Monica Wesseling Ziek | Monica Wesseling is natuurjournalist en schrijfster die zich zorgen maakt over het milieu. Ze combineert opwinding met kennis, en als gevolg daarvan is ze goed thuis in het veld en lijkt ze gefascineerd te zijn. Tirion/Kosmos publiceerde eerder de boeken Buitenlegen en Een tuin vol vogels, beide verkrijgbaar op Amazon.

Monica Wesseling Ziek
Monica Wesseling Ziek

Het is tijd om de Garden Bird Count te houden! Dit zijn de meest voorkomende vogels in uw tuin. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling, die dit weekend plaatsvindt, kun je vanuit je luie stoel vogels tellen. Monica Wesseling, natuurjournalist, vertelt over tien vogels die de hele winter graag in de tuin snacken.

Het vakgebied van de biologie staat bol van de fascinerende verhalen. Tijdens een interview met natuurjournalist en schrijfster Monica Wesseling deelden onderzoekers van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) van de Rijksuniversiteit Groningen hun ervaringen.

Hun onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het boek Waarom spreeuwen bloemen gekozen en getapte muizen leaner zijn, geschreven door Wesseling (Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen zijn slimmer).

Het wordt op dinsdag 4 oktober gepubliceerd door Kosmos Publishers en kost $ 19,95. Van onderzoek naar ernstig geweld tot teamwork tussen insecten, van neushoornstampen tot links- of linkshandigheid bij muizen en mannen, de verhalen zijn even gevarieerd als interessant.

Na een telefoongesprek met prof.dr. Groothuis maakte Monica Wesseling kennis met de onderzoekers. Groothuis: ‘Na een interview met Trouw over mijn eigen onderzoek, begrepen Monica en ik allebei hoeveel meer het nieuwe instituut te bieden had.’

Onderzoek met een intrigerend onderwerp of resultaat dat normaal gesproken voor het grote publiek geheim wordt gehouden, maar dat echt van groot belang is voor het brede publiek. Wetenschappers vinden de wereld om ons heen immers net zo fascinerend als de meerderheid van het grote publiek.’

GELIFES is gericht op het kenmerk van het leven waardoor het zich continu kan aanpassen aan veranderende situaties. Volgens prof. Ton Groothuis, directeur van GELIFES: ‘We brengen twee benaderingen van life sciences samen die in de loop der jaren uit elkaar zijn gegroeid.

Monica Wesseling Ziek
Monica Wesseling Ziek

Ten eerste, hoe mensen en dieren zich aanpassen aan veranderende situaties, en ten tweede, hoe soorten in de loop van de tijd zijn geëvolueerd, d.w.z. hoe ze zich hebben aangepast aan verschillende omgevingen.

We onderzoeken bijvoorbeeld niet alleen hoe we ziek worden, maar ook waarom we ziek worden. Groningen is het startpunt. De holistische benadering wordt internationaal geprezen vanwege de doeltreffendheid ervan. ‘Over tien jaar loopt Groningen voorop in de wetenschappelijke vooruitgang.’

Monica Wesseling is een gerenommeerd expert op het gebied van natuurjournalistiek en schreef onder meer voor Trouw, Vogels, Natuurmonumenten en Roots. Ze bedacht het Bird out-spel en ging verder met het schrijven van andere populaire romans.

Nieuwsgierige individuen hebben een overvloed aan vragen en zijn constant op zoek naar antwoorden op die vragen. Monica Wesseling, natuurjournaliste, is iemand met een bijna grenzeloze interesse.

Monica Wesseling Ziek
Monica Wesseling Ziek

Na “Waarom krijgt een specht geen hoofdpijn?” en “Kan een regenworm ook verdrinken?” ze ging verder met te schrijven “Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen zijn slimmer”, dat zijn beide vragen die veel anderen niet denken te stellen over dieren.

You may also like...