Pierre Kartner Ziek | Vader Abraham is de artiestennaam die wordt gebruikt door Petrus Antonius Laurentius “Pierre” Kartner, een Nederlandse muzikant, singer-songwriter en platenproducent die de naam Vader Abraham draagt. Hij heeft ongeveer 1600 liedjes gecomponeerd.

Pierre Kartner Ziek
Pierre Kartner Ziek

“t Kleine café aan de haven” en “het Smurfenlied” zijn slechts enkele van de megahits die Pierre Kartner wereldberoemd maakten als Vader Abraham. Sinds de uitbraak van het coronavirus is Pierre echter uit de publieke belangstelling verdwenen.

Eerder dit jaar vertelde hij aan Story magazine dat hij bang was om besmet te raken omdat hij op zijn leeftijd niet meer de kracht en energie had om hiervan te herstellen.

Tot voor kort maakten hij en zijn vrouw Annie echter dagelijks een wandeling door het bos om wat beweging te krijgen. Daarnaast bleef hij liedjes schrijven en bleef hij in contact met zijn familie en vrienden via telefoontjes en brieven. Tot begin oktober, toen hij abrupt volledig van de aardbodem verdween.

Niemand wist waar hij was, en hij nam zelfs zijn telefoon niet meer op.In 1971 creëerde hij zijn bekende alter ego, Vader Abraham, na het schrijven van het lied “Vader Abraham had zeven zonen”, dat werd uitgevoerd op een Nederlands carnaval.

Aanvankelijk werd een nepbaard gedragen, maar uiteindelijk groeide er een die werd erkend als zijn handelsmerk, samen met een bolhoed, en werd bekend als ‘The Bearded Gentleman’. Bovendien piekte zijn duet met Wilma Landkroon, “Zou het zo moeilijk zijn om gelukkig te zijn, lieve Opa”, datzelfde jaar op nummer één in de Nederlandse hitlijsten.

Pierre Kartner Ziek
Pierre Kartner Ziek

Het lied “We are the wuppies”, geschreven door Kartner in 1981, gaat over de Weepuls.De mysterieuze verdwijning van Pierre ‘Vader Abraham’ Kartner heeft de entertainmentindustrie enorm bezig gehouden.

Maanden zijn verstreken sinds er nieuws over de muzieklegende werd gehoord. Walter, de zoon van Pierre, legt Story uit wat er gaande is in het leven van zijn vader.

Speculaties deden de ronde dat Pierre en zijn vrouw Annie zouden zijn verhuisd van hun vrijstaande Rietveld-villa met privézwembad in Breda naar hun vakantiehuis aan de Franse zuidkust, deels omdat de zanger eerder uit het publieke oog was verdwenen om ontdekt te worden in Frankrijk.

Pierre’s zoon Walter houdt daarentegen vol dat er niets aan de hand is. Toen Story vorige week Walter ontdekte in het huis van Pierre, vertelde hij haar dat zijn vader niet spoorloos was verdwenen. Er wordt veel onzin gezegd en geschreven.

Hij is nog maar net thuis. Gezien de omstandigheden gaat het redelijk goed met hem. Hij moet het een tijdje rustig aan doen.’ Ervan uitgaande dat Walters relaas klopt en dat de zanger last heeft van rugklachten, is het des te verbazingwekkender dat hij de afgelopen maanden geen teken van leven meer heeft laten zien.

Als reactie op de oliecrisis van 1973 werkten Kartner en rechtse politicus Hendrik Koekoek samen aan het duet ‘Den Uyl is in den olie’, waarin ze de sociaaldemocratische premier Joop den Uyl en Arabs de schuld gaven van de situatie. Tijdens het carnavalsseizoen van 1975 verscheen een publicatie met de titel “Wat doen we met de Arabieren hier”.

Kartner’s op een na grootste hit, “Het kleine café aan de haven”, werd uitgebracht in 1975 en werd zijn tweede grootste hit in het algemeen. Sindsdien is dit nummer meer dan 250 keer gecoverd in verschillende talen.

Pierre Kartner Ziek
Pierre Kartner Ziek

Met aankomend politicus Pim Fortuyn nam Kartner in 2002 “Wimmetje gaat, Pimmetje komt” op, [10] waarin hij voorspelde dat Fortuyn Wim Kok zou vervangen als premier. Fortuyn werd vermoord voordat dit kon worden bereikt. In 2012 bracht hij de single “Beste Koning” uit en in 2016 bracht hij de single “Ik wil mijn gulden terug” uit.