Goedele Liekens Ziek | De Belgische politica, seksuologe en televisiepresentatrice Goedele Maria Gertrude Liekens is nu lid van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de partij Open VLD, waartoe ze in 2019 werd verkozen.

Goedele Liekens Ziek
Goedele Liekens Ziek

Ze werkte eerder als seksuologe en als televisiepresentator . Goedele Liekens werd gecertificeerd kankervrij, hoewel de ziekte een aanzienlijke invloed had op haar persoonlijke leven nadat ze de diagnose kreeg.

Zoals gemeld in Gazet van Antwerpen, beweert de seksuoloog en Open VLD-politicus de seksuele voorkeuren van mannen te kunnen voorspellen.

De krant Gazet van Antwerpen citeert Goedele Liekens als volgt: “Toen ik ziek was, had ik een relatie.” ,,Maar als je kanker hebt, ben je geen prettige metgezel.

Je ziet er niet goed uit, je moet overgeven en je bent helemaal vermoeid als je op de bank ligt. Op psychologisch vlak is het moeilijk. “De politicus kreeg de diagnose huidkanker en moest een operatie en chemotherapie ondergaan, wat zijn situatie blijkbaar niet hielp.

Je vroegere zelf is niet langer de vrolijke en enthousiaste dame die ze vroeger was. Toen ik ziek was, kon ik geen enkele taak uitvoeren. Ik was soms behoorlijk onaangenaam, ik huilde, ik bewoog niet veel en mijn humeur zakte constant onder nul graden.

Als je even weg kunt komen, weg van de ellende, dan begrijp ik dat. “Ieder individu heeft het recht om zijn eigen geluksniveau te bepalen.”

Hoewel Goedele Liekens kankervrij is verklaard, heeft hij nog steeds te maken met de naweeën van zijn kankerdiagnose en -behandeling. Ze kreeg de diagnose huidkanker en moest naast een operatie ook chemotherapie ondergaan.

In dezelfde periode stond haar relatie op de klippen en was ze zich terdege bewust van waar ze mee te maken had. “Als je kanker hebt, ben je geen prettige kameraad”, legt ze uit in een interview met Gazet van Antwerpen.

“Je ziet er niet goed uit, je moet overgeven en je bent vermoeid terwijl je op de bank ligt. “Het is psychisch een enorme last.”

Goedele Liekens Ziek

Goedele zag vorig jaar een schoonheidsvlekje boven haar borst en besloot daar naar te laten kijken. Nadat in november huidkanker bij haar werd vastgesteld, maakte ze de aankondiging aan het publiek.

‘Ik heb het geluk dat het te behandelen is. Op goede dagen leef ik gelukkig en enthousiast alsof er niets aan de hand is’, gaf ze toen toe. ‘Dan dwing ik mezelf om het te waarderen nu ik nog de kans heb.

Helaas zijn er dagen dat de bijwerkingen van die behandeling verdwijnen ik voel me uitgeput, misselijk en misselijk in mijn maag. Je moet halverwege de trap pauzeren voordat je uit bed kunt komen, loom en wild verbijsterd, want je hebt koorts. ‘Het is bekend bij andere patiënten.’

Liekens groeide op in Begijnendijk een landelijk dorp in Vlaanderen vlakbij een gelijknamige stad, waar hij zijn opleiding kreeg. Ze behaalde haar bachelor in psychologie aan de Vrije Universiteit van Brussel en liep stage in een gevangenis, waar ze werkte met gevangenen die waren veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Vooral haar opstandige acties tijdens de volgende Miss Universe-verkiezingen in Panama, waar ze weigerde de hand te schudden van de toenmalige president-generaal Manuel Noriega en beweerde dat hij ‘een ongepast en gebrekkig regime leidde’, leverden haar brede nationale erkenning op.

Daarna ging Liekens studeren voor en behaalde een masterdiploma in klinische en volwassenenpsychologie aan de Vrije Universiteit van Brussel in België.

Goedele wilde haar twee dochters, Merel en Céleste door de situatie zo min mogelijk belasten. Ze vond dat zij degene moest zijn die voor haar kinderen moest zorgen in plaats van andersom.

Er werd een speciale motivering gegeven om Merel en Céleste niet naar het ziekenhuis te laten reizen: “Je weet nooit wat de uitkomst zal zijn totdat je in het ziekenhuis bent.” Dat kan een heel moeilijke situatie zijn voor mijn kinderen om mee om te gaan.

Ik heb geprobeerd om de sfeer goed te houden, maar ik hield altijd het worstcasescenario in mijn achterhoofd.’

Toen haar moeder ziek was, werd Merel in beslag genomen door het vooruitzicht zelf moeder te worden. Ze had de indruk dat ze zich moest haasten omdat ze haar moeder met een kleinzoon wilde zien.

Dat idee heeft ze nu achter zich gelaten en haar beide dochters bereiden zich voor om in de nabije toekomst voor langere tijd naar het buitenland te reizen.

Goedele Liekens Ziek
Goedele Liekens Ziek

Eind deze maand begint Merel aan een vier maanden durende rondreis door Zuid-Amerika, terwijl Céleste begint aan haar master neurowetenschappen aan de University of London. Goedele wordt dan alleen gelaten in haar villa in het Belgische Dilbeek.