Pablo Escobar Dood | Pablo Emilio Escobar Gaviria was een Colombiaanse drugsbaron en narcoterrorist die in de jaren tachtig bekendheid kreeg als de oprichter en enige leider van het Medelln-kartel. Hij werd vermoord in 1993. ‘The King of Cocaïne’, zoals hij liefkozend wordt genoemd.

Pablo Escobar Dood
Pablo Escobar Dood

Een van Colombia’s meest gevreesde moordenaars is volgens rapporten op 57-jarige leeftijd overleden aan kanker. De man, alleen bekend als Popeye, werkte als huurmoordenaar voor de beruchte drugsbaron Pablo Escobar, die daarbij om het leven kwam.

John Jairo Velásquez Vásquez was verantwoordelijk voor de dood van minstens 300 mensen. Nu is hij volgens rapporten overleden in een ziekenhuis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

Ongeveer 3.000 extra mensen stierven als gevolg van de acties van Popeye tussen de jaren tachtig en negentig. Hij had al 22 jaar van een gevangenisstraf van 22 jaar uitgezeten toen hij werd vrijgelaten, en hij moest in 2018 terugkeren naar de gevangenis. Hij werd in december van het voorgaande jaar in het ziekenhuis opgenomen vanwege uitgezaaide kanker.

Met een geschat vermogen van 30 miljard dollar op het moment van zijn dood in 2001, is Escobar de rijkste crimineel in de geschiedenis.

Tijdens de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig had het drugskartel van Escobar het monopolie op de cocaïnehandel in de Verenigde Staten, wat hem de titel van ‘rijkste crimineel ter wereld’ opleverde.

Velásquez was een sleutelfiguur in het Medelln-kartel van Pablo Escobar, dat zelf in 1993 werd vermoord door een moordcommando. Zo was Popeye deelnemer aan een aanslag op een vliegtuig waarbij 110 mensen om het leven kwamen.

Hij bekende ook 257 moorden en de ontvoering van de toekomstige Colombiaanse president Andrés Pastrana in 1988, wat hij bekende.In Colombia had de rijke drugsbaron Pablo Escobar een privédierentuin met nijlpaarden. Het is omdat ze zo succesvol zijn gefokt dat ze tegenwoordig een overlast zijn in Colombia.

Pablo Escobar Dood

Omdat er zoveel dieren zijn, hebben ze een negatieve impact op het milieu en de volksgezondheid en veiligheid. Volgens een recente studie van onderzoekers van Mexicaanse en Colombiaanse universiteiten is dit waar.

Toen Escobar in de jaren tachtig de beslissing nam om een ​​mannelijke en drie vrouwelijke nijlpaarden uit Afrika te importeren voor zijn privé-dierentuin in de stad Puerto Triunfo, merkte de wereld het op. Na zijn dood werden alle dieren overgenomen door de overheid.

De nijlpaarden daarentegen bleven achter. Volgens de bevindingen van het onderzoek was het vangen en vervoeren ervan te moeilijk. Als gevolg hiervan begonnen de beesten zich snel over de regio te verspreiden.

Het was de bedoeling van de regering om er iets aan te doen, maar de pogingen om ze te zuiveren werden gestaakt na wijdverbreide publieke verontwaardiging. Er werd een sterilisatiecampagne gelanceerd, maar deze werd door het publiek als een mislukking beschouwd.

In 1991 gaf Escobar zich over aan de autoriteiten en werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op verschillende aanklachten. Hij sloot echter een deal met de Colombiaanse president Cesar Gaviria waarin hij ermee instemde niet te worden uitgeleverd in ruil voor de mogelijkheid om te worden gehuisvest in zijn eigen gevangenis, La Catedral, die hij zelf bouwde.

Een landelijke klopjacht werd gelanceerd in 1992 nadat Escobar was ontsnapt en ondergedoken was toen de autoriteiten hem probeerden over te brengen naar een meer standaard detentiecentrum, wat leidde tot een landelijke klopjacht.

Hierdoor stortte het Medelln-kartel in en werd Escobar in 1993 in zijn geboorteplaats vermoord door de Colombiaanse nationale politie, een dag na zijn 44e verjaardag, een dag na zijn 44e verjaardag.

Veel Colombianen beschouwen Escobar als een “Robin Hood-achtige” figuur, ondanks het feit dat zijn misdaden verschrikkelijk van aard waren. Hij werd gezien als een “Robin Hood-achtige” figuur omdat hij veel voorzieningen aan de armen bood.

Zijn dood werd op grote schaal gerouwd en zijn begrafenis werd bijgewoond door meer dan 25.000 mensen. Hij heeft ook zijn privélandgoed, Hacienda Nápoles, omgevormd tot een themapark voor het plezier van bezoekers.

Zijn leven is ook gebruikt als inspiratie voor of is gedramatiseerd in een aantal films, televisieshows en muziekproducties.

Volgens de onderzoekers zijn er al meer dan 80 nijlpaarden in het gebied, waardoor de populatie snel groeit. In 2012 waren dat er nog maar 35. Ze zijn ook bang dat de nijlpaarden zich over het hele land zullen verspreiden als er niets wordt gedaan. Bovendien zou dit ernstige gevolgen hebben voor de milieusituatie.

Pablo Escobar Dood
Pablo Escobar Dood

Niet alleen omdat de Afrikaanse dieren in de eerste plaats niet op het Zuid-Amerikaanse continent thuishoren, maar ook omdat ze een bedreiging vormen voor het milieu. Uitwerpselen van nijlpaarden kunnen ook een negatief effect hebben op het zuurstofgehalte in rivieren en andere waterbronnen. Er is ook gemeld dat nijlpaarden mensen aanvallen en achtervolgen, aldus de rapporten.

You may also like...