Blogs Trending

Leeftijd Henk Spaan

Leeftijd Henk Spaan | rdus Maria Spaan is een Nederlandse journalist, tv-presentator en columnist die in Nederland woont.

Leeftijd Henk Spaan
Leeftijd Henk Spaan

Henk Spaan is vooral bekend van de televisieprogramma’s die hij tussen 1982 en 1996 samen met Harry Vermeegen produceerde, waaronder Pisa, Verona, Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeien.

Henk Spaan is ook bekend van zijn werk aan Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeien.Spaan studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij van 1966 tot 1973 Nederlands studeerde.

Hij ontving zijn lerarendiploma, dat hij nooit in de klas gebruikte. Tijdens zijn schooltijd werkte hij als redacteur voor de schoolkrant Propria Cures.
Als gevolg daarvan werkte hij in de media.

Voordat hij drieëntwintig werd, schreef hij columns voor Het Parool en het toonaangevende weekblad Haagse Post in Nederland.

Hij publiceerde de dichtbundel ‘Een lach en een traan’, werkte met Guus Luijters aan kinderboeken en met Ischa Meijer aan hoorspelen.

Zijn radioactiviteiten begonnen toen, halverwege de jaren zeventig, met het VPRO-forum met oa Ischa Meijer, Cees Nooteboom, Mannen van Keulen en Wim T. Schippers, en gingen door met een groot aantal andere projecten tot halverwege de jaren zeventig.

Leeftijd Henk Spaan
Leeftijd Henk Spaan

Toen hij in 1975 bij de VARA kwam, werd hij gekozen als presentator van het programma ‘Tussen Start en Finish’, dat de Zilveren Reiss-microfoon zou winnen en het begin was van zijn samenwerking met Harry Vermeegen.

De jaren tachtig waren het decennium van Pisa en Verona: Popie Jopie, Koud Hè, de gewone man en de molen voor Diego Maradona behoorden tot de meest memorabele figuren. Die 2: The New Cows kreeg al snel bekendheid als voetbalprogramma.

Na de breuk met Vermeegen slaagde Spaan erin een toonaangevend voetbalprogramma op te zetten, ‘Studio Spaan’, met Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten als gastheer.

Hun personages dienden als inspiratiebron voor de personages van het Kopnagel-cabaret.Henk Spaan is een voetbalexpert die al jaren in het veld werkt.

In 1994 richtte hij samen met Matthijs van Nieuwkerk Hard grass op, een tweemaandelijks voetbalmagazine voor lezers.

Al drie jaar toert Hard gras door de Nederlandse theaters, met als vaste kern Van Nieuwkerk, Spaan, Anna Enquist, Herman Koch, Hugo Borst en PF Thomése. Hard gras is geregisseerd door Van Nieuwkerk en geproduceerd door Spaan.

Tijdens zijn studie was Henk Spaan lid van het studentenweekblad Propria Cures, waar hij actief was in de Nederlandse taal.

Door zijn optreden met Harry Vermeegen in het VARA-televisieprogramma Pisa werd hij in de jaren tachtig in heel Nederland bekend.

Daarna werden nog een aantal andere programma’s uitgezonden, waaronder Verona, Nieuwe Koeien, Die Twee en Studio Spaan.

Spaan is een fervent voetbalsupporter. Het voetbalmagazine Hard Gras, dat hij een aantal jaren uitgaf, was een van zijn meest recente projecten.

In de twintigste eeuw stelde hij voor het Parool een lijst samen met de honderd grootste Nederlandse voetballers aller tijden.

De opname op die lijst werd als een grote eer beschouwd. Jan Jongbloed, een voormalig doelman die twee WK-finales speelde, meende dat hij op een “hitlijst” stond omdat hij daar niet op stond.

Spaan schrijft wekelijks een column voor onder meer Het Parool, Algemeen Dagblad en Onze Taal.In 1994, buiten het seizoen, produceerde Spaan de televisieprogramma’s Back to the Sixties en Back to the Seventies, en werkte hij ook als redacteur van voetbaltijdschriften voor voetbalmagazine Hard gras.

Spaan sprak daarom de wens uit om minder tijd en moeite te besteden aan het televisieprogramma Die 2:Nieuwe Koeien.

Leeftijd Henk Spaan
Leeftijd Henk Spaan

De reden was voor Vermeegen voldoende om in 1996 het duo te verlaten en een solocarrière op te bouwen met John de Mol Jr. Spaan en Vermeegen slaagden er wel in om het laatste seizoen van Die 2: Nieuwe Koeien af ​​te ronden, waarna ze alle banden met elkaar.

Leeftijd Henk Spaan

73 Years

You may also like...