Leeftijd Ome Willem | Edwin Rutten is een Nederlandse jazz-zanger en acteur die vooral bekend is van zijn optreden als Ome Willem in de VARA-kindertelevisieshow De Film van Ome Willem.

Leeftijd Ome Willem
Leeftijd Ome Willem

Tussen 1974 en 1990 werden ongeveer tweehonderd afleveringen geproduceerd.Ondanks dat Rutten een liefhebber is van jazzmuziek, maakte hij eind 1964 zijn opnamedebuut met een popsong: I always have to think of you again, een vertaling van There’s always something there to memory me van Burt Bacharach en Hal David, een hit in de Engelse versie van Sandie Shaw.

In april 1965 speelde Rutten op het Blokker Festival, dat werd gepresenteerd door Jos Brink en live op televisie werd uitgezonden door de AVRO.

Bij deze gelegenheid voerde hij een vertaling uit van Magic Potion, dat ook werd gecomponeerd door Bacharach/David.

Rutten nam nog een paar nummers op voor MMP (Max Woiski Srlabel) .’s en CNR, maar hij kon nooit doorbreken als popzanger en na een tijdje begon hij te zingen met het Dixieland-ensemble de New Orleans Syncopators, met wie hij speelde ook basgitaar.

In 1972 was hij te zien als gastster als zingende wegenwerker in de derde aflevering van het Fred Hache-programma en een paar jaar later als zingende treinconducteur in de show van Sjef van Oekel.

In 1985 presenteerde hij op vrijdagmiddag het eerste seizoen van AVRO’s Service Salon, een programma dat de jaren daarna model zou staan ​​voor alle middagprogramma’s van de verschillende publieke en commerciële omroepen. Henk Molenberg presenteerde voor het evenement de culinaire component Telekeuken.

Zijn samenwerking met Ati Dijckmeester resulteerde in de zesde en zevende editie van Children for Children, die respectievelijk in 1985 en 1986 werden gepresenteerd.

In de laatste speelde hij samen met Ati als de vader van een gezin van vier kinderen, waaronder een moeder en vier kinderen. Edwin zong als solist in het nummer Ik ben zeker niet Sinterklaas, dat is opgenomen in een warenhuis.

In de jaren negentig presenteerde hij bij de NCRV het middagprogramma Goeieafternoon Nederland, een middagprogramma vergelijkbaar met AVRO’s Service Salon.

Vanwege zijn geschiedenis als jazzzanger introduceerde Edwin Rutten hier de jazz-zangaankondiging van het programma. Na enkele afleveringen nam Jos Brink de rol van presentator op zich.

Ook zong hij met het Metropole Orkest en speelde hij in een jazzcombo met Rogier van Otterloo, die hij ontmoette tijdens het Vossius Gymnasium in Amsterdam, waar ze ook klasgenoten waren.

Leeftijd Ome Willem

Hij speelde ook drums in deze setting, net als in de film van Ome Willem. Rutten was tijdens zijn studententijd in Amsterdam (ASC) lid van het Amsterdamsch Studenten Corps.

Rutten is inmiddels actief in het bedrijfsleven, geeft lezingen en dient als congresgarnituur. Ook levert hij regelmatig bijdragen aan het kindertelevisieprogramma Het Klokhuis.

Hij geeft ook les aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt samen met symfonieorkesten in Nederland en Duitsland, waar hij verhalen schrijft en uitvoert.

Tussen 2005 en 2006 toerde hij door het land als Ome Willem en trad hij op in theaters als onderdeel van de Ome Willem Theatertour.

Het stuk werd geproduceerd door Mark Vijn Theaterproducties en op 28 juni 2006 bracht hij de laatste voorstelling. Ome Willem treedt niet meer op in theaters, al is hij misschien nog wel te zien op festivals.

Hij heeft ook een baan als radiopresentator. Samen met Tuffie Vos presenteerde hij elke werkdag de show Jazz op Zes op Radio 6 van 10.00 tot 12.00 uur vanuit de studio van Omroep Max.

Sinds september 2010 zendt hij uit op de klassieke radiozender Radio 4. Voor dezelfde omroep is hij ook gastheer van het programma Muziekwijzer, dat elke werkdag van 13.00 tot 15.00 uur wordt uitgezonden.

In de seizoenen 2005/2006 en 2006/2007 was hij te zien in de musical Annie als Daddy Warbucks.

Op zondag 3 januari 2010 onthulde Albert Verlinde (theaterproducent van V&V Entertainment) in het televisieprogramma Life 4 you dat Edwin Rutten het personage van Dr. Dolittle zou spelen in de aankomende musical met dezelfde naam. Eind 2010 beleeft de musical zijn werelddebuut.

Edwin Rutten vertolkte de rol van Rutger Goedhart, een bedrieger, in de langstlopende Nederlandse soapserie, die vanaf de zomer van 2010 werd uitgezonden. Een tijdlang waren er goede en slechte tijden.

Op 24 november 2010 werd hij gedwongen de serie te verlaten omdat zijn personage werd gedood. De gevolgen van dit complot, dat culmineerde in een flashback waarin Rutten op 6 januari 2011 nog te zien was, is een van de meest gevolgde verhalen van de afgelopen jaren.

Halverwege de jaren zestig deed de jonge Rutten mee aan verschillende tienergerichte televisieseries. Begin jaren zeventig zou de veelgevraagde zanger ook optredens geven als Zomaar een Zomeravond.

Leeftijd Ome Willem
Leeftijd Ome Willem

In 1974 lanceerde hij het kinderprogramma De film van Ome Willem. De ijzersterke formule van het programma blijft vijftien jaar staan. Duizenden kleine chi