Mette Marit Ziek | Mette-Marit, kroonprinses van Noorwegen, is de echtgenote van kroonprins Haakon. Mette-Marit is de dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit. Haakon is de troonopvolger van Noorwegen, wat betekent dat als hij de troon opvolgt, ze automatisch koningin-partner van het koninkrijk wordt.

Mette Marit Ziek
Mette Marit Ziek

Ondanks dat de coronacrisis voor veel negatieve gevolgen heeft gezorgd, heeft kroonprinses Mette-Marit (47) ook iets positiefs teweeggebracht. Ze heeft voor het eerst in jaren de broodnodige rust kunnen krijgen, die ze door haar ziekte hard nodig had.

De echtgenote van de Noorse kroonprins Haakon lijdt aan longfibrose en is daardoor extreem vermoeid. “Voor mij bood de pandemie een kans om een ​​pauze te nemen die ik anders niet had kunnen nemen”, zegt ze in een interview met het programma Sommer I P2 van de Noorse publieke omroep NRK.

Het feit dat ze door haar chronische ziekte niet alles kon doen wat ze wilde, was volgens Mette-Marit een grote frustratie voor haar. “Dit jaar hoefde ik het niet te doen. Ik kon al mijn taken in mijn eigen tempo uitvoeren. Op de dagen dat ik me slecht voelde, kon ik rusten zonder me schuldig te voelen.

Het is vreemd dat Ik voel me nu beter dan in voorgaande jaren.”Als gevolg van de ziekte wordt zuurstof niet goed opgenomen, waardoor patiënten kortademig worden of helemaal niet ademen.

Mette-Marit besloot in 2018 haar diagnose van longfibrose aan te kondigen, omdat dit gevolgen zou hebben voor haar carrière en persoonlijke levensplannen. Sindsdien doet de kroonprinses het rustig aan op het publieke toneel.

Ze was een controversieel figuur ten tijde van haar verloving met Haakon in 2000, toen ze een gewone Noorse vrouw was en alleenstaande moeder met een kansarme achtergrond. Toen ze in 2001 trouwde met de kroonprins van Noorwegen, klom ze op tot kroonprinses van Noorwegen.

Mette Marit Ziek
Mette Marit Ziek

Naast hun twee kinderen, Ingrid Alexandra en Sverre Magnus, de tweede en derde in de lijn van de Noorse troon, heeft het paar ook een aantal kleinkinderen.

In oktober vorig jaar werd bij haar een zeldzame vorm van longfibrose vastgesteld. Ze wordt behandeld in het Universitair Ziekenhuis van Oslo en heeft haar koninklijke plichten daar ingeperkt.

Het feit dat zij en haar man Haakon niet lang na de Literatuurmetro in Noorwegen in de Duitse Literatuurtrein naar Frankfurt stapten, toont aan dat Mette-Marit nu meer kan kiezen in wat ze doet en dat ze de dingen in het leven neemt die haar voldoening schenken, toont aan dat ze heeft meer controle over haar leven gekregen.

Boekenbeurs is een term die wordt gebruikt om een ​​verzameling boeken te beschrijven. Niet voor niets wordt de prinses beschouwd als ambassadeur van de Noorse literatuur, en onlangs voltooide ze een drukke agenda met onder meer de opening van een tentoonstelling over schilder Edvard Munch en auteur Karl Ove Knausgrd, evenals een gastoptreden op een Noorse radio en televisie station.

Tijdens de academische jaren 2002 en 2003 woonde de kroonprinses lezingen over ontwikkelingsstudies bij aan de School of Oriental and African Studies aan de Universiteit van Londen, hoewel ze niet leek te zijn afgestudeerd. Verder is haar een stageplaats aangeboden bij NORAD, de ontwikkelingsorganisatie van de Noorse overheid.

Vanwege haar gebrek aan relevante kwalificaties werd haar benoeming wijdverbreid veroordeeld.Mette-Marit volgde colleges aan de faculteiten kunst en sociale wetenschappen van de Universiteit van Oslo, maar ze voltooide haar studie daar niet en behaalde geen diploma.

Naast het Noorse Rode Kruis is kroonprinses Mette-Marit beschermvrouwe van verschillende andere liefdadigheidsorganisaties.Ze werd in 2010 door het World Economic Forum uitgeroepen tot Young Global Leader en in 2012 werd ze verkozen tot lid van de International Foundation Board van de Global Shapers Community.

Kroonprinses Mette-Marit werd door het World Economic Forum in 2012 uitgeroepen tot Young Global Leader. 2010. Ze trouwden op 25 augustus 2001 in de stad Haakonsund, Noorwegen. In de jaren na haar huwelijk zette Mette-Marit haar studie voort, waarbij ze zich met name concentreerde op hiv/aids.

Mette Marit Ziek
Mette Marit Ziek

In 2006 werd ze aangesteld als speciale vertegenwoordiger voor het Joint United Nations Program on HIV/AIDS. Ze is ook lid van de raden van bestuur van een aantal organisaties, waaronder het Noorse Rode Kruis en de Noorse Raad voor Geestelijke Gezondheid. De prins en prinses zijn de ouders van twee kinderen, die respectievelijk in 2004 en 2005 zijn geboren.

You may also like...