Marijke Groenewoud Ouders | Marijke Groenewoud is een Nederlandse langeafstandsschaatsster die ook deelneemt aan inline-schaatswedstrijden. Ze was lid van zowel de voetbalploeg FrySk als het marathonteam Royal A-ware. Vanaf 2020 maakt ze deel uit van Team Zaanlander, dat wordt opgeleid door Jillert Anema.

Marijke Groenewoud Ouders
Marijke Groenewoud Ouders

Marijke Groenewoud verbaasde iedereen, ook zijzelf, toen ze zondag de 1500 meter won op het OKT in Thialf. De 22-jarige Fries werd derde op de 1500m met een nieuw persoonlijk record van 1.53,99, waarmee hij op die afstand een ticket voor de Olympische Spelen in Peking veiligstelde. ‘Ik wist dat het in mij zat, maar het moest eruit’, zegt de auteur.

De Nederlandse schaatsers hebben de competitie een aantal keer gereden tijdens de EK afstanden op de massastart. Het duo Irene Schouten en Marijke Groenewoud wist vlak voor de laatste bocht weg te komen van de rest van het peloton. Terwijl Schouten haar overwinning vierde, kwam Groenewoud vlak achter haar over de finish en moedigde haar aan.

Schouten heeft op deze dag zijn tweede EK-kampioenschap gewonnen en zijn derde overall op dit EK. Eerder op zondag wonnen zij samen met teamgenoten Antoinette de Jong en Ireen Wüst de Europese titel op de ploegenachtervolging en claimden daarmee hun eerste Europese titel.

Ze won vrijdag voor het eerst in haar loopbaan de Europese titel op de 3000 meter.Bij de Wereldkampioenschappen Afstanden Afstanden in februari van dit jaar won Groenewoud de wereldtitel in de massastart, een discipline die ze deze zomer hoopt te spelen op de Olympische Spelen in Peking.

Irene Schouten is de meest waarschijnlijke kandidaat voor een van de twee beschikbare plekken voor bondscoach Jan Coopmans voor dit evenement.

Na haar plaatsing op de 1500 meter voor Team Zaanlander zegt de schaatsster het leven van haar bondscoach gemakkelijker te hebben gemaakt. Je hebt geen idee wat de bondscoach doet.” “Ik hoop het, maar je hebt geen idee wat de bondscoach doet.”

Het WK-kwalificatietoernooi in Thialf zal volgende week het schaatsseizoen serieus aftrappen. Er zijn een aantal wijzigingen aangebracht, evenals de toevoeging van verschillende nieuwe teams.

In aanloop naar het komende seizoen laten we je dus elke dag kennismaken met een andere Friese schaatser totdat de competitie begint. We beginnen met Marijke Groenewoud, afkomstig uit het plaatsje Hallum.

Het duurde vier maanden voordat ze weer kon schaatsen. In augustus werd Marijke Groenewoud ziek met mononucleosis, waar ze later van herstelde.

Vorige maand herwon het 18-jarige talent haar mojo en afgelopen weekend stond ze bovenaan het podium tijdens haar eerste senior marathon, een prestatie die ze prompt volbracht. Taarten bakken is iets wat ik graag doe.

Langebaanschaatsen was haar eerste internationale wereldbekerwedstrijd en ze maakte haar debuut in de ISU Wereldbeker schaatsen 2019-20 in Nagano, Japan, op 13 december 2019 en nam deel aan het massastartevenement. Ze is ook geselecteerd om deel te nemen aan de ISU Speed ​​Skating World Cup in 2020-21

Marijke Groenewoud Ouders
Marijke Groenewoud Ouders

Ze behaalde de zilveren medaille op de Nederlandse Afstandskampioenschappen in de massastart in zowel de KNSB Nederlandse Afstandskampioenschappen 2019 als de KNSB Nederlandse Afstandskampioenschappen 2020.

Groenewoud beweert niet ernstig ziek te zijn geweest; Wel had ze volgens haar wel een verkoudheid, maar geen koorts. “Shit, vlak voor het OKT”, dacht ik bij mezelf, maar het viel mee.

Ik kon fietsen en toen had ik nog een week training voor de boeg.’ Ze raakte niet in paniek omdat ze daar niet het type voor is. De sleutel is om kalm te blijven, want als je eenmaal begint te stressen, wordt het onmogelijk om de taak te voltooien.

Met twee snelle circuits op de 1000 meter op tweede kerstdag wist ze op eerste kerstdag haar vertrouwen op tijd weer op te bouwen voor de 1500 meter. Als ik dat prestatieniveau nog een ronde kan vasthouden, denk ik dat het een geweldig moment wordt.”

En ze had het hard nodig. Een kleine marge scheidde nummer vier, teamgenoot Melissa Wijfje, en de Fries begreep dat snel en zette haar beste tijd ooit neer toen dat absoluut nodig was.

Marijke Groenewoud Ouders
Marijke Groenewoud Ouders

Het was absoluut noodzakelijk dat ik een snelle tijd en een goede PR had. Twee honderdsten van een seconde scheidden Melissa en de rest van het veld. Bovendien is ze in staat een massastart te rijden.” Die strijd is wat haar betreft in het voordeel van Groenewoud beslist.

You may also like...