Nils Van Der Poel Ouders | Nils Göran van der Poel is een Zweedse schaatser die het huidige wereldrecord heeft en de regerend wereldkampioen is op de 5.000 m en 10.000 m. Hij is ook de regerend wereldkampioen op de 3.000 m.

Nils Van Der Poel Ouders
Nils Van Der Poel Ouders

Poel won de gouden medaille op de Wereldkampioenschappen Junioren 2014 in Bjugn, Noorwegen. Op 9 februari eindigde hij als 14e op de 5000 meter voor mannen op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang.

Op 2 juni werd bekend dat hij een pauze zou nemen van het wedstrijdschaatsen. Van 2018 tot 2019 trainde van der Poel bij het Army Ranger Battalion in Arvidsjaur, Zweden, waar hij de basisopleiding ranger volgde.

De eerste medaille van Zweden in 38 jaar en het eerste goud in 48 jaar kwam toen hij de 5000 meter won op de Wereldkampioenschappen op 11 februari 2021.

Hij was de eerste atleet van het land die dat deed in 48 jaar. Drie dagen later won hij ook de 10.000 meter, waarmee hij een nieuw wereldrecord vestigde.

Zijn eerste optreden in een seniorenkampioenschap was op de Europese kampioenschappen schaatsen 2014 in Hamar, waar hij als 24e eindigde in het algemeen klassement.

Van der Poel steeg van 232 naar 102 op de Adelskalender, mede door zijn prestatie op de 10.000 meter bij het vierde WK 10.000 meter op 11 december 2016.

Van der Poel won de 10 kilometer op het WK Allround 2018 gehouden in het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar hij als zesde eindigde in het algemeen klassement na als zesde te zijn geëindigd op de 10 kilometer.

Het jaar daarop concentreerde Van der Poel zich op zijn academische en andere vormen van training. Hij diende ook in het Zweedse leger tijdens zijn tijd daar.

Tijdens het seizoen 2020/2021 keerde Van der Poel triomfantelijk terug op het veld. Tijdens een internationale trainingswedstrijd in Inzell vestigde hij een nieuw baanrecord van 10 kilometer, dat tot op de dag van vandaag ongeslagen is.

Nils Van Der Poel Ouders
Nils Van Der Poel Ouders

Met een tijd van 12.46.91 verbrijzelde hij Bob de Jong’s vorige baanrecord van 12.48.20 uit 2011. Een tweede plaats op de 5000 meter en een regelrechte overwinning op de 10.000 meter op de Europese kampioenschappen schaatsen 2021 stuwden hem voort.

naar de vierde plaats algemeen en een gouden medaille op de 10.000 meter in 12,42,80 seconden.

Het volgende seizoen, in 2021/2022, zette Van der Poel deze trend voort door het baanrecord van de Sormarka Arena op de enige 10 kilometer van de World Cup te verbeteren met de zevende snelste tijd ooit in 12.38.92.

want de volgende internationale wedstrijd zal gehouden worden tijdens de Olympische Spelen van Peking, die in Peking zullen plaatsvinden.

De maand februari in het jaar 2022.Nils van der Poel zorgde een jaar geleden voor veel opschudding in de kunstschaatswereld. Hij werd wereldkampioen op de 5 en 10 kilometer.

Bij de eerste World Cup-race van het seizoen deze winter ging hij verder waar hij was gebleven en won hij de 5K. Volgens de 25-jarige Zweedse staatsburger zijn er echter geen garanties voor succes in China.

“Ik ben me er terdege van bewust dat het onwaarschijnlijk is dat ik Olympisch kampioen zal worden.”Van der Poels valse bescheidenheid is niet bedoeld om misbruik van te maken.

Het is een beslissing op basis van de resultaten van de vorige drie Winterspelen. Sven Kramer zou drie keer winnen op zijn favoriete afstand, de 10 kilometer, die hij eerder al twee keer won.

In Vancouver, Sochi en Pyeongchang won echter altijd iemand anders: Lee Seung-hoo, Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen in de afgelopen drie jaar. De cijfers spreken voor zich als het gaat om de topfavoriet.

Jarenlang hebben Nederlanders de kunstschaatssport gedomineerd. Wie de achternaam Van der Poel voor het eerst ziet, denkt meteen aan een telg uit de familie van Adrie en Mathieu van der Poel. Nils van der Poel daarentegen heeft er niets mee te maken.

De grootvader van Nils Van der Poel emigreerde naar Zweden, en aan hem dankt hij de oorsprong van zijn ongebruikelijk Zweedse achternaam (en misschien zijn liefde voor schaatsen).

Nils Van Der Poel Ouders
Nils Van Der Poel Ouders

Tijdens een bezoek aan de Efteling kon hij de enige Nederlandse woorden oppikken die Van der Poel verstaat. “Papier hier, accepteer mijn dank”, zegt hij, in navolging van de woorden van Holle Bolle Gijs.