Lieke Augustijn Leeftijd | We hebben een nieuw lid in het CP-testteam! In dit interview geeft Lieke een korte introductie van zichzelf. CP Testing is een ontmoetingsplaats voor mensen met een passie voor wat ze doen.

Lieke Augustijn Leeftijd
Lieke Augustijn Leeftijd

Lieke’s passie voor schaatsen begon toen hij 16 jaar oud was in de garage van zijn ouderlijk huis. Na het afronden van haar studie elektromechanica en fietsmechanica, deed ze ervaring op in een fietsenwinkel voordat ze bij Sapim in dienst trad.

Ze combineert haar kennis van downhill fietsen en crosscountry rijden met haar professionele expertise in het maken van wielen. Lieke is verantwoordelijk voor alle test- en adviesdiensten die aan klanten worden geleverd om hun producten te verbeteren.

Schaatsen wordt gedefinieerd als de zelfaandrijving en het glijden van een persoon op een ijsoppervlak terwijl hij schaatsen met metalen bladen draagt. Skaters gebruiken hun skates om verschillende redenen, waaronder plezier, beweging, competitieve sporten en woon-werkverkeer.

Schaatsen kan worden gedaan op natuurlijk bevroren wateren, zoals vijvers, meren, kanalen en rivieren, maar ook op kunstmatige ijsoppervlakken, zoals ijsbanen, ijshockeybanen en arena’s, wat zowel kan worden gedaan als binnen en buiten, afhankelijk van de omstandigheden.

Sinds de negentiende eeuw hebben zich veel formele schaatssporten ontwikkeld, waaronder ijshockey en kunstschaatsen. IJshockey, bandy en ringette zijn allemaal teamsporten waarbij spelers een platte glijdende puck, een bal of een rubberen ring gebruiken om tegen hun tegenstanders te strijden.

Lieke Augustijn Leeftijd
Lieke Augustijn Leeftijd

Individuele sporten zoals kunstschaatsen, schaatsen, ijscross downhill en barrel jumping behoren tot de meest populaire keuzes voor mensen om aan deel te nemen. Volgens onderzoek vond het eerste geregistreerde geval van schaatsen meer dan 4000 jaar geleden plaats in Zuid-Finland.

Dit werd gedaan om elektriciteit te besparen tijdens reizen in de winter. Toen een stalen lemmet met geslepen randen voor het eerst werd gebruikt, werd echt skaten mogelijk. In plaats van over het ijs te glijden, snijden schaatsen nu door het oppervlak.

Schaatsen werden voor het eerst verfraaid met randen door de Nederlanders in de 13e of 14e eeuw. Deze schaatsen zijn ontworpen om te helpen bij het bewegen en zijn gemaakt van staal met puntige bladen aan de onderkant.

Nederland, waar buitenschaatsen diep geworteld is in de cultuur, profiteert van de kou en het ijs die vallen tijdens de donkerste winterdagen – vooral rond Covid – en brengt rust en vreugde.

Hierdoor is het fundamentele ontwerp van moderne schaatsen in de loop der jaren vrijwel onveranderd gebleven, ondanks aanzienlijke verschillen tussen modellen in de details, zoals de gebruikte bindmethode, de vorm van de stalen bladen en de manier waarop ze zijn geconstrueerd.

Schaatsen werd geschikt geacht voor individuen van alle sociale klassen in Nederland, zoals blijkt uit tal van schilderijen uit de Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst.

Toen de Song-dynastie in China regeerde, werd schaatsen ook beoefend, en het werd populair onder leden van de heersende familie tijdens de Qing-dynastie.

Het komt vaak voor dat Nederlanders een bepaalde extra sprankeling in hun ogen hebben als de temperatuur langer dan een dag onder nul zakt. Het is het potentieel dat ze het geluk zullen hebben om in de toekomst weer te gaan schaatsen.

Natuurlijk zijn er van die kunstijsbanen, maar wat Nederlanders echt verleidt, is de gedachte aan schaatsen op natuurijs en deelnemen aan Nederlandse schaatswedstrijden en evenementen.

Er zijn meren, kanalen en plassen door heel Nederland die genoeg bevroren zijn om te worden gebruikt voor skaten en andere watersporten. Elke winter is er veel opwinding rondom de Elfstedentoch, ook wel bekend als de Elfstedentocht, een 200 km lange marathonschaats in Friesland die volledig op natuurijs is en volledig op ijs plaatsvindt.

Lieke Augustijn Leeftijd
Lieke Augustijn Leeftijd

Omdat het zo ongewoon is dat er voldoende ijs langs de route ligt, is de race slechts 15 keer verreden sinds de eerste keer in 1909, ondanks het feit dat de Nederlandse schaatsrace al honderden jaren zou hebben bestaan. .