Leeftijd Willeke Van Ammelrooy | Willeke van Ammelrooy is de artiestennaam van Willy Geertje van Ammelrooij, een in Nederland geboren Nederlandse actrice en regisseur.

Leeftijd Willeke Van Ammelrooy
Leeftijd Willeke Van Ammelrooy

Daarna speelde ze in de bekroonde feministische film Antonia’s Line, die het verhaal vertelt van een zelfvoorzienende vrouw die, na terugkeer in het anonieme Nederlandse dorp waar ze is geboren, een hechte matriarchale gemeenschap van vrouwen opricht en koestert. .

Willeke van Ammelrooy werd geboren op 5 april 1944 in Amsterdam en werd een bekende actrice. Na haar afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool maakte ze haar speelfilm acteerdebuut in Rotterdam Europoort.

Mira (1971), geregisseerd door Fons Rademakers, was haar doorbraakfilm. De film ‘Mira’ was een bewerking van de roman ‘De teleurgang van den Waterhoek’ van de Belgische schrijver Stijn Streuvels, geschreven door de scenarioschrijvers Magda Reypens en Hugo Claus, en geregisseerd door hetzelfde paar.

Mirror was een van de eerste Nederlandse speelfilms met een aanzienlijk aantal naaktscènes en werd uitgebracht in 1992. Dit veroorzaakte destijds veel controverse en bracht een groot aantal mensen naar de bioscoop. Na dit succes verscheen Willeke van Ammelrooy in een aantal films van onder meer het duo Pim de la Parra en Wim Verstappen.

Willeke van Ammelrooy en haar man Marco Bakker zijn al meer dan acht jaar op zoek naar een nieuw huis in Beverwijk nadat ze daarheen waren verhuisd vanuit Nederland.

De actrice, die in maart vorig jaar een hartoperatie onderging, heeft haar revalidatie succesvol afgerond. Ze is in goede gezondheid, maar vanwege haar leeftijd en Marco’s leeftijdsverschil zou ze graag willen verhuizen. “Je moet altijd op alles voorbereid zijn.”

Willeke van Ammelrooy had een jaar geleden niet kunnen bedenken dat ze zo goed in vorm zou zijn. Maar dat is ze. De 75-jarige actrice onderging in maart van dit jaar een hartklepvervangende operatie om een ​​lekkende klep te repareren.

Leeftijd Willeke Van Ammelrooy

Ze herstelde zo snel dat ze al na een paar dagen naar huis kon, in plaats van een week in het ziekenhuis te moeten blijven zoals oorspronkelijk gepland.

Behalve op het grote scherm was ze in de jaren tachtig bekend door haar rollen in films als “De Lift” in 1983, “Ciske de Rat” in 1984 en “Op hoop van zelen” (1986). Vooral het optreden van Marleen Gorris in het toneelstuk ‘Antonia’ was indrukwekkend.

Deze speelfilm werd genomineerd voor een Academy Award voor beste buitenlandse film. Daarnaast kreeg Willeke van Ammelrooy het Gouden Kalf uitgereikt. In het jaar 2000 kreeg ze deze prijs nog een keer.

Haar bekendste rol is die van mevrouw Lauwereyssen in de film ‘Lijmen/Het Been’ (2000), gebaseerd op de roman van Willem Elsschot. In 2004 speelde ze als Patricia Westhof in de televisieserie ‘Het Glazen Huis’, waarin ze Patricia Westhof speelde.

Als erkenning voor haar optreden ontving ze positieve recensies en de Gouden Kalf Award voor Beste Actrice, en de film kreeg veel lovende kritieken, waaronder de Academy Award voor Beste Buitenlandse Film tijdens de 68e jaarlijkse Academy Awards.

Schrijvend voor The Advocate, verklaarde Emanuel Levy dat het “gemakkelijk te zien was waarom” de film prijzen won op festivals, beschreef het als “een betoverend sprookje dat een constant warm, luchtig gevoel behoudt”, en prees de uitvoering van Willeke van Ammelrooy als “geweldig.”

Een recensent, Janet Maslin van The New York Times, noemde het ‘een werk van magisch feminisme’. De film werd ook vertoond op het Toronto International Film Festival, waar hij werd bekroond met de People’s Choice Award voor beste film in een vreemde taal.

Het echtpaar woonde eerder in Breukelen en daarna in Vreeland, voordat ze naar Amsterdam verhuisden. ‘Op dit moment hebben we nog niet besloten waar we willen wonen. We hebben een extra kamer op de begane grond nodig, terwijl al het andere op de eerste verdieping is.

Leeftijd Willeke Van Ammelrooy
Leeftijd Willeke Van Ammelrooy

Marco en ik zijn nu respectievelijk 81 en 75 jaar en er komt ongetwijfeld een tijd dat traplopen moeilijker, zo niet onmogelijk wordt. Onze energie is teruggekeerd en we zijn op zoek naar een fijn huis. We zullen echter met pijn in het hart afscheid nemen van dit huis omdat we het zullen missen. ‘Het zijn hier een paar mooie jaren geweest.’

You may also like...