Meike Lubbers Ouders | Het witwassen van geld, drugshandel en seksuele misdrijven zijn allemaal verboden. Het is iets waar veel mensen liever niet mee bezig zijn.

Meike Lubbers Ouders
Meike Lubbers Ouders

Dat is precies waar Meike Lubbers naar op zoek is in haar werk als jonge strafrechtadvocaat. Haan in de voorhoede van de grote mediakanalen hoeft niet per se Lubbers te zijn, maar ze is een graag geziene gast in chatprogramma’s.

,,Ik hoor vaak dat Nederlandse rechters een te lichte straf opleggen aan criminele verdachten… niet het geval.”

Deze vrijdagmiddag is de Brinkgreverweg behoorlijk druk door het drukke verkeer. Door elkaar heen botsen fietsers, auto’s en mensen. Je mag aannemen dat het bijna tijd is voor het weekend.

Meike Lubbers daarentegen loopt hoe dan ook binnen in haar bescheiden kantoorruimte. Besloten is om op korte termijn nog een bijeenkomst te houden. Ondanks haar hectische schema neemt ze plaats in een luie stoel en geniet van een kopje vers gezette koffie.

Ze vindt het fijn om met iemand een goed gesprek te hebben. Ze vertelt over haar favoriete team, de Go Ahead Eagles, en haar geboorteplaats Deventer, waar ze naar eigen zeggen ‘opzettelijk op deze straat is gaan zitten’, maar het meest over haar carrière vertelt ze.

Lubbers reist in zijn hoedanigheid van strafrechtadvocaat het hele land door. Ze is deze week alleen in Leeuwarden, Zutphen en Ter Apel in Groningen geweest in het kader van het Nederlandse onderzoek naar een verkrachtingszaak en poging tot doodslag. Haar optredens in praatprogramma’s worden steeds frequenter..

Individuen, geloof ik, houden er ook van om een ​​fris gezicht te zien. De eerste show die ik bijwoonde was After the News van Renze Klamer, die ik als eerste bijwoonde.

Meike Lubbers Ouders

Om jonge specialisten aan tafel te krijgen, probeerde het initiatief jonge mensen binnen te halen met kennis van onder meer financiën, recht en de media. Ten slotte werd de televisieshow De Vooravond uitgezonden op de landelijke omroep. Dan heeft Renze Klamer waarschijnlijk gezegd: ‘Ga maar eens kijken of Meike het leuk vindt.’

Je wordt heel snel uitgenodigd voor meer shows als je op televisie komt en mensen denken dat je dingen goed uitlegt. In mijn werk zitten over het algemeen mannen, vaak van een hogere leeftijd, aan tafel.

Vrijwel iedereen vindt het strafrecht een boeiend onderwerp. Veel mensen zijn zich echter totaal niet bewust van wat er gebeurt. Ja, het kan soms een uitdaging zijn.

Of we nu op het werk of in ons persoonlijke leven zijn, we worden met dit probleem geconfronteerd. Je wordt een beetje moe van het uitleggen van dingen als je ze een eeuwigheid moet doen.”

De Nederlandse rechterlijke macht wordt regelmatig beschuldigd van het opleggen van te milde straffen aan haar cliënten.

Als alternatief kan worden gezegd dat het een soepel juridisch kader heeft. Opgemerkt moet worden dat dit niet het geval is. Onwetendheid is hiervan een veelvoorkomende oorzaak. Mensen, aan de andere kant, denk ik graag na over iets voordat ze het zeggen.

Voordat ik aan mijn studie begon, had ik niet de intentie om een ​​carrière in de juridische sector na te streven. Ik had gehoopt een carrière in de diergeneeskunde na te streven.

Ik stond voor het dilemma wat ik nu moest doen, omdat ik op de middelbare school niet in het juiste profiel paste. Ik was in ieder geval van plan om naar Groningen te gaan.

Mijn broer heeft al in de instelling gezeten. Ik ging naar feesten en vond Groningen een fantastische plek, dus ben ik daarheen verhuisd. “Het maakte niet echt uit wat ik ging doen als ik daar aankwam.”

In haar vorige leven was mijn moeder een rechtenstudente. Haar gedrag veranderde na een paar jaar en ze heeft er spijt van dat ze dat heeft gedaan.

‘Mike, je moet rechten gaan studeren,’ zei ze. Toch heb je de mogelijkheid om alle kanten op te gaan.’ Aanvankelijk hechtte ik niet veel belang aan het onderzoek. Dat vond ik echter een goed uitgangspunt.

Dat is niet het geval. Toen ik student was, kwam het alleen voor mij beschikbaar. Als gevolg van mijn psychische aandoening ben ik een gevaar voor de samenleving geworden.

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het strafrecht, kijk ik graag naar televisieprogramma’s en lees ik graag boeken over het onderwerp. Dat zijn dingen waar ik een beetje geobsedeerd door ben.

Tijdens mijn master heb ik stage gelopen op een kantoor in Amsterdam en een half jaar in het buitenland in de Verenigde Staten gestudeerd.

Ik had gehoopt in de Verenigde Staten in de juridische sector te werken, maar toen ik daar in 2009 aankwam, was er een vacature bij het kantoor van de procureur-generaal.

Meike Lubbers Ouders
Meike Lubbers Ouders

Er waren nieuwe ideeën ontwikkeld: jonge afgestudeerden zouden worden aangeworven om als onderdeel van een team te werken belast met het evalueren van onvoltooide strafzaken. Het leek me verstandig om daarmee te beginnen. Ik zal er daarna naar kijken.”

You may also like...