Ilja Gort Vermogen | Ilja Gort viert haar zeventigste verjaardag op een vrolijke manier. Het leven is uitstekend op zijn Franse wijnkasteel La Tulipe, zijn nieuwe boek Bed & Breakfast is af en de nieuwe afleveringen van de tv-serie Gort, die over de grens wordt uitgezonden, doen het goed in de kijkcijfers.

Ilja Gort Vermogen
Ilja Gort Vermogen

Ondanks dat het lijkt alsof alles wat Gort aanraakt in goud verandert, is hij van mening dat schijn bedriegt. ‘Mijn fort was niet meer dan een middeleeuws blok beton op twee poten,’ legde ik uit.

Wijnboer, televisiefabrikant en ‘misschien rijk’ Ilja Gort steekt al zijn geld in zijn bedrijf.Ilja Gort, die vanavond te zien is in Gort over de Grens, heeft zich ontwikkeld tot een televisiepersoonlijkheid die de laatste jaren nodig is. Volgens de wijnboer was het het resultaat van een belangrijke verschuiving in zijn levensloop.

Ilja Gort liep door zijn wijngaard na de aankoop van Château la Tulipe de la Garde, een 13e-eeuws kasteel in de buurt van Saint-Émilion, toen hij een vermoeide Fransman onder een boom zag slapen.

petje op en lag onder een boom te knuffelen. En ik dacht bij mezelf: “Ah, dus dit is hoe het leven van een wijnboer eruit ziet!” Als ik geen winst kan maken met mijn kasteel, zal ik ook onder die boom slapen. “Dat beeld was iets waar ik op een gegeven moment naar streefde.”

Dat vergde een aanzienlijke inspanning van onze kant. Hoewel Gort door zijn televisieprogramma’s en kenmerkende kurkentrekkersnor voor altijd vereenzelvigd werd met Frankrijk en liters rode wijn, was hij in feite lange tijd een succesvol muzikant.

Aanvankelijk als drummer in tal van bands, werd hij componist van reclamethema’s die in de populaire cultuur zijn ingebakken: het Duo Penotti-thema en het Nescafé-panfluitthema bijvoorbeeld.

Gort is geboren en getogen op de zesjarige leeftijd tussen Amersfoort en Soest. Hij speelde tijdens zijn leven allerlei soorten muziek en was lid van een aantal bands, waaronder het Amersfoortse The Elements, het Soest-gebaseerde I.Q. 150 en het Delftse After Tea.

Ilja Gort Vermogen
Ilja Gort Vermogen

Ook was hij lid van het Amersfoortse The Elements en het Delftse After Tea. Daarna werkte hij als invaller bij Ramses Shaffy en regelmatig in de Brainbox-formatie. Gort verzamelde en orkestreerde een hele reeks rechtszaken, waarvan vele bekend stonden om hun werk met onder meer Duo Penotti, Nationale-Nederlanden en Nescafé.

Dit meest recente nummer, een bewerking van La colegiala door de Peruaanse muzikant Walter León Aguilar, is uitgevoerd in meer dan 160 landen over de hele wereld.

In 1980 scoorde het duo Max ‘n Specs een hit met het nummer Don’t come stoned and don’t tell Trude, dat werd geschreven en geproduceerd door Ilja Gort en als single werd uitgebracht.

Gort heeft ook muziek geschreven voor de presentatoren van de televisieprogramma’s Klootwijk aan Zee, De Wilde Keuken en zijn eigen shows Wijn aan Gort, Gort à la Carte en Gort over de Grens. Gort heeft ook muziek geschreven voor de regisseur van de film Klootwijk aan Zee.

Tijdens de Promotiedagen wordt in Groningen een lezing gegeven door bekende Nederlander en “wijnslurper” Ilja Gort, die live wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie- en radiostations.

De voorstellingen van Gort zijn bedoeld om te laten zien hoe u door het gebruik van uw goederen mensen aan uw product kunt koppelen die daar gevoelig voor zijn. Als wijnboer “vertelde iemand me dat je miljonair zou kunnen worden, en ik zei tegen mezelf: hij gaat het halen.”

Ilya Gort is de gelukkigste, meest unieke en eigenzinnigste wijnboer van Nederland en zo zouden we hem ook omschrijven. Als Gort vertelt hoe hij zijn eerste miljoen verdiende, misleidt hij Quote voortdurend over het bedrag. Alles gebeurt echter met een glimlach.

Ilja Gort Vermogen
Ilja Gort Vermogen

Gort ontdekt een aanzienlijk groter fortuin dan hij ooit had kunnen vermoeden met een fatsoenlijk glas wijn in de hand en de zon die schijnt op de bolletje ijs. ‘Een kwart lijkt misschien niet veel, maar 10.000 kwartjes worden ineens een forse som geld.

You may also like...