de 4 x 100 meter vrije slag. Vier jaar later won ze in Londen gouden medailles op de 100 meter vrije slag en op de 50 meter vrije slag in hetzelfde evenement.

Daarnaast was er dat jaar een zilveren medaille op de estafette.Ze gaf de NOS een verklaring voor haar besluit om te stoppen. Haar reden om te vertrekken is niet omdat ze het niet meer leuk vindt of omdat haar lichaam er nog niet klaar voor is, legt ze uit. “Ik ben echter 31 jaar en heb al veel bereikt.

Het is waar dat ik altijd sneller of beter kan zwemmen, maar uiteindelijk geloof ik dat het beter is op die manier.”Vorig jaar reisde Ranomi Kromowidjojo , ‘s werelds snelste zwemster, negen dagen naar het geboorteland van haar vader, waar ze met haar gezin verbleef.

We hoorden van de drievoudig Olympisch kampioen en meervoudig wereldkampioen over het overwinnen van tegenslag en het bereiken van je ambities in het bijzijn van onze jonge atleten.

De kinderen zijn vol ontzag en willen ook een Olympische gouden medaille winnen.” Het mooie is dat je ze kunt inspireren. Het was een bijeenkomst in zwemvereniging Oase, en ze herinnert zich hoe iedereen enthousiast was om ervoor te gaan. “Maar dan moet je keuzes maken”, zegt ze over de bijeenkomst.

In 2002 bezocht Ranomi Suriname voor het eerst. De reis was haar eerste keer ooit in een vliegtuig, laat staan ​​een die haar over een hele oceaan voerde.

Ranomi Kromowidjojo Afkomst

Over haar tweede bezoek, dat rond de jaarwisseling plaatsvond, zegt ze: “Het was een heel aangenaam verblijf en ik heb veel bereikt.” Owruyari was voor mij een bizarre ervaring. Daarnaast hebben we Kabalebo bezocht. In de jungle ben ik tapirs tegengekomen.

Een paar uur ontspannen op die locatie was echt onvergetelijk. “Voor mij staat elke vakantie voor een periode van fysieke en mentale rust.” Kromowidjojo heeft het wereldrecord op de 50 meter vrije slag korte baan, en ze heeft ook de wereldrecords op de 4 x 50 m, 4 x 100 m en 4 x 200 m vrije slag estafette, allemaal als lid van het Nederlands zwemteam.

Ze heeft in totaal 39 medailles van FINA Wereldkampioenschappen op haar naam staan.In haar laatste twee Olympische optredens kwam ze net buiten het podium. Kromowidjojo won ook drie keer goud op het WK op de lange baan en maar liefst veertien keer goud op het WK op de korte baan.

Het wereldrecord 50 meter vrije slag korte baan is nog steeds in handen van haar , en ze is ook lid van het wereldrecord korte baan 4×50 m, 4×100 m en 4×200 m vrije slag estafetteteams.

Kromowidjojo kwalificeerde zich voor haar eerste Wereldkampioenschappen in 2007 na de kwalificatie voor de voorgaande twee jaar. In 2007 nam ze deel aan de 4×100 vrije slag estafette op de World LC Championships in Melbourne, Australië, waar ze een bronzen medaille behaalde met teamgenoten Inge Dekker, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis.

Op individueel niveau werd ze 13e op de 100 meter vrije slag. Tegen het einde van 2007 zwom ze de 50 meter en 100 meter vrije slag om zich te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen van 2008 in Peking, en zij en drie andere teamgenoten vestigden een wereldrecord op de 4 x 100 meter vrije slag korte baan bij de Nederlandse Open zwembeker.

In de week daarop nam ze deel aan de Europese Kampioenschappen Kortebaanzwemmen 2007 in Debrecen, Hongarije, waar ze derde werd in het algemeen klassement.

Ranomi Kromowidjojo Afkomst
Ranomi Kromowidjojo Afkomst

Daar zwommen zij en haar teamgenoten Hinkelien Schreuder, Inge Dekker en Marleen Veldhuis opnieuw een wereldrecord op de korte baan 4 x 50 m vrije slag, waarmee ze opnieuw een wereldrecord vestigde.