Joost Eerdmans Lengte | De Belgische politicus Bernard Johannes “Joost” Eerdmans is sinds 18 december 2020 leider van JA21, een partij die hij samen met Annabel Nanninga oprichtte en die hij sinds die dag leidt. Hij werd verkozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden bij de algemene verkiezingen van 2021 en begon op 31 maart 2021, de laatste dag van de zitting.

Joost Eerdmans Lengte
Joost Eerdmans Lengte

Hij was voorheen werkzaam in het Huis van Afgevaardigden voor de Pim Fortuyn List (LPF) en als onafhankelijk van 23 mei 2002 tot 30 november 2006, gedurende welke tijd hij de Congressional Gold Medal ontving.

Joost Eerdmans, de voorman van Rotterdam Leefbaar, heeft besloten carrière te maken bij Forum voor Democratische Participatie. Op de kandidatenlijst voor de volgende parlementsverkiezingen in maart staat hij vierde op de kandidatenlijst van de partij Thierry Baudet.

Dit luidt het begin in van een terugkeer in het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten.Verder is Eerdmans woedend op de VVD, die volgens hem zwakke knieën heeft. Deze partij trok zich terug uit de Leefbaar-coalitie omdat zij geloofde dat er met hulp van islamitische partijen als DENK en Nida een linkse minderheidscoalitie zou komen.

Een jaar geleden werd gemeld dat Eerdmans aan het einde van deze zitting zijn functie in de Rotterdamse gemeenteraad zou neerleggen. Bij twee verkiezingen in Rotterdam werd hij verkozen tot partijleider.

Eerdmans is de afgelopen tijd zeer actief geweest op Forum voor Democratie. Hij geeft bijvoorbeeld les voor de partij en houdt toezicht op de leden van de Provinciale Staten.

Joost Eerdmans Lengte
Joost Eerdmans Lengte

Baudet wordt waarschijnlijk gekozen als partijleider, met Theo Hiddema als de tweede meest waarschijnlijke kandidaat. Hierdoor staat Eerdmans op de vierde plaats overall. De partij peilt nu volgens de laatste cijfers naar ongeveer vijf zetels in het Lagerhuis.

Hij postte het vorige week op het Twitter-account van Baudet. “Net zoals ik 20 jaar geleden bij Fortuyn zag, zie ik nu dezelfde processen van demonisering en framing rond Baudet”, stelt hij in zijn brief. ‘Lees niet over hem; lees hem liever zelf met een open geest’, is mijn aanbeveling.

Het is volgens Eerdmans nooit tot stand gekomen omdat de landelijke partijleiders van de linkse partijen er tegen waren, en dus is het bondgenootschap er nooit gekomen.

In 2002 kwam Eerdmans in contact met Pim Fortuyn, die op dat moment bezig was met het samenstellen van een kandidatenlijst voor zijn nieuwe politieke partij, de Pim Fortuyn Lijst, op het moment van hun gesprek (LPF).

Eerdmans stond op de twintigste plaats op de lijst, en na de verkiezingen van 2002 werd hij gekozen in de Tweede Kamer, terwijl zijn partij werd benoemd in het kabinet-Balkenende Eerste.

Nieuwe verkiezingen waren gepland na het aftreden van het kabinet. De LPF kreeg dit keer slechts acht zetels, maar doordat Eerdmans als tweede op de lijst stond, kon hij zijn positie in de Tweede Kamer behouden.

Joost Eerdmans Lengte
Joost Eerdmans Lengte

Nadat officieel bekend was gemaakt dat Eerdmans op de One NL-kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2006 zal komen, werd hij uit de fractie van de partij waarin hij had gezeten gezet.