Leeftijd Ivo De Wijs | Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs is een Nederlandse komiek, voormalig docent Nederlands, tekstschrijver en songwriter en radiomaker. Hij is geboren in Nederland en opgegroeid in Nederland. Biografie van IvodeWise Ivo de Wijs is songwriter en televisiepresentator.

Leeftijd Ivo De Wijs
Leeftijd Ivo De Wijs

De Universiteit van Amsterdam, waar hij Nederlands studeerde en zijn MO-B-diploma behaalde, was zijn laatste bestemming. Vier jaar lang had hij het bevel over de hele klas. Van 1971 tot 1980 was hij lid van Kabaret Ivo de Wijs, een groep die tijdens hun ambtstermijn vier theaterprogramma’s, zes lp’s en één cd produceerde.

De beste liedjes uit het Kabaret Ivo de Wijs zijn verzameld op een dvd die in 2009 verscheen. Van 1997 tot 2002 was Ivo samen met Pieter Nieuwint presentator van het theaterprogramma Literair Variété, dat werd uitgezonden op VRT en VRT2.

Literair Varié2 ging in 2003 in première door Pieter en Ivo in het Concertgebouw in Amsterdam. Ivo treedt tegenwoordig nog maar zelden op.

Ivo schreef dertig kinderboeken, waaronder Dat Rijmt, De Theaterkater en De schat van Tijmen Tierentijn. Het boek Waar is Springer, waar is Twikkie? is vertaald in drie talen: Engels, Duits en Spaans. Volledige teksten en illustraties voor vier van Ivo’s boeken zijn beschikbaar op deze website in de rubriek Strips.

Olleke bolleke was de titel van zijn debuutbundel, die in 1974 verscheen onder de sprekende titel Olleke bolleke. De Wijs presenteerde vanaf 1983 het VARA-radioprogramma Early Birds en sindsdien verschijnt om de paar jaar een compilatie van gedichten uit dat programma.

Early Birds is een natuur- en milieutelevisieprogramma, en de poëzie in de show gaat vaak over planten, bloemen en dieren, evenals over de veranderende seizoenen. Ook schrijft hij over de actualiteit, wat tegenwoordig een zeldzaamheid is.

De poëzie van Ivo de Wijs is direct herkenbaar omdat ze rechtstreeks uit het dagelijks leven zijn ontleend. Het schrijven is luchtig en typisch satirisch van toon. Nijntje, Koning van Katoren en Delicious duurt het langst zijn slechts enkele van de musicals waarvoor hij liedjes en aangepaste scripts heeft geschreven.

Leeftijd Ivo De Wijs
Leeftijd Ivo De Wijs

Als erkenning voor zijn prestaties ontving hij talloze onderscheidingen, waaronder de Zilveren Griffel (1989) en de Kees Stipprijs (1989).De Wijs van de Pijp verhuisde in 1970 naar Nieuwendammerdijk, slechts een paar jaar nadat de IJtunnel klaar was. Dat was een belangrijke stap voorwaarts.

“Toen mensen van Noord hoorden, gingen ze er meteen van uit dat de grond aan het zinken was, dat het spookte en dat er alleen communisten woonden”, zegt De Wijs.

De dijk, in een houten monument naast café ‘t Sluisje, was de plek waar hij van Noord leerde houden, de plek waar mensen elkaar nog begroeten, ook al kennen ze elkaar niet, en de plek waar Waterland gelijk had in zijn achtertuin, en waar hij van Noord leerde houden. Zo schrijft De Wijs in De Wijsvocabulaire dat “Nescioland een weelderig rijk is waar grutto’s boven je hun naam roepen.”

Vooral schrijnend zal hij zijn bank voor de hoofdingang missen, waar hij vroeger afsprak met vrienden en volslagen vreemden voor een gesprek. Ondanks dit vertrekt hij.

De steile trap in zijn huis, evenals de diepe trap naar de tuin, zijn de belangrijkste bronnen van ongemak. “De leeftijd”, zegt De Wijs We willen de degradatie voor zijn, in plaats van erachter. Een Joke Bruijsmobiel is niet voldoende om u in deze woning te vervoeren.”

Ook Het Parool speelde een belangrijke rol. De voordelen van het huren van een woning werden aan De Wijs onthuld tijdens zijn verblijf van een week in Logerenstein, een column waarin schrijvers werden toegewezen aan een verblijf van een week in een Bijlmer-appartement. “Gemak”, zegt De Wijs.

Maar ook hoe verfrissend het is om in een ander gebied te komen, met nieuwe buren, nieuwe winkels en andere vegetatie om naar te kijken en te bewonderen. Het Parool is primair verantwoordelijk voor dit besluit.”

Samen met Pieter Nieuwint trad De Wijs vanaf de tweede helft van de jaren negentig tot begin 2009 zo’n tien keer per jaar op. Literair Variété was de naam van hun eerste programma en Literair Varié2 was de naam van hun tweede programma.

Leeftijd Ivo De Wijs
Leeftijd Ivo De Wijs

Op het programma staan ​​liederen van voormalig Kabaret Ivo de Wijs en het KUB-cabaret, lichte poëzie, gedichten uit Ivo’s boeken, waaronder de serie Early Birds, taalspelletjes met het publiek en uitleg over de kunst van het rijmen.

You may also like...