Pia Douwes Ziek | Pia Douwes is een Nederlandse actrice die is verschenen in muziektheaterproducties in heel Europa. Haar bekendste rol is die van Elisabeth, een Duitstalige musical waarin zij de hoofdrol speelde.

Pia Douwes Ziek
Pia Douwes Ziek

Hoewel de Broadway-musical Best of Broadway nog niet in première is gegaan, heeft Pia Douwes met spijt in het hart besloten de productie te verlaten. Het gaat momenteel niet goed met de actrice en zangeres.

“Sinds het overlijden van mijn vader heb ik niet het niveau van uitmuntendheid kunnen bieden dat mensen van mij gewend zijn”, legt de muzikale sensatie uit. Evert Douwes, die 90 jaar oud was op het moment van zijn overlijden, is op 6 maart 2019 overleden. Ze vindt het ‘zeer irritant’ dat ze haar functie moet neerleggen.

Douwes kreeg de naam Petronella Irene Allegonda Douwes toen ze werd geboren in Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, aan een kunsthandelaar en een maatschappelijk werker. Ze is de achternicht van actrice Doris Day.

In het begin was Douwes van plan om verpleegster te worden voor verstandelijk gehandicapte kinderen, maar nadat ze op 19-jarige leeftijd in een disco had gedanst, realiseerde ze zich dat ze danseres wilde worden. Ze reisde naar Londen en zocht in de Gouden Gids naar een dansschool om naar toe te gaan.

Ze koos de Brooking School of Ballet als haar oefenterrein. Ondanks dat ze geen dansopleiding had gevolgd, deed ze auditie en werd aangenomen. Een jaar later reisde ze naar Wenen om deel te nemen aan een muzikale workshop met Susi Nicoletti en Sam Cane. In die periode zou Cane de vader van Douwes hebben gewaarschuwd: “Als ze geen ster wordt, hang ik mezelf op!”

Haar rol als Velma Kelly in de Nederlandse première van Chicago was voor het eerst te zien in 1999. Daarna keerde ze terug naar haar roots en nam ze de rol van Elisabeth op zich in de Nederlandse en Duitse premières van de musical, waar ze haar tweede Tony-nominatie verdiende.

Pia Douwes Ziek
Pia Douwes Ziek

Als Oostenrijkse keizerin trad ze op in bijna 1.000 optredens over de hele wereld voordat ze in februari 2002 terugkeerde naar Nederland om te verschijnen in de Broadway-musical Fosse, waarin ze samen met andere Nederlandse muzikale talenten Simone Kleinsma en Stanley Burleson speelde.

In maart 2003 werd ze gecast als Milady de Winter in de wereldpremière van de Nederlandse musical 3 Musketiers, die in Amsterdam werd opgevoerd. In de jaren daarna was ze betrokken bij de opnames van de musical, die nu op dvd verkrijgbaar is.

Als onderdeel van een nieuwe serie Op Zoek Naar… keerde ze in 2009 terug om de deelnemers te evalueren en te adviseren op zoek naar de actrice die Mary Poppins zou spelen.

Nadat de show was afgelopen, speelde Pia in 2009 zes weken lang het personage ‘Velma Kelly’ in een toneelstuk op West End.Van augustus 2010 tot januari 2011 was ze te zien in de rockmusical We Will Rock You in Utrecht, waar ze de rol van de ‘Killer Queen’ vertolkte.

Pia Douwes Ziek
Pia Douwes Ziek

Daarna ging ze op nationale tour met de Nederlandse productie van Master Class, waarin ze de rol van Maria Callas vertolkte, optredend door het hele land. De tour liep van begin mei 2011 tot eind mei 2011, met nog twee concerten in september 2011.

You may also like...