Ian Thorpe Ziek– Ian James Thorpe is een Australische zwemmer die wordt beschouwd als een van ‘s werelds beste halve fondzwemmers. Hij won in totaal vijf Olympische gouden medailles en elf wereldtitels op de lange baan. Zijn bijnaam is Thorpedo.

Ian Thorpe Ziek
Ian Thorpe Ziek

De Australische zwemlegende Ian Thorpe ligt in kritieke toestand op de intensive care van een ziekenhuis in Sydney. Dat maakte zijn management vandaag bekend.

Thorpe werd eerder geopereerd aan een schouder in Zwitserland. Tijdens deze procedure liep hij een ernstige infectie op, waardoor de 31-jarige Thorpe zijn linkerarm mogelijk niet meer kan gebruiken.

De Australische zwemlegende Ian Thorpe is met een infectie opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Sydney.

Dat heeft de directie van de 31-jarige Thorpe dinsdag bevestigd aan de Australische zender Seven Network. Gevreesd wordt dat hij zijn linkerarm nooit meer zal kunnen bewegen.

In februari werd al bekend dat Thorpe kampt met een alcoholverslaving en depressie. De winnaar van vijf olympische titels werd onlangs in verwarde toestand van straat gehaald.

In 2012 deed hij nog een poging om zich te kwalificeren voor de Spelen van Londen, maar dat mislukte. Dit was een grote tegenslag voor Thorpe. Hij kon niet leven met het einde van zijn carrière.

Aangenomen wordt dat de infectie verband houdt met een chirurgische ingreep die Thorpe eerder in Zwitserland onderging. De vijfvoudig Olympisch kampioen kampte met een slepende schouderblessure.

Thorpe maakte vorig jaar bekend een voortzetting van zijn carrière uit zijn hoofd te hebben gezet vanwege de pijnlijke schouder.

Volgens familie en vrienden bestaat het risico dat de 31-jarige Thorpe door de infectie zijn linkerarm nooit meer kan bewegen.

Ian Thorpe Ziek

Hij ondergaat momenteel een zware antibioticakuur in het ziekenhuis om de ontsteking onder controle te krijgen. “Ik denk niet dat hij ooit nog competitief zal zwemmen”, zei manager James Erskine.

De vijfvoudig Olympisch kampioen maakt een moeilijke periode in zijn leven door. Begin februari werd hij al opgenomen in een ziekenhuis in Sydney nadat hij bij zijn ouderlijk huis in Panania van straat was geplukt door de politie. Een buurtbewoner had toen de politie gebeld omdat hij dacht dat er in zijn auto was ingebroken, hoewel dat niet waar bleek te zijn.

“Ian nam antidepressiva en pijnstillers voor zijn schouder, maar hij had geen druppel alcohol gedronken”, zei Erskine destijds. Daarna werd hij opgenomen in een afkickkliniek, omdat hij al enkele jaren kampte met persoonlijke problemen en een alcoholverslaving.

‘Torpedo’ Thorpe, viervoudig Wereldzwemmer van het Jaar, maakte eind 2006 een einde aan zijn indrukwekkende zwemcarrière, maar maakte vijf jaar later zijn rentree. Hij probeerde zich te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen in Londen, maar faalde.

Op 8 januari 2011 werd aangekondigd dat Thorpe is teruggekeerd naar de reguliere zwembadtraining, zijn manager David Flaskas zei dat hij serieus overweegt terug te keren naar wedstrijdzwemmen.

Op 1 februari meldde Flaskas dat Thorpe de volgende dag in een persconferentie zal aangeven of hij al dan niet terugkeert naar de actieve competitiesport.

Een dag later, op die persconferentie, bevestigde Thorpe dat hij zijn zwemcarrière daadwerkelijk nieuw leven zal inblazen met als doel zich te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen.

Gezien de regels van het antidopingreglement, waarin staat dat een wedstrijdzwemmer minimaal 9 maanden gecontroleerd moet kunnen worden voordat een zwemmer aan een wedstrijd mag deelnemen, zal zijn terugkeer niet eerder plaatsvinden dan 2 november 2011.

Thorpe is vooral in het nieuws geweest vanwege persoonlijke problemen. Hij werd in februari opgenomen in een kliniek nadat hij onder invloed van antidepressiva en pijnstillers probeerde een busje open te breken. De verwarde Thorpe dacht dat er een vriend van hem in de bus zat.

In zijn autobiografie, die vorig jaar werd gepubliceerd, onthulde Thorpe dat hij een groot deel van zijn leven worstelde met terugkerende depressies en alcoholverslaving.

Ian Thorpe Ziek
Ian Thorpe Ziek

Thorpe won als 17-jarige drie keer goud op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Vier jaar later voegde hij er in Athene nog twee keer goud aan toe.

You may also like...