Leeftijd Mona Keijzer | Maria Cornelia Gezina “Mona” Keijzer is een Nederlandse politica en voormalig ambtenaar die werd geboren in de stad Utrecht. Ze was van oktober 2017 tot september 2021 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat naast Dilan Yesilgöz-Zegerius, toen ze werd benoemd in een nieuwe functie.

Leeftijd Mona Keijzer
Leeftijd Mona Keijzer

Van 31 maart 2021 tot en met 31 maart 2022 zat zij een half jaar in de Tweede Kamer als lid van het CDA, een functie die zij eerder tussen 2012 en 2017 bekleedde. Zij specialiseerde zich in verpleegkunde, thuiszorg, en culturele vraagstukken.

Daarvoor werkte ze als milieujurist voor de gemeenten Waterland en Almere en voor de provincie Gelderland, voordat ze in 2008 besloot fulltime politica te worden.

Keijzer begon haar politieke loopbaan als wethouder van de gemeente Waterland van 1996 tot 2002 en was later van 1998 tot 2006 wethouder van de gemeente Toronto. In 2005 en 2006 was zij respectievelijk advocaat en mediator. Daarna was ze van 2007 tot 2012 acht jaar wethouder in de nabij gelegen gemeente Purmerend.

In een poging om de leidersrol voor de algemene verkiezingen van 2012 veilig te stellen, deed ze dat in 2012. Ondanks haar verrassende sterke prestatie bij de verkiezingen, kon ze niet voorkomen dat Sybrand van Haersma Buma de leiding nam; ze eindigde op de tweede plaats op de kandidatenlijst met zo’n 127.000 stemmen.

Een gezamenlijke verklaring van Keijzer en haar Franse evenknie Cédric O in oktober 2020 riep op tot de oprichting van een autoriteit van de Europese Unie om grote technologiebedrijven te reguleren, met het argument dat een dergelijke autoriteit moet kunnen voorkomen dat digitale platforms de toegang tot hun diensten blokkeren” tenzij ze kunnen een objectieve rechtvaardiging geven.

Het afgelopen anderhalf jaar is zeer vruchtbaar geweest. Covid-19 komt naar verwachting in maart 2020 naar Nederland. Er moest actie worden ondernomen.

Maar gezien wat we nu weten over het virus en de hoge vaccinatiegraad die is bereikt, denk ik dat dat punt wat mij betreft is bereikt. De meerderheid van de personen die Covid ontvangen, meldt geen of kleine zorgen.

Ongeveer 85 procent van de Nederlanders ouder dan 12 jaar heeft alle aanbevolen vaccinaties gekregen. Ik ben ook lid van die groep, maar ik ben een groot voorstander van de keuzevrijheid die er is en moet blijven. Als beschaving bevinden we ons in een absurde situatie.

Leeftijd Mona Keijzer
Leeftijd Mona Keijzer

In eerste instantie bracht de strijd tegen corona mensen dichter bij elkaar. Intussen keren zowel het beleid als de vraag of iemand wel of niet is ingeënt of getest, als deangst voor COVID-19 zich tegen ons en bedreigt ons voortbestaan.

In toenemende mate worden sociale tegenstellingen verergerd door de oorlog tegen Covid, die dient als een broedomgeving die niet over het hoofd mag worden gezien. Dat is voor mij een onaanvaardbaar hoge prijs.

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte Derde, zij is in 2017 in deze functie benoemd.In 2020 probeerde ze de baan van lijsttrekker te krijgen ter voorbereiding op de algemene verkiezingen van 2021, maar dat lukte niet.

Keijzer werd op 25 september 2021 ontslagen uit haar ministeriële functie, nadat ze publiekelijk kritiek had geuit op het standpunt van het kabinet over de COVID-19-wetgeving.

Hoewel gedwongen ontslag niet ongehoord is, is ontslag uit een kabinetsfunctie iets dat nog nooit eerder is gebeurd. De laatste keer dat een kabinetslid werd ontslagen was in 1975, al kreeg Jan Glastra van Loon de kans om in dat geval met pensioen te gaan.

Leeftijd Mona Keijzer
Leeftijd Mona Keijzer

Voorafgaand aan het ontslag van Keijzer was er sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geen ander kabinetslid in het Verenigd Koninkrijk ontslagen.Volgens berichten in de media heeft Keijzer geweigerd af te treden. Ze was naast lid van het kabinet ook lid van de Tweede Kamer, een functie die ze twee dagen later neerlegde.

Leeftijd Mona Keijzer

53 Years

You may also like...