Blogs Trending

Lieke Marsman Ongeneeslijk Ziek

Lieke Marsman Ongeneeslijk Ziek | In deze roerige tijden wordt Lieke Marsman benoemd tot Poet Laureate.Lieke Marsman is een journaliste die het dispuut over medicijnprijzen nauwlettend volgt. Het is voor haar een persoonlijke zaak. De mogelijkheid bestaat dat ik een medische behandeling nodig heb die ik niet kan betalen.

Lieke Marsman Ongeneeslijk Ziek
Lieke Marsman Ongeneeslijk Ziek

Bij Marsman werd twee jaar geleden kraakbeenkanker geconstateerd en is sindsdien behandeld. Haar schouder was al een hele tijd ziek voordat ze medische hulp zocht. Eerst dacht ze dat het RSI was, toen dacht ze dat het een burn-out was. Het bleek dat de knobbel een tumor was, en nog wel een grote.

“De volgende scan duurt vijf minuten”, een essay, pamflet en poëzie, werd in 2018 gepubliceerd over het ziekteproces, de operatie en de eerste paar maanden na de operatie. Ze schreef in dat kleine boekje dat ze voorzichtig optimistisch was, maar de kanker kwam terug. De kanker was uitgezaaid en ze onthulde het aan de wereld – bijna terloops – op Twitter.

‘Kanker/heeft geen kalender’, schreef Lieke Marsman in een mengeling van poëzie en essay over hoe de kraakbeenkanker bij wie ze werd gediagnostiseerd haar uit haar normale leven heeft gedwongen: ‘kanker/heeft geen kalender.’ Deze tijdreizende gebeurtenis komt tot leven in haar laatste gedichtenbundel, die ik in mijn mandje heb.

Marsman benadert haar leven met de ijver van een goed getrainde atleet, en dat zal ze de komende twee jaar doen als Poet Laureate of the United Kingdom. Als zieke in een zieke wereld kan ze troost bieden, maar dat kan ze niet doen zonder veroordeling van anderen.

Als opkomend dichter schrijft ze poëzie sinds 2010, toen ze What I like to tell me publiceerde, waarin ze sprak over de zwakke punten in de samenleving. Als het om tropische stormen gaat, spaart ze niets of niemand. Cycloon Lee kwam aan land in de Verenigde Staten.

Lieke Marsman Ongeneeslijk Ziek
Lieke Marsman Ongeneeslijk Ziek

Tijdens haar inauguratie leverde ze een gedicht af uit haar bundel Nederland. Het werd opgenomen in haar nieuwe bundel, In mijn mand, die ook werd uitgebracht op dezelfde dag als haar inauguratie als burgemeester van Amsterdam. Het volgende is een fragment uit de te lezen tekst:

Volgens Marsman, twee maanden na het incident, “was de toestand van mijn vriendin indirect verbonden met de mijne.” Toen ik dat schreef, verwachtte ik persoonlijk een belangrijke uitkomst en was daarom extreem bezig met andere dingen.

Het was zeer de moeite waard om namens iemand anders te kunnen pleiten. Er zijn veel mensen die zich niet bewust zijn van dit feit: dat de bureaucratie doorgaat, ook al is je verteld dat je niet lang meer te leven hebt.”

Stevo Akkerman schrijft vandaag in Trouw een waarderend essay over de draad van tweets die Lieke Marsman vorige week tweette over een vriend met hersenkanker die als gevolg van overheidsvoorschriften tot fraude verplicht is, en hij spreekt haar zijn dankbaarheid uit.

Lieke Marsman Ongeneeslijk Ziek
Lieke Marsman Ongeneeslijk Ziek

Marsman heeft hier direct last van omdat ze ook kankerpatiënt is (zoals ze in haar tweets stelt: “Als gevolg van de diagnose botkanker 1,5 jaar geleden, is mijn verdiencapaciteit aanzienlijk afgenomen. Op dit moment is dat nog niet het geval problemen veroorzaakte, gelukkig “‘Ik heb onlangs ontdekt dat ik uitzaaiingen heb.’

You may also like...