Maarten Van Rossum Kinderen | Maarten van Rossem is een historicus uit Nederland. Hij is een expert op het gebied van de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten van Amerika. Hij is een veelgevraagde gast in politieke discussieprogramma’s op televisie, waar hij bekend staat als een autoriteit op het gebied van Amerika.

Maarten Van Rossum Kinderen
Maarten Van Rossum Kinderen

Toen hem werd gevraagd commentaar te geven op de resultaten van de vice-presidentsverkiezingen van 1984, maakte hij zijn eerste publieke optreden. Hij blijft dagelijks op televisie verschijnen en houdt regelmatig openbare lezingen.

Maarten, een jongen uit Wageningen, ontwijkt ternauwernood de dood op 17 september 1944, wanneer een Engelse bombardementsmissie gruwelijk misgaat. Maarten zit in zijn kinderwagen in de achtertuin als er een bom ontploft bij het huis ernaast.

Het lijkt erop dat Maarten zal worden gedood als het puin zijn auto raakt, maar hij overleeft op wonderbaarlijke wijze. Het is dit gevechtstrauma dat ervoor zorgt dat hij twintig jaar nadat hij hem voor het eerst ontmoette aarzelt bij een bezoek aan een psychiater. ‘Natuurlijk is het complete onzin.

Daarna ben ik nooit meer naar een psychiater gegaan. ‘Ik geloof dat ik een van de meest gewone mensen ben die je zou kunnen ontmoeten.’Maarten van Rossem was zich nooit bewust van het lot van kinderen. Hij verachtte hen tot op het punt van haat.

Zijn vrouw Winnie, aan de andere kant, haalde hem uiteindelijk over om een ​​gezin te stichten, en de ‘kinderhater’ is getransformeerd in een toegewijde grootvader en vader.

Maarten en zijn vrouw Winnie zijn 52 jaar getrouwd en nog steeds heel gelukkig samen. Hij omschrijft zichzelf als “alles behalve een romanticus”, dus het dagelijks ontvangen van bloemen spreekt hem niet aan.

Maarten Van Rossum Kinderen
Maarten Van Rossum Kinderen

Met elkaar praten is zijn recept voor een succesvol huwelijk, en gedurende de eerste jaren van hun huwelijk met Winnie bespraken ze vooral de mogelijkheid om hun gezin uit te breiden.

Volgens Maarten in Libelle “hadden we elk jaar discussies over het wel of niet bakken van een kind dit jaar, ja of nee.” Winnie was in het begin onvermurwbaar om nee te zeggen omdat ze op dat moment de Margriet aan het beklimmen was.

Maarten vertelt waarom hij al van kinds af aan een negatieve houding heeft ten opzichte van mensen. Al op de basisschool wordt hij door zijn leeftijdsgenoten als een buitenstaander gezien. “Een van de moeilijkheden was dat ik buitengewoon begaafd was in leren.” Pesten werd niet langer getolereerd op de middelbare school.

“Ik was fysiek niet sterk, maar ik had het vermogen om me verbaal te bijten.”In 1996 werd hij benoemd tot vaste aanstelling aan de Universiteit van Utrecht, waar hij momenteel de bijzondere leerstoel moderne geschiedenis bekleedt.

Deze rol bood hem de mogelijkheid om over een breder scala aan onderwerpen te praten. Omdat hij op het moment van pensionering de Nederlandse pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, moest hij in 2008 zijn baan opzeggen om aan de wet te voldoen.

Op zijn eerste dag dat hij met pensioen ging, bespotte hij de actie en zei: “Gisteren had ik een normale werkdag; vandaag worden mijn activiteiten gezien als niets meer dan ergotherapie voor ouderen, gericht op het stimuleren van de hersenen om te voorkomen dat ze snel achteruitgaan na het ontvangen van de eerste AOW-cheque”, legt hij uit.

De openbare toespraken die hij geeft, vinden nog steeds door het hele land plaats.Tijdens een tournee door de Verenigde Staten in de zomer van 2012 deed hij onderzoek naar materiaal voor een documentairereeks over de presidentsverkiezingen van 2012.

Maarten Van Rossum Kinderen
Maarten Van Rossum Kinderen

Tijdens zijn campagne voor de PvdA bij de Nederlandse verkiezingen van 2012 kreeg hij 5.929 stemmen, waarmee hij volgens de officiële resultaten op de 16e plaats stond in het algemeen.

You may also like...