Kim Van Kooten Ziek | Kim van Kooten is een Nederlandse acteur en scenarioschrijver die momenteel in Los Angeles woont. In de internationale cinema is ze vooral bekend van haar rol als Phileine in de Nederlands/Amerikaanse coproductie Phileine Says Sorry 2003, die deels werd gefilmd in New York City en waarin ze ook schittert.

Kim Van Kooten Ziek
Kim Van Kooten Ziek

Een van haar vele prestaties is de scripting van de zeer succesvolle Nederlandse film Alles is Liefde, waarvoor ze een Gouden Kalf ontving voor Beste Actrice in Phileine Says Sorry (2003) en een Gouden Kalf voor Beste Scenario in Met grote blijdschap (2005). (2001).

Kim van Kooten vindt dat ze haar geluk heeft verdiend en is tevreden met haar leven. Nadat in 2008 de diagnose van een ernstige darmziekte werd gesteld, is de 38-jarige actrice en scenarioschrijver weer de oude. “Nu ben ik weer blij en denk ik: laten we dit tot het einde volhouden, want ik heb het verdiend.”

Van Kooten heeft grote ambities voor de toekomst, daarover lees je hier. “Ik wil nog steeds oma worden”, zegt Kim, die twee kinderen heeft, van wie één acht en de andere vier. ‘En ik zou graag weer dingen met Jacob gaan doen. Een week Parijs of drie weken Nieuw-Zeeland is een redelijke tijd.’

Van Kooten bewondert het huwelijk van haar ouders omdat het op het hare lijkt. “Mijn ouders hebben elkaar, ze zijn tevreden en ze kunnen samen goed lachen. Als het op de huwelijksbestelling aankwam, hebben ze dat zelf besloten. Ik weet niet zeker hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, maar het lijkt een fantastische prestatie.”

Kim van Kooten is de dochter van Kees van Kooten. De zus van Kasper van Kooten is een actrice, percussionist en zangeres. De vrouw van Jacob Derwig is actrice. Actrice en scenarioschrijver die in Los Angeles woont.

Ze zou elke week over de rode loper kunnen lopen en net zo vaak het gesprek van de dag in de showbizzprogramma’s zijn als ze dat zou willen. Kim van Kooten daarentegen zou liever geen beroemdheid zijn; daarvoor is haar tijd veel te kostbaar. Door de vreselijke darmaandoening waar ze al last van heeft, begrijpt ze dit concept nog meer.

Twee grote operaties, die uiteindelijk resulteerden in de verwijdering van haar hele dikke darm, evenals een revalidatieperiode waarin ze niet kon lopen, praten of eten, hebben haar geholpen zich veel bewuster te worden van wat belangrijk is in het leven. En wat ze heeft besloten, verlangt ze niet meer.

Ze schreef zich in aan de Filmacademie in Den Haag om scenario te studeren, maar stopte na het eerste jaar. Van Kooten maakte haar acteerdebuut in de film Zusje, die ze belandde na een toevallige ontmoeting met regisseur Robert Jan Westdijk. Daarna volgden films als onder meer Jesus is a Palestijn, Mariken en Phileine Zegt Sorry.

Kim Van Kooten Ziek
Kim Van Kooten Ziek

Ze is ook scenarioschrijver en Theo van Gogh riep haar hulp in bij het schrijven van het script voor de film Blind Date. Sindsdien heeft ze een bijzondere expertise ontwikkeld in het werken met personages en real-life communicatie.

Naast haar werk als actrice en schrijfster was van Kooten redacteur en presentator van het Nederlandse televisieprogramma Stardust, dat werd uitgezonden op de VPRO. Ze is momenteel de ster van een nieuwe dramaserie genaamd Evelien, die wordt uitgezonden op Net 5.

Ze heeft het scenario geschreven voor de veelgeprezen Nederlandse film Alles is Liefde. De film is meer dan een miljoen keer bekeken, waardoor het een Diamanten-filmprijs kreeg voor uitstekende prestatie.

Later werd het genomineerd voor een Gouden Kalveren in Nederland voor beste Nederlandse film. Naast haar man, acteur Jacob Derwig, met wie ze twee kinderen heeft, Roman en Kee Molly, is ze ook moeder van twee.

Ze leerden elkaar voor het eerst kennen op de set van Van Kootens televisieserie De acteurs, waarin verschillende acteurs verschillende door Van Kooten geschreven personages vertolken. Kim van Kooten, actrice en toneelschrijver, werd naar een ziekenhuis in Amsterdam gestuurd, waar ze een darmoperatie onderging, waarvan ze met succes herstelde. Dat maakten haar managers vrijdag bekend.

Kim Van Kooten Ziek
Kim Van Kooten Ziek

De verwachting is dat ze binnen een week na de succesvolle operatie naar huis kan.Aan Kooten is op dit moment niet betrokken bij projecten die door haar ziekte on hold zijn gezet. Met Grote Blijdschap, een film geschreven door de schrijver, won in 2001 het Gouden Kalf voor Beste Scenario.

You may also like...