Paul Van Gorcum Ziek | Paul van Gorcum, de 86-jarige acteur bij wie drie jaar geleden prostaatkanker werd vastgesteld, verkeert in goede conditie. Een lange tijd geleden leek zijn leven uitzichtloos, maar nu is hij volgens De Telegraaf “vrij gezond”.

Paul Van Gorcum Ziek
Paul Van Gorcum Ziek

De acteur meldde dat hij snel kon terugkeren naar zijn normale routine na het ondergaan van chemotherapie. “Sindsdien ben ik regelmatig medisch onderzocht. Er zijn vier hormooninjecties en één calciuminjectie die ik elk jaar krijg. Mijn arts verzekert me dat ik zelfs met mijn ziekte een rijpe leeftijd kan bereiken.

Hij is kreeg mijn volledige steun. Ik ben in uitstekende gezondheid. Ik kan eten en drinken wat ik wil, en ik heb mijn vitaliteit herwonnen.” Nadat in 2016 bij hem prostaatkanker werd geconstateerd, vreesde Paul van Gorcum het ergste.

Vanwege zijn opmerkelijke vermogen om terug te vechten, leerde hij onlangs dat hij niet langer behandeld hoeft te worden. En dat kwam allemaal door het dagboek dat hij bijhield.

Als De Baron in Bassie & Adriaan was Paul van Gorcum tussen 1988 en 1994 in vier series te zien. Als schurk is de Baron een constante bron van ergernis voor zowel Bassie de Clown als Adriaan, de acrobaat. ‘Drommels, drommels en nog eens drommels!’ was altijd de reactie van De Baron.

Behalve in films heeft Van Gorcum ook gewerkt als producer en stemacteur. Zo was hij te zien in Turks Fruit, Pipi Langkous en De Leeuwenkoning als Blom en Kapitein Efram Langkous.

Paul van Gorcum, 85, is tegenwoordig een heel andere man dan toen hij voor het laatst werd gezien. De Baron in Bassie en Adriaan acteur is door zijn ziekte ruim twintig kilo afgevallen, maar zit nu weer op het gewicht van voor de ziekte. ‘Ik ben heel gezond’, vertelt Paul aan Story.

Paul Van Gorcum Ziek
Paul Van Gorcum Ziek

‘Ik ben in een goede bui.’ Mentaal maar ook fysiek. Prostaatkanker is bij mij nog niet ingezonken.’ Doktoren stelden drie jaar geleden de diagnose terminale kanker bij Paul en Lenie en begonnen zich voor te bereiden op hun dood. Beiden hadden door ondertekening van een euthanasieverklaring ingestemd met hulp bij zelfdoding. Als een van hen zou sterven, zou de andere ook zijn verdwenen.

Maar ze hebben die ambities on hold gezet. ‘ Nu mijn moeder het einde van haar leven nadert, streef ik ernaar zo oud te worden als ze nu is. Dus ik blijf nog even. De meest waarschijnlijke bron van Paul’s redding was zijn unieke dagboek. Vanaf de eerste ziektedag hield ik een dagboek bij.

Wat antwoord je aan de dokter als hij vraagt: Dat betekent dat je antwoord breed moet zijn, omdat je niet elk detail van je eerdere ervaring kunt onthouden. Als gevolg daarvan nam ik de beslissing om dagelijks een dagboek bij te houden waarin ik bijhield hoe ik me voelde, wat ik at, hoe vaak ik naar het toilet ging, hoeveel ik woog en hoe vaak ik mijn medicijnen nam.

Het is er allemaal, van begin tot eind. Op de voorkant schreef ik mijn naam, patiëntnummer en de datum. Toen ik dit notitieblok aan mijn dokter liet zien, had hij geen idee waar hij naar keek. Dat was iets nieuws voor hem. Dit is mijn standpunt geweest tijdens mijn behandeling. Als reactie op wat ik schreef, werd mijn behandeling aangepast.

Onlangs trad Van Gorcum op in een Beverwijkse kerstshow, nadat hij afgelopen zomer en ook dit jaar in een Tsjechov-productie te zien was. Bovendien is Van Gorcum een ​​professionele stemacteur en heeft hij af en toe in advertenties gestaan.

Paul Van Gorcum Ziek
Paul Van Gorcum Ziek

Voor nu ben ik tevreden met het feit dat ik geen werk meer te doen heb. Lenie, de 60-jarige echtgenote van de acteur, vergezelt hem vaak bij filmpremières. “We zitten midden in de zaak.”