Mathieu Segers Ziek | Mathieu Segers is een historisch figuur in Nederland. Hij was onder meer afgestudeerd aan het University College Maastricht. Segers is de auteur van een aantal boeken over de geschiedenis van de Europese Unie.

Mathieu Segers Ziek
Mathieu Segers Ziek

Mathieu Segers is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit Maastricht. Hij heeft talrijke artikelen gepubliceerd over de hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie.

Daarnaast is hij EuropaChair van de Universiteit Maastricht, waar hij hoofd is van de Academic Board van het programma ‘Maastricht, Working on Europe’ (MWoE), dat wordt uitgevoerd door Studio Europa Maastricht.

Voor een groot publiek hield Segers een toespraak over Europese groei, waarbij ook de geschiedenis werd onderzocht. Ten tijde van de Europese top in Maastricht in 1991 was Segers een jonge knul uit Wyck-Maastricht. De ervaring had zo’n impact op hem dat hij uiteindelijk besloot zijn studie te concentreren op de ontwikkelingen in Europa.

Sterker nog, de leerstoel die de Universiteit Maastricht heeft ingesteld, maakt onderdeel uit van de rol die de Universiteit Maastricht in Europa wil spelen. Als ondertekenaar van het verdrag en als onderzoekslaboratorium moeten we beslissen hoe we verder gaan.

Het was het begin van de lente in het jaar 2020. In Italië zijn al honderden mensen omgekomen als gevolg van Covid-19. Francesca Melandri, een Italiaanse schrijfster die eind maart in quarantaine zat, schreef tijdens haar quarantaine een bericht aan haar mede-Europeanen met als onderwerp ‘From your future’. Deze brief is in Nederland geheel onopgemerkt gebleven.

Het was bijna tegelijkertijd dat de Nederlandse regering zich agressief opstelde in de onderhandelingen over het herstelfonds voor corona: geen solidariteit met landen die minder goed georganiseerd waren, en geen solidariteit met ‘Italiaanse problemen’, zoals de Nederlandse regering het uitdrukte.

Ondanks het feit dat er ‘duizenden sterven’, sprak de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire van ‘woordspelletjes’. Dit, dacht hij, was een ‘schandaal’. Olaf Scholz bekritiseerde het optreden van zijn Nederlandse collega publiekelijk en noemde het ‘ongepast’.

Mathieu Segers Ziek
Mathieu Segers Ziek

In dit kader werd een ongekend sterke verklaring afgegeven van een Duitse collega-minister. De houding van Nederland was volgens de Portugese premier Costa weerzinwekkend.’

Tijdens zijn ambtstermijn aan het University College Maastricht ontving hij een eredoctoraat. Daarnaast is hij sinds 2016 als docent verbonden aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht op het gebied van Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie.

Hij is lid van de Europa-leerstoel aan dezelfde universiteit, waar hij tevens programmadirecteur is van het Maastricht, Werken aan Europa-programma van Studio Europa Maastricht, in welke hoedanigheid hij ook lid is van het Europees Parlement.

Het boek Reis naar de continent is geschreven door de in Nederland geboren Segers. Het boek Nederland en Europese Integratie, 1950 tot heden werd in 2013 bekroond met de Prinsjesprijs 2013, de jaarlijkse prijs voor het beste politieke boek.

Zijn studie richt zich op de geschiedenis en prehistorie van Europese integratie, trans-Atlantische connecties, en de huidige Europese en EU-politiek, evenals de geschiedenis en prehistorie van trans-Atlantische betrekkingen. Een reis door Europa is de titel van zijn boek over Nederland en de Europese integratie.

Mathieu Segers Ziek
Mathieu Segers Ziek

Netherlands and European Integration from 1950 to the Present – ​​dat in 2013 de Nederlandse prijs voor beste politieke boek ontving – werd in 2019 opnieuw uitgegeven in een geactualiseerde vorm met Amsterdam University Press en zal het jaar daarop door dezelfde uitgever in het Engels worden vertaald.

You may also like...