Francis Hoenselaar Partner | Francisca Hoenselaar (is een gepensioneerde Nederlandse professionele dartster uit Nederland die een aantal jaren in de hoogste divisie speelde. Ze werd “The Dutch Crown” genoemd vanwege haar Nederlandse afkomst.

Francis Hoenselaar Partner
Francis Hoenselaar Partner

Hoenselaar was in 2009 de British Darts Organization Women’s World Darts Champion en versloeg Trina Gulliver in de finale. Ze wordt beschouwd als een van de beste vrouwelijke darters ter wereld. In de vijf voorgaande jaren was ze als tweede geëindigd na Gulliver, en elke keer was ze verslagen door de Engelsman.

In een brief aan de Dutch Darts Association maakte Francis Hoenselaar bekend te stoppen met haar geliefde dartsport. Ze was twee jaar geleden betrokken bij een catastrofaal scooterongeluk en sindsdien kan ze niet meer meedoen aan darten.

Francis Hoenselaar wilde degene zijn die het nieuws aan het publiek zou brengen;Mijn dartscarrière is officieel voorbij en ik wil iedereen hiervan op de hoogte brengen.

Afgelopen zaterdag 26 juli was het precies twee jaar geleden dat ik betrokken was bij een ongeval met mijn scooter. De blessure aan mijn pols was te ernstig om zelfs maar te overwegen een comeback te maken.

Daarom wil ik iedereen bedanken die deel uitmaakte van mijn illustere 30-jarige dartscarrière. Show Frenay, Harry Kuijt, Harry van Leeuwen, Ben Hol, Dick Bonnes, Ophoff, Ted Vermeulen, Gerard Vos, Andre Hazes , Martin Eijsink , en in het bijzonder Gerry Walters Benelux Business, die fungeerde als manager en sponsor van het evenement.

Ledereen heel erg bedankt voor de hulp en aanmoediging.Francis Hoenselaar, een darter uit Nederland, heeft zich geplaatst voor de finale van het Lakeside Women’s Darts Tournament in Frimley Green.

Francis Hoenselaar Partner
Francis Hoenselaar Partner

Apylee Jones uit Engeland kon de superieure kracht van Hoenselaar niet overwinnen: 2-1. Zoals verwacht treft ze vanavond in de finale zesvoudig wereldkampioen Trina Gulliver, die sinds het WK van vorig jaar niet alleen haar eeuwige concurrent is, maar ook haar dartpartner.

Om meer media-aandacht te trekken en hun eigen belangen beter te behartigen, hebben Gulliver en Hoenselaar hun eigen federatie voor vrouwelijke darters opgericht. “Als we niets doen, gaan we zeker ten onder”, voorspelt Gulliver.

In de halve finales van het herentoernooi nemen de Engelse Martin Adams en de Amerikaanse Mervyn King het op tegen elkaar. Adams versloeg Ted Hankey met 5-3 en King versloeg Tony Eccles met 5-4. Adams was de eerste geplaatste speler.

Haar prestaties omvatten niet alleen het winnen van de Lakeside, maar ook tal van andere titels. Ze won vijf keer op rij het EK. De jaren 1996, 2004 en 2010 werden als singles doorgebracht, en de jaren 2000 en 2002 als koppel, beide met Karin Krappen. Tijdens het WK boekte ze ook een aantal overwinningen.

Samen met Valery Matum wist ze in 1993 de parencompetitie te winnen. Tijdens het WK 2001 won ze samen met Mieke de Boer de singles, de overall en de parencompetities. Ze heeft ook drie overwinningen behaald op het Winmau Women’s World Masters-toernooi.

Niet alleen dat, ze werd ook maar liefst vijftien keer tot kampioen van Nederland gekroond. De Open Antwerp was een van haar meest succesvolle toernooien in België en ze won ook acht keer de Primus Masters en zes keer de Open België.

Francis Hoenselaar Partner
Francis Hoenselaar Partner

Ook de Dutch Open werd een aantal keer gewonnen. Ze voerde deze techniek voor het eerst uit in 1995 en herhaalde het in 1996, 1997, 1998, 2000, 2002 en 2004. Uiteindelijk werd dit kampioenschap zeven keer gewonnen. De erelijst loopt voor onbepaalde tijd door.