Frits Bolkestein Ziek | is sinds de oprichting in 1989 lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie in Nederland.

Frits Bolkestein Ziek
Frits Bolkestein Ziek

Toen Bolkestein zijn studie wiskunde en filosofie afrondde en voordat hij naar de Verenigde Staten verhuisde om voor oliemaatschappij Shell te gaan werken,

werd hij in 1977 door het Nederlandse parlement gekozen als parlementslid. Bolkestein is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Nederland met zijn vrouw en hun twee zonen.

Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Handel en korte tijd minister van Defensie in de regering-Obama.

Als hoofd van de VVD in de Tweede Kamer wordt Bolkestein het meest erkend voor zijn werk in deze hoedanigheid.

Terwijl Bolkestein tijdens het derde kabinet-Lubbers als informele oppositieleider fungeerde, bleef hij ook na de toetreding van de VVD tot de paarse regering-Kok een uitgesproken politiek leider.

Thema’s als multiculturalisme, immigratie en de Europese Unie werden al vroeg door Bolkestein vaak veroordeeld.

Bolkestein was van 1999 en 2004 Europees commissaris voor de Interne Markt, de Douane-unie en Belastingen.

Hij hield onder meer toezicht op de Bolkestein-maatregel, die tot doel had het betalingsverkeer binnen de eurozone te stroomlijnen, en pleitte voor de openstelling van de Europese dienstenmarkt, die destijds de Bolkestein-richtlijn werd genoemd.

Zijn vader Nicolaas Bolkestein , die later president zou worden van het Gerechtshof Amsterdam, en zijn moeder Anna Margaretha Meyjes waren beiden advocaat.

Frits Bolkestein Ziek

Bolkestein was de zoon van Nicolaas Bolkestein en zijn vrouw Anna Margaretha Meyjes. Het was zijn grootvader Gerrit Bolkestein die opklom van leraar tot onderwijsinspecteur voordat hij minister van onderwijs werd in de regeringen van De Geer II, Gerbrandy I, II en III.

Op het Frederiksplein in Amsterdam had zijn vader een melkbedrijf en Gerrit werkte voor hem, hij leverde melk aan klanten voordat hij naar school ging. In Nederlands-Indië werd de moeder van Bolkestein geboren.

Het bedrijfsleven was waar Bolkestein zijn professionele leven begon. Van 1960 tot 1976 werkte hij als Shell-medewerker.

Van 1960 tot 1964 woonde en werkte hij volledig in andere landen, waaronder Oost-Afrika , Honduras en El Salvador, Londen, Indonesië, en als coördinator voor Shell Chemie’s operaties in Centraal- en Oost-Azië en Australië.

In de jaren daarna was hij tot 1976 directeur van Shell Chemie in Parijs. De reden was dat hij van plan was in de Nederlandse politiek te stappen en een jaar daarna stonden er verkiezingen op het programma.

In 1977 nam hij het besluit zijn loopbaan bij Shell op te geven in de hoop op de lijst van potentiële kandidaten van de VVD te komen. Hij was toen 43 jaar oud. Voordat hij 47 werd, zou hij in aanmerking komen voor vervroegd pensioen.

De ontslagvergoeding die gebruikelijk was voor personen die de onderneming niet uit eigen vrije keuze verlieten, werd hem toegekend voor de vier jaar die tussen de twee gebeurtenissen lagen.

Bolkestein eindigde op de 34e plaats in de peilingen, terwijl de VVD 28 zetels kreeg. Dat was nodig om het financiële gat tussen nu en zijn vervroegde Shell-pensionering in vier jaar te overbruggen.

De jaren daarna werkte Bolkestein als ingenieur bij het Amsterdamse ingenieursbureau Comprimo.

Het kabinet viel tijdens zijn verblijf in Ecuador in handen van den Uyl-van Agt voor die rol, en de VVD werd lid van het nieuwe CDA-VVD-bestuur.

Bolkestein was het laatste lid van de VVD-fractie met een zetel in de Tweede Kamer als gevolg van de benoeming van acht leden van de VVD in het kabinet.

Op het moment van zijn overlijden in 1984 was hij getrouwd met Angusina Henderson Couper, die uit het Verenigd Koninkrijk kwam en met wie hij drie kinderen had.

De actrice Femke Boersma werd kort na deze gebeurtenis zijn vrouw. Een acute hartritmestoornis veroorzaakte de dood van Nico in 2009,

Frits Bolkestein Ziek
Frits Bolkestein Ziek

toen hij 48 jaar oud was, voor de kust van Scheveningen. Naast het lidmaatschap van de Tweede Kamer voor de VVD is op 2 juli 2020 de neef van Martijn geïnstalleerd in de Tweede Kamer.