Jan Rot Ziek | Jan Rot is een Nederlandse componist, zanger en tekstschrijver die ook poëzie schrijft. In 1978 vond er een doorbraak plaats, waardoor hij de muziekbusiness per direct moest verlaten. Hij heeft werk gedaan voor verschillende media en theaterproducties.

Jan Rot Ziek
Jan Rot Ziek

In de jaren na 2000 werkte hij als transcribent van hits van anderen en van bekende werken uit het klassieke muziekgenre.

Jan Rot is een zanger, componist en tekstschrijver bij wie ongeveer vier weken geleden de diagnose uitgezaaide darmkanker werd gesteld en die niet meer verbetert.

Vorig jaar maakte Jan Rot bekend dat hij terminaal ziek was met kanker. Na een operatie in mei om een ​​tumor uit zijn darmen en maag te verwijderen, bleek dat de componist nog steeds last had van uitzaaiingen. Ondanks het slechte nieuws blijft Jan genieten van elk moment dat hij nog heeft.

Zo heeft hij door zijn deelname aan ‘De Slimste Mens’ onlangs één van zijn ambities kunnen realiseren: afvallen. Jan mocht nog een keer meedoen en werd daarmee uitgeroepen tot winnaar ‘fair and square’. Hij vertelt ‘VARAGids’ dat hij binnenkort zijn laatste optreden hoopt te geven.

Zijn ‘vermoeide’ toestand wordt volgens de geïnterviewde de laatste maanden steeds duidelijker. Het was de winter voordat hij besefte dat hij zijn limiet had bereikt en besloot toch naar de dokter te gaan.

De pijn werd ondraaglijk; Ik kon niets meer binnenhouden. ‘Je ziet eruit alsof je 80 bent,’ merkte mijn vrouw op. Dat is precies hoe ik me voelde. Als gevolg daarvan ging ik naar de dokter, die pillen voorschreef.

Ze waren zeer meegaand. Midden april keerde het terug en de pillen werkten niet meer. Ik kronkelde en moest overgeven, en ik dacht dat alles mis was. Wat was mijn eerste reactie? De kans is groot dat ik binnen drie maanden zal overlijden als ik nu geen actie onderneem.

Ondanks dat hij zich tot zijn negentigste nooit had voorgesteld om op te treden, hoopt Jan zijn laatste optreden te kunnen geven voordat hij overlijdt. Het feit dat al mijn optredens van december en januari moesten worden verplaatst, is buitengewoon jammer, want niemand weet hoe lang ik nog zal optreden.

https://www.youtube.com/watch?v=xVTZLjtkRvE
Jan Rot Ziek

“Dat geldt zeker voor mijn grote Rot-avond in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, waar een spetterende line-up van gastzangers en bevriende muzikanten te zien zal zijn, en die tevens als groots afscheidsfeest zal dienen”, aldus de zangeres. Jan daarentegen is optimistisch: “Het geeft me in ieder geval nog een reden om nog even door te leven.”

Als songwriter nam hij in 1990 de beslissing om over te stappen van de Engelse naar de Nederlandse taal. Hij presenteerde zich als een kruising tussen Pierre Kartner en de Tröckener Kecks, wat een lichte ironie van zijn kant was.

Rots eerste album, Hoop & Liefde, was het resultaat van deze beslissing en kreeg lovende kritieken, maar kreeg weinig commercieel succes. Artiesten die gespecialiseerd zijn in levensliederen, zoals Jacques Herb en Anneke Grönloh, zouden Rots liederen in hun repertoire opnemen.

In de jaren negentig ontplooide Rot een breed scala aan activiteiten. Bij RTL was hij presentator van de homoshow Lieve Jongens Totaal en werkte hij als columnist voor onder meer Avenue en Nieuwe Revu.

Rot verwierf in deze periode bekendheid in de muziekindustrie omdat hij de man was die zijn gebrek aan commercieel succes tot zijn handelsmerk maakte. Boudewijn Büch had er het volgende over te zeggen:

De woorden van de dokter troffen de zanger, componist en tekstschrijver vorige week hard, volgens Op1.,,Er waren wat plekjes, maar na twee en een halve maand krijg je een scan, en als alles goed gaat, kunnen we bestraal het., Dat was de beoordeling van de arts, en het was ook onze beoordeling.

We waren vorige week bij de dokter toen we een zin hoorden die je in films en boeken hebt gehoord, maar die je nog nooit persoonlijk tegen je hebt horen zeggen. ‘Het spijt me het slechte nieuws te moeten brengen.

Het is overal te vinden. “Vanaf hier wordt het niet beter.” Hij ‘grapte’ tegen de dokter dat hij geen vijfenzeventig zou worden, en de dokter antwoordde door te zeggen dat hij ook geen vijfenzestig zou worden. “Ik ben nu 63 jaar oud.”

In 2000 veranderde Rot zijn carrière opnieuw, dit keer als vertaler en vertolker van wereldhits, maar later als repeater van onder meer meesterwerken uit het klassieke muziekrepertoire.

Jan Rot Ziek
Jan Rot Ziek

Deze koerswijziging bracht hem uiteindelijk onder de aandacht van het publiek. Rot werd bekroond met een gouden plaat en wordt vanwege zijn capaciteiten soms een “virtuoze haarprater” genoemd. Rot kreeg toestemming om een ​​lezing te geven aan een universiteit na overwegend positieve feedback van recensenten.

You may also like...