Frédérique Matla Ouders | Frédérique Matla is een hockeyspeler uit Nederland.Hij maakte deel uit van het Nederlands Junioren Elftal dat deelnam aan het Wereldkampioenschap Junioren 2016, waar het team op de tweede plaats eindigde en Matla als topscorer van het toernooi eindigde met 12 doelpunten.

Frédérique Matla Ouders
Frédérique Matla Ouders

Federique Matla is een van ‘s werelds beste spelers en hij draagt ​​sinds het begin van het seizoen de Wave Panthera-hockeyschoenen, die nieuw zijn in de line-up van dit seizoen van Mizuno. In dit interview vraagt ​​HockeyDirect haar naar haar hockeycarrière en waarom ze voor Mizuno heeft gekozen.

Volgens Frédérique ben je gezegend als je spieren in actie zijn. Niet iedereen begrijpt dit. “Mijn eerste kennismaking met de organisatie was toen een vriend van mij een inzamelingsactie voor de organisatie bedacht.

Hij slaagde erin een aanzienlijk bedrag op te halen voor kinderen met een spierziekte. Toen ik thuiskwam, dacht ik bij mezelf “Ik wil meer weten over deze kinderen.”

Diezelfde week ging ik naar Marie-Claire, een jong meisje dat leed aan een spierziekte. We zaten in de tuin en praatten tijdens het hockeyen. “Het was toen dat Marie-Claire mijn ogen opende.”

Spierziekten zijn vaak progressief van aard. Van Marie-Claire werd verwacht dat ze op het moment van haar overlijden niet meer dan 4 jaar zou leven. Op het moment van schrijven is ze elf jaar.

Frédérique Matla Ouders
Frédérique Matla Ouders

De voorspellingen waren uiterst negatief, maar door sterk te blijven en vast te houden aan de hoop, konden ze het tegendeel aantonen. Frédérique wist toen dat ze in de toekomst meer wilde doen om kinderen met een spierziekte te helpen.

Maarten Matla, student aan Wageningen Universiteit, bleef tot in de kleine uurtjes op om zijn zus, tophockeyer Frédérique Matla, te zien strijden op de Olympische Spelen in Tokio.

Frédérique heeft zich al gevestigd als vaste speler bij Spieren voor Spieren. Als het gaat om het geven van clinics, het ontvangen van donaties en het verrassen van kinderen met spierziektes met haar eigen ideeën, heeft ze geen bedenkingen.


Aan de Lawickse Allee in Wageningen is het niet ongebruikelijk dat om half drie ‘s nachts het licht aangaat bij studentenhuis Elhalla, dat op de campus staat.

Deze keer is de reden om zo lang wakker te blijven echter anders dan normaal. Alle ogen zijn gericht op de Nederlandse hockeydames, die het in de halve finale van de Olympische Spelen tegen Groot-Brittannië zullen opnemen in een huiskamer vol sigaretten, paprikachips en veel bier.

Wanneer de broertjes en zusjes Matla wat vrije tijd kunnen vinden in hun hectische schema’s, ontmoeten ze elkaar graag voor de lunch in het centrum van Wageningen.

,,Papendal ligt op een klein eindje rijden, wat handig is voor haar. Weg van de drukte van alledag. Doordat ze bij haar broertje is, gaat het niet altijd om hockey.”

Frédérique Matla studeert Gezondheid en Maatschappij aan Wageningen University en is pas halverwege haar bachelor.

Ze verbleef een jaar in deze kamers en al snel bleek dat het moeilijk was om haar werk te combineren met topsport. Ze had niet de tijd om in het studentenleven betrokken te zijn zoals ik deed.”

Frédérique Matla Ouders
Frédérique Matla Ouders

Het is zeven minuten voor vijf ‘s ochtends en Nederland heeft een 4-1 voorsprong en het geduld van Maarten wordt beloond. Frédérique schiet de bal met zijn rechtervoet uit een strafcorner. “Wauw”, spreekt Martin zijn verbazing uit. Een nieuw struikelblok is opgeruimd.