Gunay Uslu Partner | In Nederland is Gunay Uslu werkzaam als culturhistorica, bestuurder en lid van de politieke partij D66. Sinds 10 januari 2022 is zij staatssecretaris voor cultuur en media in het kabinet-Rutte IV.

Gunay Uslu Partner
Gunay Uslu Partner

Na de BOOS-onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland ontstond veel ophef en de uitspraken van omroep John de Mol vormden daarop geen uitzondering.

In een verklaring van hem stond dat vrouwen verantwoordelijkheid zouden moeten dragen als die op de schouders van mannen had moeten komen. Woensdag had hij een ontmoeting met Gunay Uslu, staatssecretaris van cultuur en media, om de vermeende misstanden in het programma te bespreken.

Uslu studeerde van 1985 tot 1992 aan het Montessori Lyceum Amsterdam, waar ze mavo en havo studeerde. Van 1992 tot 1993 volgde zij de Hogeschool van Amsterdam, waar zij een lerarenopleiding geschiedenis voltooide, en van 1993 tot 1996 de Universiteit van Amsterdam, waar zij een graad in Nederlands recht behaalde.

Voor beide studies heeft zij haar propedeuse behaald. Van 1997 tot 2001 was zij student aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij afstudeerrichting Europese Cultuurgeschiedenis, Beleid & Management variant heeft gevolgd en cum laude afstudeerde.

Na het afronden van deze opleiding behaalde zij haar Master of Arts diploma.In de jaren 2008 tot 2015 was Uslu promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2015 afstudeerde met een doctoraat in de geschiedenis op haar proefschrift Homer, Troy and the Turks:

Heritage and Identity in the Late Ottoman Empire, 1870-1915 . Deze universiteit had haar van 2001 tot 2018 als periodiek docent cultuurwetenschappen in dienst, waar ze onder meer vakken gaf op het gebied van erfgoedstudies, museumstudies, cultuurbeleid en management & organisatie.

Gunay Uslu is lid van D66 en sinds deze maand staatssecretaris van Cultuur en Media. Via de middelbare school, havo, lerarenopleiding geschiedenis, een studie rechten en een graad in cultuurwetenschappen kwam ze als docente aan de slag bij de Universiteit van Amsterdam, waar ze sindsdien is gebleven.

Naast deze functies heeft Uslu functies bekleed als directeur ontwikkeling bij Corendon, het bedrijf dat door haar broer is opgericht, en als curator en curator-in-residence bij het Rijksmuseum.

Gunay Uslu Partner

Uslu wordt ook vaak gevraagd om zitting te nemen in raden van bestuur of als adviseur van musea. Als gevolg hiervan is een passie voor cultuur en kunst vereist.

Uslu is getrouwd en heeft twee kinderen, een dochter en een zoon. Haar ouders kwamen halverwege de jaren zestig als Turkse gastarbeiders naar Nederland en wonen daar sindsdien. Haar vader had later een pension en een coffeeshop in Haarlem.

Gunay Uslu is de zus van documentairemaker Meral Uslu en ondernemer Atilay Uslu. Gunay Uslu werd geboren in Istanbul, Turkije.

Het was Uslu die negatief reageerde op de suggestie van Hugo de Jonge om een ​​dvd te kijken in plaats van uit te gaan. Echter, na het horen van een verdieping van De Jonge, realiseerde ze zich dat de verdieping over iets heel anders ging dan ze had verwacht.

Het is Uslu nauw aan het hart, omdat het museum voor haar een tweede thuis is en de culturele sector daarom hoge verwachtingen heeft van haar optreden. Ze lijkt storytelling nu toe te passen op de situatie die is ontstaan ​​naar aanleiding van de onthullingen in BOOS.

Volgens Uslu was het gesprek van De Mol met hem positief: ‘De sfeer was positief en er zullen allerlei vervolgafspraken worden ingepland.’ Ze benadrukte na het gesprek ook dat het probleem niet beperkt is tot The Voice of Holland, omdat er berichten zijn dat andere programma’s het doelwit zijn.

Het Corendon Mangrove Beach Resort is volgens haar haar meest bijzondere project. “Ik heb zoveel kennis opgedaan en zoveel inspirerende mensen ontmoet tijdens mijn tijd hier.

Veel bijzondere vrouwen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Curaçao is de thuisbasis van een groot aantal uitzonderlijke en sterke vrouwen “Toen de grootse opening van het grootschalige project in 2020 plaatsvindt, zal ze er over spreken.

Daarnaast is zij cultuurhistoricus en heeft naast haar werk voor Corendon als gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam gewerkt.

Gunay Uslu Partner
Gunay Uslu Partner

Ze is onder meer expert in de geschiedenis van de Europese cultuur, musea en cultuurbeleid. Als voorzitter van de Raad van Toezicht van Eye Filmmuseum Amsterdam en lid van de adviesraden van het Mauritshuis en de Vereniging Rembrandt heeft de nieuwe staatssecretaris een lange geschiedenis van betrokkenheid bij de culturele sector.

You may also like...