Janke Dekker Zoon | Janke Dekker is een Nederlandse actrice, televisiepresentatrice en theatermaker die in Amsterdam woont.Na zijn afstuderen aan gymnasium-A ging Dekker studeren aan de Toneelacademie Maastricht.

Janke Dekker Zoon
Janke Dekker Zoon

Van de Amsterdamse Hogeschool voor Schone Kunsten stapte ze in 1984 over naar de Kleinkunstacademie. Dekker volgde ook privé-zang- en pianolessen van een professionele instructeur. Na haar studie verscheen ze in een aantal musicals, films en televisieseries.

In 2001 werd ze genomineerd voor een Tony Award voor haar rol als Emily in het toneelstuk The Hired Man. Haar andere passie is theaterproductie, waarmee ze in 2007 begon bij het Nationaal Jeugd Muziektheater en dat sindsdien is blijven doen via haar eigen gezelschap, Janke Dekker Productions.

Ze heeft meegewerkt aan een aantal projecten, waaronder een musical over televisiepresentator Willem Ruis en een toneelstuk over FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Tom is sinds 1991 getrouwd met Janke Dekker, een theaterproducent, actrice en televisiepresentator. Het echtpaar woont in Amsterdam met hun twee kinderen, Amy, een operazangeres, en Rick, een student. Tom en zijn gezin beleefden een heel spannend jaar in 2019.

Tom kreeg een hartaanval tijdens een vakantie in Griekenland. Hij heeft kunnen overleven en is tijdelijk uit Studio Sport gestapt om zich met zijn gezin volledig te kunnen wijden aan zijn herstel. Na afloop wilde hij er niet te veel over praten omdat het gênant was. Zo legde hij zichzelf uit aan AD:

Janke Dekker Zoon

Qua ziekte of andere troost vind ik het irritant als mensen praten over wat hen in het verleden is overkomen. Ik wil ook niet geassocieerd worden met iets negatiefs.

Om teruggebracht te worden naar het heden: “Dat is de man die de hartaanval kreeg, dat ben ik niet!” Hij beweert dat er in een jaar tijd veel is veranderd en dat hij zich nu ‘beter dan voorheen’ voelt. Krachtiger dan voorheen. ‘Ik wil vooruit’, zeg ik.

Hij is de gereserveerde, terwijl zij de warmbloedige is. Een combinatie die al negenentwintig jaar succesvol is en nooit muf of eentonig wordt.

Cover Girl was een low-budget politiedrama dat ik in juni 1990 zou gaan draaien’, zegt de regisseur. Tom, die ik nog nooit eerder had ontmoet, speelde een detective in het stuk en ik speelde de titelrol.

Toen ik me realiseerde dat hij een journalist was, benaderde ik de regisseur en vroeg: ‘Had je niet een echte acteur moeten casten?’ Tom daarentegen was ‘heel het type’, werd mij verzekerd.

Drie weken voordat de show begon, reden we met een busje naar alle locaties in Utrecht. Ik stapte in de auto en belandde op de achterbank naast Tom, met wie ik meteen bevriend raakte en niets kon zeggen omdat ik zo met hem ingenomen was.

Op een gegeven moment riep Tom uit: ‘Wauw, wat heb je daar een mooi horloge!’in een gesprek.Drie uur later waren we terug op de parkeerplaats waar we begonnen. Ik was al op weg naar mijn eigen auto toen ik Tom achter me hoorde schreeuwen, wat aangaf dat hij een vraag aan mij moest stellen.

Tegen de hoop in hoopte ik dat hij iets met me zou willen drinken. Heel even was ik totaal verrast, maar zijn moed maakte hem alleen maar aantrekkelijker.

Ik nam in een fractie van een seconde de beslissing dat ik met zo iemand verder wilde. Het resultaat was dat ik ja zei. Toen dat het geval was, antwoordde hij: “Oké, dan trouwen we over een jaar.”

Dekker is sinds 2018 voorzitter van de raad van bestuur van MORES.online, een platform dat zich inzet voor de bestrijding van ongepast gedrag in de podiumkunsten-, televisie- en filmindustrie.

Amy, de oudste van zijn twee kinderen, is 27 jaar oud. Amy is een operazangeres, iets wat je op haar leeftijd niet vaak hoort. Om het werk van haar moeder in het theater te vieren, trad de dochter van Tom Egbers op in een theaterconcert met haar moeder, die ook actief is in de theaterwereld.

Janke Dekker Zoon
Janke Dekker Zoon

Ook Amy Egbers deed samen met haar vader mee aan het programma Kunststof. Er zijn interviews met bekende en minder bekende Nederlanders uit de culturele sector (journalisten, schrijvers, dichters, schilders, musici, enzovoort), waarin zij hun leven en werk bespreken.

You may also like...