Nicolien Sauerbreij Getrouwd | is een snowboarder uit Nederland. Ze is de meest succesvolle Nederlandse snowboardster in de geschiedenis en won zowel de General Snowboarding World Cup als een Olympische medaille. Tijdens haar carrière nam ze deel aan de Olympische Winterspelen in 2002, 2006, 2010 en 2014.

Nicolien Sauerbreij Getrouwd
Nicolien Sauerbreij Getrouwd

Sauerbreij, de dochter van een skileraar, skiet al sinds ze een klein kind was. Toen ze twaalf jaar oud was, begon Sauerbreij met snowboarden en tegen de tijd dat ze achttien was, nam ze deel aan WK-evenementen over de hele wereld.

Wereldbekertoernooien werden door haar drie keer op rij gewonnen: in 2002, 2003 en 2008. De parallelle reuzenslalom op de Olympische Winterspelen van 2010 leverde haar een gouden medaille op.

Daarmee wordt ze bezitter van de honderdste Nederlandse Olympische gouden medaille en tevens de eerste Nederlander die een Olympische gouden medaille in de sneeuw wint.

Tijdens het WK-seizoen van 2001 eindigde Sauerbreij als tweede in de parallelle reuzenslalom in Mont-Sainte-Anne, Canada, waarmee ze haar eerste podiumplaats in een WK-evenement behaalde.

Sauerbreij werd erkend voor het bieden van uitstekende mogelijkheden op de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. Omdat ze een Oostenrijkse waxer inhuurde om haar board voor te bereiden, kon ze deze theorieën weerleggen.

Nicolien Sauerbreij Getrouwd

Na haar kwalificatierun werd ontdekt dat ze een zeer slechte kwalificatietijd had behaald, ondanks het feit dat ze deze foutloos had voltooid. Daardoor ging Sauerbreij niet door naar de volgende ronde van de competitie.

Sauerbreij’s kansen op het winnen van een medaille werden geruïneerd toen bleek dat de verkeerde was was gebruikt, aldus het onderzoek. Ze vertegenwoordigde de Nederlandse delegatie tijdens de openingsceremonie, toen ze de vlag van het land droeg.

Tijdens het WK parallelle reuzenslalom in september 2002 behaalde ze haar eerste WK-overwinning. Op 15 september 2002 vond dit plaats in de Chileense stad Valle Nevado. Het was later in hetzelfde seizoen dat ze haar tweede kampioenschapszege behaalde.

Doet momenteel mee aan de parallelle slalom in Maribor, Slovenië… Haar resultaten van de wereldbeker slalom waren tweede in zowel de seizoenen 2001/2002 als 2002/2003, en ze eindigde als tweede in beide seizoenen.

In maart 2003 stond ze voor het laatst op het podium en pas in het seizoen 2007/08 stond ze weer bovenaan.

Toen Sauerbreij zich kwalificeerde voor de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn, leek ze eindelijk een einde te hebben gemaakt aan het probleem dat haar vier jaar lang had geplaagd.

Daarna moest ze het opnemen tegen Amelie Kober uit Duitsland, die in de eerste ronde van het toernooi werd uitgeschakeld.

Een maximale voorsprong van 1,5 seconde werd behaald in de tweede run en Sauerbreij stootte door naar de kwartfinales met nog maar één leg in de competitie.

Maar ze werd met 0,03 seconden naar de finish geslagen, wat een teleurstelling was. Kober kreeg uiteindelijk de zilveren medaille.

Het ligt verstopt in een rommelkamer met de gouden medaille van de Amsterdamse “Er is niets warms aan die medaille. Wat je ermee kunt doen is beperkt tot het voor de hand liggende.

Natuurlijk zijn de gevoelens die je op foto’s ziet en voelt als je kijkt in stukken zijn behoorlijk waardevol.

Ik zie de blik van ongeloof op je gezicht, en ik kan me voorstellen wat je moest doen om het te krijgen. Ten eerste lokt het een sterke emotionele reactie van het publiek uit.

Ik heb ook geen stuk van mijn medaille verspild door er eindelijk een ring van te maken, wat je een nog groter gevoel van voldoening geeft.”

De medaille daarentegen staat niet stil. “Om bijvoorbeeld mijn verhaal bij bedrijven over te brengen, heb ik het altijd bij me. Het komt vaak voor dat individuen dolgelukkig worden als ze zo’n prestigieuze gouden medaille in hun bezit hebben.”

De belangrijkste zorg is echter hoe Nicolien het tegenwoordig doet.”Excellent! Als eenmanszaak ben ik baas over mijn eigen tijd. Samen met mijn zus bezit en exploiteer ik een sportmassagebedrijf. Het werk is leuk en ik kijk uit naar elke nieuwe klant.

Klanttypes zijn onder meer topsporters en mensen met een druk leven, evenals klanten met een verstandelijke beperking. De zomer is zeker ook een van mijn favoriete seizoenen. En dankzij Eurosport wordt de winter weer een knaller.”

De laatste keer dat ze ging snowboarden was vele jaren geleden. “Om heel eerlijk te zijn, heb ik mijn snowboard nog maar twee keer aangeraakt na Vancouver. Daarna ga ik niets meer zeggen. Al bijna twee decennia ben ik betrokken bij elite sport.

Om beter te worden, concentreer ik me alleen op de kleine dingen. Als gevolg van het stoppen kreeg ik zes kilo spiermassa terwijl ik tegelijkertijd kracht verloor. Daarna moet je het doen met halve slagen…”

De winnaar van de honderdste gouden Olympische medaille van Nederland zegt echter: “Maar ik kan skiën en me daarin ontwikkelen.” Het is nog steeds een groot plezier om met je materialen en met je techniek te werken.

Haar Olympische gouden medaille was de bekroning van haar professionele leven. Desondanks wil Sauerbreij nog twee voorbeelden uitlichten.

“Toen ik me voor het eerst kwalificeerde voor de Spelen en toen ik op het podium eindigde op het WK waren beide memorabele momenten voor mij.

Nicolien Sauerbreij Getrouwd
Nicolien Sauerbreij Getrouwd

Dat je als poldervrouw op het hoogste niveau mee mag in een wintersport werd bevestigd. Veel mensen voelden zich daarna gelukkig, waaronder ikzelf “De atleet van het jaar 2010 drukte zich als volgt uit:

You may also like...