Koen Weijland Lengte | Koen Weijland is een Nederlandse e-sporter die vooral bekend staat om zijn werk in de FIFA-videogame. Op 20 oktober 2020 maakte de KNVB bekend dat hij is aangesteld als eerste bondscoach van het E-Oranje, een functie die voorheen vacant was.

Koen Weijland Lengte
Koen Weijland Lengte

Koen Weijland is de bekendste professionele FIFA E-atleet van Nederland. Hij was de eerste E-Sporter die ooit door Ajax werd ondertekend, en hij is ook een zeer populaire YouTube-persoonlijkheid. Koen is vijfvoudig Nederlands FIFA-kampioen en lid van het Nederlands Elftal.

Weijland won in 2010, 2011 en 2015 drie keer op rij het WK voetbal. Daarnaast won hij vijf keer het Nederlands kampioenschap. Met de ondertekening van een professioneel e-sports contract met Ajax in september 2016 werd hij de eerste professionele e-sporter van Nederland.

Weijland daarentegen speelde nooit in de eDivisie. Weijland verliet Ajax in de zomer van 2018.E-sports is de praktijk van het spelen van computerspellen tegen andere mensen in een competitieve omgeving.

De wedstrijden worden voor het grootste deel gespeeld in de multiplayer-modus van een computerspel. Regels opgelegd door het programma en door externe regelgeving, zoals opgelegd door wedstrijdorganisatoren, zijn bepalend voor het wedstrijdreglement. E-sports kan zowel op personal computers als op videogameconsoles worden beoefend.

E-atleten zijn de personen die deelnemen aan de competitie. In een computerspel kunnen meerdere disciplines, zoals een aanvaller, een verdediging of een verkenner, door de speler worden gebruikt. Individuele en teamtoernooien zijn beschikbaar in computerspellen die op een personal computer worden gespeeld.

Geografisch gezien zijn e-sports voornamelijk beperkt tot de meer ontwikkelde landen van de wereld. Een van de landen die momenteel belangrijke esports-wedstrijden organiseren, is Zuid-Korea, dat het meeste te bieden heeft. Professionele gamers daarentegen hebben sinds het jaar 2000 een officiële licentie in het land gekregen.

Koen Weijland Lengte
Koen Weijland Lengte

Afgezien van Zuid-Korea worden de meeste toernooien gehouden in onder meer Europa, Noord-Amerika, Australië en China. Danny Le, een Canadese League of Legends-speler, werd de eerste professionele gamer die een tijdelijk werkvisum kreeg voor een competitie in de Verenigde Staten toen hij het visum in 2013 kreeg.

Dit visum is exclusief beschikbaar voor atleten die internationale erkenning hebben gekregen .Major League Gaming heeft cijfers geproduceerd waaruit blijkt dat 85 procent van hun deelnemers man is en slechts 15 procent van hun deelnemers vrouw.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt tussen de 18 en 34 jaar, 60% valt tussen deze leeftijden.Het feit dat gamen onder vrouwen minder populair is, heeft hier waarschijnlijk mee te maken, en men gelooft dat naarmate negatieve vooroordelen rond esports vervagen, er meer vrouwelijke esports-atleten zullen zijn.

Inmiddels is Koen actief op YouTube, waar hij momenteel meer dan 263.000 volgers heeft! Je kunt Koen ook live zien streamen op Twitch! Hij werkt ook als eBondscoach, analist aan de zijlijn van Champions League-wedstrijden voor RTL 7, presentator voor Eurosport op de Olympische Spelen van 2020, commentator voor de eDivisie en heeft met Team Gullit samengewerkt aan een Videoland-serie.

Warrior vertelt het verhaal van Koen Weijland, de bekendste professionele FIFA esports-speler van Nederland en de eerste esports-speler aller tijden van de club.

Met zijn mooiste overwinningen en ervaringen als voorbeelden schetst Koen in dit boek, het eerste echte boek over esports, de weg naar de top van de esportswereld. Hij geeft ook advies over hoe je je eigen professionele esports-carrière kunt realiseren.

Koen Weijland Lengte
Koen Weijland Lengte

Onder zijn vele prestaties is Koen vijfvoudig Nederlands kampioen, stond hij bovenaan de wereldranglijst in 2010, 2011, 2015 en 2017, en is hij tweemaal doorgedrongen tot de halve finales van het WK. Zijn ervaringen, wedstrijden en tips & tricks worden gevolgd door meer dan 200.000 bewonderaars die zich abonneren op zijn YouTube-kanaal en Instagram-account.

Koen Weijland Lengte

178 cm