Janke Dekker Ziek | Zij is de warmbloedige, terwijl hij de koelbloedige is. Het is een mengeling die al negenentwintig jaar succesvol is en nooit verveelt.

Janke Dekker Ziek
Janke Dekker Ziek

Cover Girl was een low-budget politiedrama dat ik in juni 1990 wilde opnemen. Tom, die ik nog nooit eerder had ontmoet, speelde een detective in het stuk en ik speelde de hoofdrol.

Zodra ik hoorde dat hij een journalist was, confronteerde ik de regisseur en eiste: had je geen echte acteur moeten casten?’ Ik was er echter van overtuigd dat Tom “heel het soort” was.

Drie weken voordat de show begon, gingen we met een busje naar alle plekken in Utrecht. Ik stapte in de auto en belandde op de achterbank naast Tom, met wie ik meteen bevriend raakte en niets kon zeggen sinds ik verliefd op hem op dat moment.

“Wat een geweldig horloge heb je!” zei Tom op een gegeven moment. ‘Ja, hè,’ was mijn enige opmerking tegen haar. Wat een tijdverspilling… Dit had kunnen uitgroeien tot een discussie, dacht ik bij mezelf.

Drie uur eerder waren we terug op de parkeerplaats. Mijn aandacht werd afgeleid van Tom’s kreet achter me, wat aangaf dat hij iets wilde vragen.

Ik was al op weg naar mijn eigen auto. Tegen de hoop in hoopte ik dat hij iets zou willen drinken.

“Wil je met me trouwen?” vroeg hij, maar ze weigerde. Ondanks dat ik een minuutje totaal verrast was, verhoogde zijn moed mijn bewondering voor hem nog meer.

Ik had in één seconde besloten dat ik bij iemand zoals zij wilde blijven. Als gevolg daarvan stemde ik toe. Daarna zei hij: “Goed, dan zijn we over een jaar getrouwd.”

Mijn opa bleek kort na het filmen stervende te zijn. Hierdoor was ik er vooral mee bezig en stond een eerste date al geruime tijd niet op de agenda.

Janke Dekker Ziek

Tommy bezocht ook mijn opa en hield een oogje in het zeil voor problemen. Omdat het zo persoonlijk en gepassioneerd was, besloot ik meteen bij hem in te trekken. Het was een heel mooi jaar van rust die daarna volgde.

Het lijkt alsof alles aan Tom mijn instinct vanaf het begin bevestigde. Bovendien is hij nederig, hoffelijk en zeer vriendelijk in zijn interacties met anderen. Uiterst welsprekend.

Als hij echter ergens zeker van is, wankelt hij niet. We trouwden op 23 mei 1991, precies een jaar na onze eerste date.

Hoewel ik altijd geloofde dat kinderen niets voor mij waren, werd ik het jaar daarop zwanger van onze dochter Amy, in tegenstelling tot wat ik eerder dacht.

De Toneelacademie Maastricht was haar volgende halte na haar middelbare school -A. Aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam studeerde ze tot 1984. Naast groepszang en pianoles kreeg Dekker ook individuele lessen.

Later verscheen ze na haar opleiding in een aantal musicals, films en televisieprogramma’s. Emily in The Hired Man verdiende haar een Musical Award-nominatie in 2001, en ze won de prijs het jaar daarop, in 2002.

Haar andere passie is theaterproductie, waarmee ze in 2007 begon bij het Nationaal Jeugd Muziektheater en dat sindsdien is blijven doen via haar eigen bedrijf Janke Dekker Productions.

Een musical over televisiepersoonlijkheid Willem Ruis en een toneelstuk over FIFA-voorzitter Sepp Blatter zijn enkele van de projecten waar ze samen met haar man Michael aan heeft gewerkt.

Dekker is sinds begin 2018 voorzitter van de raad van bestuur van MORES.online, een platform dat zich inzet voor de bestrijding van ongepast gedrag in de podiumkunsten-, televisie- en filmindustrie.

Janke Dekker Ziek
Janke Dekker Ziek

Dekker is al eenentwintig jaar getrouwd met sportverslaggever Tom Egbers. Een gezin van twee wordt gevormd door de vereniging van de twee mensen. Haar moeder is een operazangeres en haar dochter Amy is een muzikant.