Martine Beijer Ziek | In Eigen Huis & Tuin van RTL 4 wordt Martine Beijer, oud-student Gilde Vakcollege Techniek en voormalig eigenaresse van Aquarius Sanitair in Sleeuwijk, als ‘de klusjesman’ gezien.

Martine Beijer Ziek
Martine Beijer Ziek

Door de destijds gevolgde opleiding van het Gilde in installatietechniek heeft Martine als technisch expert de verwachtingen overtroffen. Meerdere onderscheidingen volgden:

Installaward aanmoedigingsprijs voor vrouwen en technologie (2014), finalist Dutch Kitchen & Bathrooms (2015), winnaar Axor Crazy Design Competition (2015), winnaar Vrouw & Altena.

Behalve dat ze een rolmodel was, hielp ze de school ook door deel te nemen aan een speciaal meisjesprogramma op haar bedrijf voor Girls Day. Volgens Martine is het cruciaal dat vrouwen hun technische expertise combineren met hun creatieve vaardigheden om te slagen.

Op een school met 700 mannelijke leerlingen was Beijer de enige vrouwelijke leerling installatietechniek. Nu kiest een verrassend aantal vrouwen voor het loodgietersvak. In 2006 waren 500 mensen in dienst, tegen 330 in 2006. Uneto-Vni, de overkoepelende installateursgroep, constateerde dat het aantal nog steeds stijgt.

Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter, zegt dat de belangstelling van vrouwen voor het vak toeneemt vanwege de vele ontwikkelingen in het vakgebied. Het is niet langer acceptabel om een ​​loodgieter te zien als een man die alleen maar in de keuken en badkamer werkt. Naast het ontwerpen van energiezuinige woningen, legt hij of zij rioleringsbewakingssystemen aan.”

Hoewel hij toegeeft dat hij zijn handen in de uitwerpselen heeft gekregen en badkamermuren heeft gesloopt, zegt Beijer dat het zijn taak is om het huis van mensen comfortabeler te maken.

Martine Beijer Ziek
Martine Beijer Ziek

Zonnebank in de douche, automatisch toilet doorspoelen en drogen, thermostatische badvulling: dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die zouden kunnen worden opgenomen in een toekomstige badkamer die volledig geautomatiseerd is.

Of het bestaat of niet, je kunt het je niet eens voorstellen. Aquarius Sanitair in Sleeuwijk heeft nog steeds een vrouwelijke installateur in dienst.

Vrijdagavond in Aalburg, het gemeentehuis van Altena, is Martine Beijer uitgeroepen tot Altena’s meest ondernemende dame. Aquarius Sanitair is eigendom van Sleeuwijkse Beijer, een 30-jarige vrouw.

Volgens hem is voorzitter Doekle Terpstra van de handelsgroep “het beroep van loodgieter de laatste jaren drastisch veranderd”. Het belang van digitalisering is sterk toegenomen. Loodgieters zullen de komende jaren steeds meer te maken krijgen met het Internet of Things.

Met behulp van gezichtsherkenning kan de badkamerspiegel met je smartphone praten en je vertellen of je je tanden goed hebt gepoetst. Als het om vrouwen gaat, heeft dit de carrière ook spannender en aantrekkelijker gemaakt.”

Beijer merkt hetzelfde op. Een paar jaar nadat ze op twintigjarige leeftijd haar beroepsopleiding installatietechniek had afgerond, richtte ze een bedrijf op het gebied van luxe badkamerdesign op. Ze heeft ze nu al bijna tien jaar in elkaar gezet, geïnstalleerd en gerepareerd.

Techniek en design kunnen laten samensmelten is prachtig.” Omdat een regendouche soepel moet functioneren en goed moet aflopen, heb je te maken met techniek. Naast functioneel wil je dat je badkamer er ook goed uitziet.”

Eerst werd haar gevraagd of haar vader nog kwam helpen met het plaatsen van een nieuwe badkamer. Hij kwam niet opdagen voor de vergadering. De 25-jarige Martine Beijer doet het helemaal alleen. En dat is een pluspunt. Als gevolg hiervan heeft ze nu een succesvol bedrijf in het ontwerpen, bouwen en verkopen van badkamers.

In het begin was het even wennen voor de mannelijke klanten. “Ze bleven stil over het ontwerp, maar als het op de methode aankwam, waren ze me echt aan het testen.”

Met succes in die tests, heeft het bedrijf van Beijer vandaag twee werknemers in dienst en zal het groeien. Idealiter met een vrouw, want Van Beijer heeft de potentie om het aantal vrouwen in de techniek flink te verhogen.

Martine Beijer Ziek
Martine Beijer Ziek

Door vrouwen gedomineerde carrières, zoals verpleging en onderwijs, zijn veelvoorkomende keuzes voor jonge vrouwen. Toch moeten ze vertrouwd raken met technologie. Door de prettige sfeer zijn er volop banen en misschien krijg je ook nog een behoorlijk salaris.

You may also like...