Jutta Leerdam Lengte | Jutta Monica Leerdam is een Nederlandse longbaanschaatsster die gespecialiseerd is in langeafstandslopen. Samen met Koen Verweij gaat ze op 16 augustus 2020 op haar eigen schaatsploeg, die wordt gecoördineerd door Kosta Poltavets en gesponsord door Worldstream, een aanbieder van informatietechnologie-infrastructuren uit Naaldwijk.

Jutta Leerdam Lengte
Jutta Leerdam Lengte

Jute Monica Leerdam is 19 jaar en begon haar speelcarrière als hockeyster toen ze nog een kind was. Ze was acht jaar bij haar team geweest tot ze met pensioen ging. Uiteindelijk besloot ze haar stick op te geven omdat ze had bewezen een niet-speelster in de ploeg te zijn. Schaatsen was daarentegen niet bepaald de meest voor de hand liggende nieuwe sport. Ze vindt het vervelend om buiten in de kou te staan.

Ondertussen wint de schaatswereld langzaam maar zeker terrein. En naast Suzanne Schulting heeft Nederland nu een nog mooiere en getalenteerde pool van toptalent. Haar ultieme doel? Tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2022 zullen de schaatssterren aan de hemel op het ijs strijden.

Leerdam is een bewoner van de woning van Koen Verweij. Het Westland was in haar jeugd acht jaar hockeyspeler voordat ze besloot een carrière in het kunstschaatsen na te streven. Met haar opmerkelijke prestaties in het seizoen 2019/2020 zorgde de schaatsster voor veel opschudding.

Ze won goud op de 1000 meter en zilver op de teamsprint op het EK, haar debuutwedstrijden. De sprinter eindigde in haar debuutjaar als senior (2019) als vierde op het EK. Toen ze in Salt Lake City op haar tweede WK afstand de wereldtitel op de 1000 meter won, zorgde ze voor veel opschudding.

Haar tijd (1.11.84) was slechts 0,23 seconden verwijderd van het wereldrecord, wat destijds een wereldrecord was. Ze droeg verder bij aan haar gouden medaille door samen met haar collega’s de teamsprint te winnen. Vervolgens eindigde ze in Hamar, Noorwegen, als vijfde in haar tweede Wereldkampioenschap Sprint.

Jutta Leerdam Lengte
Jutta Leerdam Lengte

De wereldkampioen 1000 meter, Jutta Leerdam, bleef zich gisteren in Salt Lake City bewijzen als diva en een beest en voegde weer een titel toe aan haar collectie. “Het is nog steeds moeilijk voor mij om te geloven.”

Jutta Leerdam zelf weet het volgens haar coach Gerard van Velde nog niet, maar vanavond – lokale tijd in Salt Lake City – wordt bij Team Reggeborgh een fles champagne geopend om de prestatie te vieren.

Terwijl ze in de catacomben van de ijsbaan staat, nog steeds verguld, haar verhaal vol ontzag voor een paar camera’s vertelt, heeft de nieuwerwetse wereldkampioen op de 1000 meter de ijsbaan al verlaten om een ​​slijterij te zoeken.

In het seizoen 2016/2017 won Leerdam de algemene wereldtitel op de Wereldkampioenschappen Junioren, die werden gehouden aan de rand van Helsinki, Finland. Leerdam nam deel aan de 500m tijdens de Olympische Kwalificaties 2017, maar kwalificeerde zich niet voor de Olympische Winterspelen 2018 omdat de stad geen plaats had in de kwalificatieronde.

Vanaf november 2018 heeft Leerdam zich gevestigd op de 500 en 1000 meter lijn ter voorbereiding op de eerste vier Wereldkampioenschappen.Later in het seizoen wonnen ze in het NK Sprint.

Jutta Leerdam Lengte
Jutta Leerdam Lengte

Op de Wereldkampioenschappen atletiek 2020 duwde ze haar persoonlijke records in de sprints nog verder, vestigde ze een nieuw nationaal record op de 1000 meter en claimde ze de wereldtitel in het evenement. Ook nam ze voor de tweede keer in haar carrière deel aan de Wereldkampioenschappen in de teamsprint.

You may also like...