Franc Weerwind Afkomst | Franciscus Max “Franc” Weerwind is een Nederlandse politicus die lid is van de Democratische Partij 66. (D66). Sinds september 2015 is hij burgemeester van Almere. De burgemeester van Almere staat bekend als ‘Leidse Obama’.

Franc Weerwind Afkomst
Franc Weerwind Afkomst

Een verre nazaat van slaven van de Surinaamse plantage. Daarnaast was er een levendig Leids broederschapsbal. Franc Weerwind wordt de eerste zwarte burgemeester van een grote stad van het land als hij morgen in Almere wordt aangesteld. “Natuurlijk is het een belangrijke stap voorwaarts.”

Het maakt voor sommige mensen niets uit. Niets. Er is absoluut niets. Zo heeft een lokale politicus, de heer Jan Lems, meermaals verklaard dat “de kleur van de aantredende burgemeester er niet toe doet”. “Van de dertien aanmeldingen bleken er zes gekwalificeerd te zijn. En het werd vernoemd naar Franc omdat hij de meest getalenteerde was. Dat is alles.”

Anderen daarentegen. Ze zijn er dolblij mee. Als Madsy Mossel-Breeveld verneemt dat de zoon van ouders die in de jaren vijftig van Paramaribo naar IJmuiden zijn gereisd, is aangesteld, glundert ze van opwinding.

“Dit is fantastisch nieuws voor de Surinaamse gemeenschap.” Roy Ho Ten Soeng, de eerste immigrantenburgemeester van de stad, noemde het zelfs ‘historisch’. “Natuurlijk is het een belangrijke stap voorwaarts.”

Weerwind werd geboren in Amsterdam uit ouders van Surinaamse afkomst. Hij groeide op in Nieuw-Vennep en begon in 1986 met studeren aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1992 afstudeerde met een MSc in Bestuurskunde.

Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Zijn lidmaatschap van de studentenvereniging LSV Minerva, waar hij tegelijk met de toenmalige kroonprins Willem-Alexander van Nederland lid van werd, begon in 1987 toen hij nog op school zat.

In 2000 werd hij benoemd tot plaatsvervangend stadsbestuurder van Leiderdorp en een jaar later werd hij benoemd tot stadsbestuurder van Wormerland, beide in Nederland.

Franc Weerwind Afkomst
Franc Weerwind Afkomst

Hij werd op 1 december 2004 benoemd tot burgemeester van de gemeente Niedorp en was van 16 september 2009 tot 15 december 2015 burgemeester van de gemeente Velsen. Hij is sinds september burgemeester van Almere 2015.

Weerwind was burgemeester van Velsen en daarvoor burgemeester van de gemeente Niedorp, voordat hij toetrad tot het bestuur van Almere. Franc is ook mede-oprichter van de Stichting Vriendschapsbands Nederland Suriname, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het helpen van mensen in nood.

Enkele landelijke media hadden de naam Weerwind al voorgesteld als mogelijke kandidaat voor de functie. Kaag bracht zondagmiddag een bezoek aan de kandidaten van haar politieke partij.

Het nieuwe Nederlandse bestuur zal naar verwachting diverser zijn, zoals blijkt uit de benoeming van Dilan Yesilgöz-Zegerius, een VVD-er van Turks-Koerdische afkomst, tot minister van Justitie en Openbare Veiligheid.

Afgelopen zondag verklaarde hij na verschillende mediaberichten en een aankondiging van zijn politieke partij D’66 zijn functie als burgemeester neer te leggen. “De afgelopen weken wordt mijn naam in verband gebracht met ministeriële functies rond de totstandkoming van het nieuwe kabinet”, schreef hij in een brief aan de fractieleiders van de gemeenteraad van Almere.

Franc Weerwind Afkomst
Franc Weerwind Afkomst

Mijn politieke partij, D66, heeft vandaag bekendgemaakt welke kandidaat-ministers voor de komende kabinetsverkiezingen worden voorgedragen. Mijn naam is naar voren geschoven voor de functie van minister van Rechtsbescherming en dat wil ik u graag mededelen. Daarna heb je een gesprek met de trainer. Dit is ook de periode waarin ik u van deze kennis kan voorzien.”

You may also like...