Hein Vergeer Ziek | Nicholas Coenradus Henricus is een voormalig schaatser uit Nederland. Hij heeft tweemaal het Wereldkampioenschap allround schaatsen gewonnen. De eerste keer vond plaats in Hamar in 1985, respectievelijk de tweede keer in Inzell in 1986. In dezelfde periode behaalde hij ook de status van Europees kampioen.

Hein Vergeer Ziek
Hein Vergeer Ziek

Toen ik opgroeide, werden toernooien nog steeds buiten in de open lucht gehouden.Hein Vergeer, voormalig kunstschaatsster, stond versteld van de meesterlijke manier waarop Jutta Leerdam het wereldkampioenschap op de 1.000 meter won.

De Wereldkampioenschappen Afstanden bestonden nog niet terwijl hij er in zijn eigen tijd aan meedeed. Vergeer ziet dit niet als een tegenvaller, integendeel, hij ziet het als een kans. “Ik geloof dat er tegenwoordig veel te veel kampioenen in de wereld zijn.”

Hein Vergeer won in de jaren tachtig twee keer de Europese en Wereldkampioenschappen Allround, maar in 1988 werd hem de kans ontzegd om in Calgary om Olympisch goud te strijden. Het was de periode vóór de uitvinding van de klapschaats. Iets waar Vergeer en de rest van de kernploeg op dat moment niets van merkten, kwam aan het licht.

Uiteindelijk hebben we die spullen na een half uur proberen aan de kant gezet. Vergeer vindt dat verandering bij de basis moet beginnen. De klapschaats is uitgevonden door Barbara de Loor en Tonny de Jong, pioniers in de schaatssport.

Hein Vergeer wordt op zijn veertiende inwoner van de regio Lek. Hein wint het jaar daarop zijn eerste titel in zijn leeftijdsklasse en hij wint nog tal van andere kampioenschappen. In zijn tweede jaar wint hij het baankampioenschap voor zijn club.

Hein Vergeer Ziek
Hein Vergeer Ziek

Clubkampioen, baankampioen, kampioen van de regio Zuid-Holland en jeugdkampioen van Nederland worden allemaal behaald in het derde wedstrijdjaar.

Hein Vergeer weet na zijn deelname aan de Junioren een plekje in de kern te bemachtigen tussen namen als Hilbert van der Duim, Piet Kleine, Yep Kramer en Frits Schalij. Op dat moment begint zijn professionele schaatscarrière officieel.

Henk Gemser was een bekende figuur in de schaatswereld. Vele andere schaatsers, zoals Jan Ykema, Hein Vergeer, Leo Visser, Gianni Romme, Ids Postma en anderen, vonden succes onder begeleiding van de instructeur. Begin dit jaar werd bij hem kanker geconstateerd. Hij is nu vrijgesproken van alle aanklachten. Helden bracht hem een ​​bezoek in Oudehaske.

Als ervaren gids leidt hij zijn bezoekers door zijn huismuseum in het Friese Oudehaske, waar de vaste tentoonstelling Life Is Topsport staat, die vanmorgen op het programma staat. Met een paar foto’s, krantenknipsels en souvenirs wordt de kamer, die ook als kantoor fungeert, bijna volledig verduisterd door de inhoud.

Zijn actieve loopbaan woonde hij in Haastrecht, waar hij een woning deelde met Leo Visser, een andere wereldkampioen schaatsen uit die tijd. Beide schaatsers kregen hun opleiding bij schaatsvereniging STV Lekstreek.

In Vergeers tijd waren er geen commerciële schaatsteams. Met skaten was er helemaal geen manier om geld te verdienen. Als het gaat om topsporters van zijn generatie, heeft Vergeer gedaan wat er van hem werd verwacht.

Hij heeft van zijn sportieve succes gebruik gemaakt om een ​​maatschappelijke carrière in marketing en communicatie na te streven. Vergeer heeft als adviseur voor een aantal bedrijven gewerkt en als evenementencoördinator.

Vergeer kwam opnieuw in de publieke belangstelling in 2006 toen hij verscheen in het kunstschaatsprogramma Sterren Dansen op het IJs op de Nederlandse televisiezender SBS6.

Hein Vergeer Ziek
Hein Vergeer Ziek

Vergeer won de laatste ronde met 52 procent van de stemmen en versloeg daarmee Jody Bernal. Zijn eerste optreden op Holiday on Ice was in de herfst van 2006, toen hij optrad in de Fantasy-uitvoering. In 2011 keerde Vergeer voor de tweede keer terug naar Sterren Dansen op het IJs als jurylid.

You may also like...